România se împarte între furtuni şi caniculă. ANM a emis mai multe avertizări de Cod portocaliu şi Cod galben

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări de Cod portocaliu şi Cod galben de furtuni şi de caniculă. Acestea vizează aproape toată ţara. În sudul ţării, maximele se apropie din nou de 40 de grade Celsius, în timp ce în jumătatea de vest ţării va ploua.

Prima avertizare de Cod portocoaliu de furtuni este valabilă de vineri până sâmbătă la ora 10.00. Specialiştii anunţă că în vestul şi nordul Olteniei, Banat şi sudul Crişanei, gradul de instabilitate atmosferică va fi foarte ridicat, iar local se vor cumula cantităţi de apă de peste 60 de litri pe metru pătrat şi izolat peste 80 - 90 de litri pe metru pătrat.

Tot până sâmbătă la ora 10.00 este în vigoare şi o avertizare de Cod galben de furtuni care vizează jumătatea vestică a ţării.  

Vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, grindină şi intensificări de vânt cu aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi 25 - 30 de litri pe metru pătrat şi izolat 50 de litri pe metru pătrat.

image

Avertizarea de Cod portocaliu de furtuni, extinsă

Cea de-a doua avertizare de Cod portocaliu de furtuni este valabilă în intervalul 16 iulie, ora 15.00 - 17 iulie, ora 6.00. În judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Vâlcea şi zona de munte a judeţului Arad, ploile vor avea caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi local 60 -70 de litri pe metru pătrat.

În acelaşi interval de timp (16 - 17 iulie) este valabilă şi o avertizare de Cod galben de furtuni.  În intervalul menţionat instabilitate atmosferică va fi accentuată în zona de munte, precum şi în Transilvania, Maramureş, Oltenia, Banat şi Crişana. 

Vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 - 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 50 de litri pe metru pătrat.

image

Cod galben de caniculă în sudul ţării

A treia avertizare emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie este una de Cod galben de caniculă, valabilă pentru zilele de 15 şi 16 iulie.

Va fi caniculă în sudul şi estul Munteniei, în partea continentală a Dobrogei şi în sudul Moldovei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 - 36 de grade şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.

„În cursul zilei de duminică, în estul şi sud-estul teritoriului vremea se va menţine călduroasă, izolat caniculară”, anunţă specialiştii.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite