Ameninţarea malariei! Încălzirea globală a dus la apariţia a cinci specii noi de ţânţari în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încălzirea globală care a prins avânt în ultimii ani şi mai exact, canicula din ultima lună favorizează invaziile de ţânţari, mai ales în mediul urban, avertizează specialiştii. În România, sunt prezente 43 de specii de ţânţari, dintre care cinci specii sunt noi, acestea fiind periculoase deoarece transmit malaira.

Temperaturile foarte ridicate  duc la dezvoltarea şi reproducerea mult mai rapidă a speciilor de ţânţari, avertizează specialiştii.  Încălzirea globală aduce în România cinci specii noi de ţânţari, iar aceştia s-au adaptat rapid climei din ţara noastră. Noile specii de ţânţari pot transmite boli periculoase, printre care şi malaria. 

Ţânţarii au devenit din ce în ce mai agresivi şi atacă în orice perioadă a zilei, nu doar la apus, o spun cercetătorii de la Institutul Cantacuzino dar şi oamenii care au căzut ”pradă” ţânţarilor. 

În ceea ce priveşte malaria, în principal, aceasta se manifestă prin febră apărută la şapte zile de la prima posibilă expunere sau la trei luni  de la ultima posibilă expunere la înţepături de ţânţar. Orice febră apărută la mai puţin de şapte zile de la o posibila expunere nu este cauzată de malarie, arată Centrul medical de diagnostic şi tratament, Victor Babeş. Totodată, există forme mai severe de malarie care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome cum ar fi insuficienţa renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenţă, comă şi deces, mai arată informarea centrului medical. 

Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, oamenii sunt sfătuiţi să fie conştienţi de riscul, perioada de incubaţie, posibilitatea debutului întârziat şi principale simptome, să evite să fie înţepati de ţânţari, în special în intervalul între amurg şi zori folosind metode urmatoare de protecţie precum spray-uri insectifuge, palse contra ţânţarilor pentru geamuri şi uşi, spirale contra ţânţarilor. Aerul condiţionat este şi el, un mijloc extrem de eficient de a menţine ţânţarii şi celelalte insecte înafara camerei, atât timp cât nu există găuri în jurul ferestrelor sau uşilor.

Ministerul Sănătăţii recomandă pe de o parte municipalităţii să intensifice dezinsecţia, iar pe de altă parte populaţia este sfătuită să ia măsurile necesare pentru prevenirea infectărilor cu virusul West Nile, cel mai des virus transmis de ţânţari. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite