Serviciul Federal Veterinar a introdus restricţii temporare pentru porcii vii şi pentru produsele de porc din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Serviciului Federal Veterinar şi de Supraveghere Fitosanitară (Rosselkhoznasor) au introdus miercuri noaptea o serie de restricţii temporare pentru livrarea de porci vii, precum şi pentru importarea de produse bazate pe carne din România, după descoperirea unui focar de pestă porcină africană la Satu Mare, transmite TASS.

Aceste restricţii temporare se aplică pentru toate produsele pe bază de porc, cu excepţia suplimentelor alimentare, a organismelor modificate genetic, a furajelor care au trecut prin tratamentul căldurii şi a echipamentului utilizate pentru găzduirea şi sacrificarea porcilor din România.

De asemenea, produsele care încalcă aceste restricţii vor fi întorse de către autorităţile veterinare din Rusia.

Rosselkhoznadsor restricţionează şi tranzitul pe teritoriul rus a porcilor vii din România.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a activat marţi planul de contingenţă al României pentru situaţii de pestă porcină, în condiţiile în care în ţara noastră a fost confirmat primul focar de pestă porcină africană la Satu Mare.

În acest sens, primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat la porci dintr-o gopodărie de la periferia municipiului Satu Mare, iar virusul ar fi fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală provenite din Ucraina.

"Din primele investigaţii făcute la faţa locului de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare a reieşit că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologică este în desfăşurare", precizează reprezentanţii ANSVSA.

Cum a ajuns virusul în ţară

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, luni, primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gopodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, animalele fiind sacrificate şi incinerate, potrivit unui comunicat transmis marţi de ANSVSA.

Investigaţia epidemiologică a relevat existenţa unui focar primar şi a unui focar secundar, precizează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Din primele investigaţii întreprinse la faţa locului de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare a reieşit suspiciunea că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare, precizează Autoritatea.

În conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, au fost impuse restricţii de mişcare pentru exploataţiile infectate şi au fost sacrificate animalele din focar, cele şapte cadavre fiind apoi distruse prin incinerare.

Ce este pesta porcină

Pesta porcină este o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează deopotrivă porcii domestici şi pe cei sălbatici, fiind răspândită la nivel global. Boala nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice de mari proporţii.

Pesta porcină se transmite prin contactul direct dintre porcii domestici şi/sau sălbatici, bolnavi şi cei sănătoşi. Virusul se răspândeşte şi prin contactul cu secreţiile (lacrimi, salivă) şi excreţiile (fecalele animalelor infectate) animalelor. Porcii sănătoşi se infectează prin contactul cu obiecte, hrană, îmbrăcăminte, mijloace de transport, adăposturi contaminate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite