Scandalul dezinfectanţilor Hexi Pharma. Laboratoarele DSP-urilor vor funcţiona la foc continuu de Paşte, după ce au prelevat probe de la 250 de spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele se folosesc în mii de săli de operaţie FOTO Adevărul
Produsele se folosesc în mii de săli de operaţie FOTO Adevărul

După ce Ministerul Sănătăţii a obligat spitalele şi Direcţiile de Sănătate Publică să analizeze eficienţa dezinfectanţilor Hexi Pharma, a căror concentraţie s-a dovedit a fi de zece ori mai mică decât cea înscrisă pe etichetă, au fost recoltate peste 2.500 de teste de sanitaţie.

Concret, acestea provin de la 208 spitale, atât publice cât şi private, din toate cele 41 de judeţe. Toate unităţile sanitare care au recoltat probe utilizează dezinfectanţi de la Hexi Pharma. În ceea ce priveşte municipiul Bucureşti, din cele 43 de unităţi sanitare publice, până la ora videoconferinţei, au raportat un număr de 21 de spitale prelevarea a 202 teste de sanitaţie.

„Laboratoarele tuturor Direcţiilor de Sănătate Publică vor funcţiona în perioada sărbătorilor de Paşte pentru efectuarea testelor de laborator, care vor fi raportate în cadrul videoconferinţei de miercuri, 4 mai 2016”, a informat Ministerul Sănătăţii.

Tot astăzi, au fost comunicate şi măsurile referitoare la controalele mixte dispuse de Ministerul Sănătăţii, care vor debuta în luna mai.

Şi corpul de control al premierului Cioloş face verificări

Şi Corpul de control a premierului a anunţat că începe o acţiune de control din spitale, pentru a verifica achiziţiile de dezinfectanţi. Se va realiza o esantionare a produselor biocide, se arată într-un comunicat al Corpului de control. Premierul Dacian Cioloş anunţase că va trimite Corpul de control să verifice cât de siguri sunt dezinfectanţii folosiţi în spitale.

Scopul controlului este „verificarea tuturor aspectelor legate de obligaţiile unităţilor sanitare publice cu paturi aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii, în ceea ce priveşte achiziţionarea de produse biocide şi de servicii de curăţenie şi igienizare”.

Hexi Pharma a oprit producţia şi distribuţia

Hexi Pharma - compania care furnizează dezinfectanţi în peste 300 de spitale din România - anunţă, joi, că a oprit producţia şi distribuţia şi cere DSP să meargă să ia probe din toate spitalele. Compania mai spune că a declanşat o anchetă internă "pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii" şi că va verifica "amănunţit" concentraţiile produselor fabricate de firmă.

Într-un comunicat de presă transmis joi, Hexi Pharma anunţă că a demarat o anchetă internă "pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii", iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.

"Cea mai bună soluţie este oprirea producţiei şi verificarea tuturor substanţelor pe care noi le producem pentru dezinfectarea spitalelor. Vom face o analiză foarte amănunţită a tuturor concentraţiilor şi eficienţei produselor fabricate de noi. Vom colabora cu autorităţile care sunt abilitate să verifice eficienţa dezinfectanţilor produşi de către noi şi vom oferi acces la toate informaţiile de care acestea au nevoie", spune Dan Condrea, owner Hexi Pharma.

„Nu există laboratoare acreditate”

Problema este că în România nu există laboratoare acreditate care să verifice dezinfectanţii din spitale, după cum declara la începutul acestei săptămâni chiar Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

„Nu avem laboratoare acreditate, am dispus controale mixte, corp de control, inspecţie sanitară şi DSP-uri, pe de-o parte. Pe de altă parte, am identificat finanţare, am identificat finanţare pentru a putea face aceste verificări. În mod evident, pe termen scurt nu le putem face în ţară. Pe termen lung, sunt două laboratoare, INSP se ocupă de ele, vor primi acreditare în cel mult un an”, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu. 

Cadariu a precizat şi că nu ştie dacă o cantitate mare de produse dezinfectante au fost retrase din spitale, inclusiv din Spitalul de Urgenţă Floreasca. „Este corp de control şi la Floreasca, unde mai avem un alt control pe o altă speţă”, a completat Achimaş-Cadariu. 

„Atâta vreme cât cineva nu se ocupă foarte bine de caietul de sarcini, dacă el este scris corect şi cu responsabilitate, rezultatele pot să fie bune”, a explicat ministrul Sănătăţii, făcând referire la faptul că în momentul de faţă managerii sunt nevoiţi să cumpere produse la preţul cel mai mic. 

Cum se dau avizele pentru soluţiile dezinfectante

În ceea ce priveşte aviele pentru soluţiile dezinfectante, ministrul a spus că ele se primesc pe baza unor teste de eficacitate care sunt făcute în străinătate. „Se obţine o dovadă a eficacităţii lor care este după aceea evaluată în România. Conform unei directive ele sunt acceptate în România, după ce acel produs are un aviz de la un laborator de referinţă. În acel moment se verifică hârtiile”, a completat ministrul Sănătăţii.

„Când în situaţii grave, care pun viaţa oamenilor în pericol, primele instituţii care reacţionează sunt cele din sfera Justiţiei şi nu ministerul Sănătăţii, asta înseamnă că problemele din sistem sunt mult prea grave. Acum, când o anchetă jurnalistică scoate la iveală o gravă problemă legislativă şi de organizare, singura instituţie care reacţionează prompt este Parchetul General", remarcă liberalul Cristian Buşoi.

„Planul privind infecţiile nosocomiale lansat de Ministerul Sănătăţii va rămâne doar vorbă frumoasă pe hârtie, dacă nu este completat cu măsuri urgente de modificare a legislaţiei, de înfiinţare a unui laborator propriu al ministerului, de reorganizare a sarcinilor şi responsabilităţilor în Direcţia de Sănătate Publică", mai spune Buşoi, care adaugă că "după situaţia de la Colectiv care a scos la lumină problemele acute privind infecţiile din spitale nimeni nu mai poate spune că nu ştie ce se întâmplă".

„Chiar de a doua zi contractele din spitale, oamenii şi produsele trebuiau verificate, tocmai ca să nu mai fim iar luaţi prin surprindere de realitatea de zi cu zi. De asemenea, trebuie impuse standarde minime de calitate pentru dezinfectanţi, iar produsele îndoielnice selectate după unicul principiu al celui mai mic preţ trebuie eliminate", conchide prim-vicepre;edintele PNL.

Procurorul general s-a autosesizat în acest caz

De altfel, procurorul general interimar a declarat marţi că s-a sesizat din oficiu cu privire la dezinfectanţii folosiţi în spitale.

„În această dimineaţă ne-am sesizat din oficiu cu privire la ancheta desfăşurată de domnul Tolontan. Am sesizat Secţia de urmărire penală pentru constituirea unui dosar în această cauză, fapt pentru care aduc mulţumiri mass-media pentru activitatea pe care o are”, a declarat Licu, la sediul CSM.

Potrivit unei investigaţii publicate pe site-ul tolo.ro, spitalele care au contracte cu producătorul Hexi Pharma au primit dezinfectante cu o concentraţie mai mică decât cea menţionată pe etichetă. Mai mult, investigaţia arată că statul nu controlează aceşti dezinfectanţi în laborator, nici măcar în momentul în care le dă avizul de comercializare.

De altfel, ancheta mai arată că rapoarte oficiale ale Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, publicate în 2014, scot la iveală că unele antiseptice care aparţin companiei Hexi Pharma sunt neconforme. Tolontan se bazează în investigaţia sa şi pe o serie de documente interne ale fabricii menţionate, care a anunţat deja că intenţionează să acţioneze în instanţă publicaţia Gazeta Sporturilor, în care a apărut investigaţia.

„Produsele Thor şi Suprasept, destinate dezinfecţiei suprafeţelor şi instrumentarului medical, sunt avizate de către Ministerul Sănătăţii conform legislaţiei în vigoare, în baza buletinelor de eficacitate depuse la dosar de compania producătoare”, notează un comunicat al Hexi Pharma. Acelaşi document arată că „produsele sunt testate periodic”. „Reţeta de fabricaţie s-a respectat întotdeauna cu stricteţe”, mai arată Hexi Pharma.

Pe aceeaşi temă:

Autorităţile nu verifică în laborator dezinfectanţii din spitale. Reacţia producătorului Hexi Pharma

Scandalul dezinfectantelor. Şi dacă este adevărat?!

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite