UPDATE Sindicaliştii din Sănătate ameninţă cu noi proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatele din Sănătate sunt nemulţumite de salariile pe care le-a propus Guvernul prin proiectul legii salarizării unice şi atrag atenţia că, în lipsa unor modificări, vor demara proteste în sistem. De altfel, marţi, sindicatul Hipocrat a anunţat că nu este de acord cu proiectul de OUG privind salarizarea şi ameninţă cu proteste de săptămâna viitoare.

UPDATE Sindicaliştii din sănătate vor o nouă lege a sănătăţii, un statut al medicului şi o lege specială pentru salarizarea din sistemul românesc de sănătate, iar dacă negocierile vor eşua, pe 18 aprilie vor intra în grevă generală, spun sindicaliştii.

„A apărut un proiect de OUG privind salarizarea personalului bugetar cu care noi cel puţin, Federaţia Hipocrate, nu putem fi de acord, îl respingem categoric, vom face asta oficial în faţa autorităţilor. Mai departe, la solicitarea salariaţilor pe care îi reprezentăm, săptămâna viitoare vom începe din nou protestele. Nu le-am suspendat, doar le-am amânat pentru săptămâna aceasta ţinând cont de faptul că am fost invitaţi la Comisia de Sănătate de la Camera Deputaţilor pentru prezentarea revendicărilor noastre şi pentru pentru a găsi soluţiile adecvate pentru rezolvarea problemelor nu numai a personalului din sistem, ci şi ale pacienţilor noştri", preşedintele Federaţiei Hipocrate, Ion Cotojman, citat de Mediafax.

La rândul său, Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, a spus în şedinţa Comisiei, că în sistemul de Sănătate din România există în momentul de faţă trei mari probleme.

„Este vorba de subfinanţare, corupţia mare şi mică şi politizarea sistemului. Datoria dumneavoastră este să faceţi legi şi în sensul ăsta e necesară o nouă lege a sănătăţii. Actualmente, legea are 147 de OUG-uri şi alte prevederi adiţionale care îi schimbă sensul iniţial. De asemenea, ar trebui elaborat şi un statut al medicului”, a spus Tănase.

Reprezentanţii federaţiei Solidaritatea Sanitară au declarat că Ministerul Muncii îşi încalcă angajamentele luate faţă de ei, în timp ce proiectul de lege a fost catalogat ca având numeroase anomalii.

„Este o dovadă de neprofesionalism, determinată în special de absenţa consultării experţilor noştri în salarizare. Două din numeroasele exemple în acest sens sunt relevante: medici din spitalele publice salarizaţi sub nivelul medicilor veterinari şi scăderea salariilor din grila asistentelor medicale, în medie, cu circa 50%”, au transmis reprezentanţii federaţiei.

Potrivit acestora, „chiar dacă partea introductivă din actul normativ preia câteva dintre solicitările sindicaliştilor, acestea au o pondere prea mică”, au punctat sindicaliştii.

„Ţinând cont de gradul de nemulţumire al salariaţilor cumulat cu posibilitatea implicării în acţiunile de protest a organizaţiilor sindicale reprezentative, considerăm că adoptarea actului normativ în forma actuală ne obligă la declanşarea protestelor pentru apărarea intereselor salariaţilor, culminând cu greva generală”, au mai atras atenţia sindicaliştii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite