Românii mănâncă 1 milion de porci de Crăciun, o şeptime din consumul anual
0Românii mănâncă de Crăciun aproximativ 1 milion porci, adică 14% din consumul anual. Anunţul a fost făcut de Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România.
Potrivit şefului asociaţiei, Ioan Ladoşi, citat de Mediafax, peste 400.000 de porci sunt sacrificaţi anual în curţile oamenilor în timp ce în ferme sunt tăiate, într-un an, aproximativ, 3,5 milioane de porci.
Potrivit sursei citate, se importă anual 1,6 milioane de porci, 200.000 dintre animale intrând în ţară în perioada Crăciunului.
Consumul la jumătate din media europeană
În concluzie, din totalul consumului anual de aproximativ 7 milioane de porci, românii mănâncă de Crăciun în jur de un milion de animale. „Consumul anual de carne de porc pe an este totuşi mic în România, de 20 de kilograme, la jumătate faţă de media europeană”, a mai spus Ladoşi.
El a afirmat că tăiatul porcilor în curţile oamenilor se mai practică încă în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, dar obieciul este mai pregnant în Balcani.