România, locul şase în lume la consumul de antibiotice la mia de locuitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se află pe locul şase în lume la consumul de antibiotice la mia de locuitori. Concluzia se desprinde din cel mai recent studiu publicat în jurnalul Academiei americane de ştiinţe.

Cercetătorii sunt îngrijoraţi de consumul de antibiotice care a crescut cu 65% în perioada 2.000 - 2015. Un alt fapt pe care experţii îl consideră îngrijorător e rezistenţa pe care au dezvoltat-o în acest interval bacteriile. 

Iar România  se plasează pe locul şase în clasamentul întocmit de cercetătorii americani, după Turcia, Tunisia, Spania, Grecia şi Algeria, state în care consumul de antibiotice este mai ridicat. 

„În primul rând, trebuie să discutăm despre motivele pentru care bacteriile au devenit aşa de rezistente la antibiotice mai ales în sudul continentului şi aici includem şi zona noastră. Asta pentru că în sudul continentului şi consumul de antibiotice raportat la populaţie este foarte mare. E o situaţie diametral opusă faţă de ţările din nordul continentului, unde este un consum mic de antibiotice”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Alexandru Rafila, şeful Societăţii Române de Microbiologie. 

„Trebuie să limităm consumul de antibiotice la strictul necesar ca să dăm ocazia bacteriilor să vină cât mai puţin în contact cu antibioticul”, a completat Rafila, potrivit căruia este esenţială şi excluderea totală a antibioticelor din hrana animalelor. 

Limitarea bacteriilor multirezistente, necesară

Totodată, şeful Societăţii Române de Mircrobiologie arată că leste esenţială limitarea răspândirii bacteriilor multirezistente în spitalele unde există secţii de chirurgie şi de terapie intensivă.

„Acolo trebuie făcut un screening al pacienţilor la internare, pentru că există pacienţi care sunt colonizaţi şi trebuie trataţi separat de restul pacienţilor astfel încât să nu se producă o răspândire a bacteriilor şi spre ceilalţi pacienţi”, a completat microbiologul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite