Serviciile de urgenţă trec sub coordonarea Ministerului de Interne. Medicul Raed Arafat: „Personalul nu va fi transferat la MAI!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne FOTO Adevărul
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne FOTO Adevărul

Odată cu înfiinţarea Departamentului de urgenţă în cadrul Ministerului de Interne, care va fi coordonat de medicul Raed Arafat, se va face transferul serviciilor de urgenţă de la Ministerul Sănătăţii (MS) către cel de Interne. Personalul de pe ambulanţe şi din unităţile de primiri urgenţe va rămâne, însă, la MS.

Potrivit secretarului de stat în MAI, Raed Arafat, noua structură va coordona operaţional serviciile de ambulanţă şi unităţile/compartimentele de primiri urgenţe (UPU/CPU), dar angajaţii acestora nu vor fi detaşaţi. ​Arafat a arătat că, potrivit OUG nr. 1/2014 ce prevede înfiinţarea Departamentului pentru situaţii de urgenţă, în cadrul MAI, pot fi detaşaţi la departament angajaţi din Ministerul Sănătăţii, dar numai din structura centrală.

„Tot ceea ce înseamnă operaţional se traduce prin tot ceea ce influenţează modul în care asistenţa de urgenţă, fie că ea este prim ajutor calificat sau asistenţă medicală de urgenţă este acordat şi de către partea Ambulanţei şi partea unităţilor de primiri urgenţe cu SMURD”, a explicat fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. 

Guvernul a adoptat în 29 ianuarie Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

„În cadrul Ministerului Afacerilor Interne se înfiinţează Departamentul pentru situaţii de urgenţă, denumit în continuare Departamentul, structură operaţională fără personalitate juridică, cu atribuţii de coordonare, cu caracter permanent, la nivel naţional, a activităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea şi coordonarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv primul ajutor calificat şi asistenţa medicală de urgenţă în cadrul unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, denumite în continuare UPU/CPU, până la internarea în spital”, prevede articolul I, alineatul (1) din actul normativ.

Departamentul coordonează operaţional serviciile de ambulanţă judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, UPU/CPU, precum şi serviciile publice Salvamont.

„Pentru exercitarea atribuţiilor, Departamentul foloseşte personal specializat, încadrat în condiţiile legii, inclusiv prin detaşare din cadrul Ministerului Sănătăţii, precum şi din alte instituţii publice, după caz”, se mai spune în OUG nr. 1/2014.

În acest sens, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne se înfiinţează o structură specializată pentru monitorizarea, controlul operaţional şi inspecţia activităţii serviciilor de ambulanţă şi UPU/CPU.

Totuşi, controlul operaţional şi inspecţia activităţii serviciilor de ambulanţă şi UPU/CPU se exercită de Ministerul Sănătăţii şi Departament, în condiţiile stabilite prin ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi Afacerilor Interne, care va cuprinde şi modalităţile şi procedurile de monitorizare a serviciilor de ambulanţă şi UPU/CPU, se mai arată în actul normativ.

Pe aceeaşi temă: 

Premierul vrea o mai bună colaborare între ISU şi STS. Acesta le cere lui Gabriel Oprea şi lui Raed Arafat să ia măsuri

Vicepremierul Gabriel Oprea şi secretarul de stat Raed Arafat vor fi nevoiţi să îmbunătăţească procedurile de colaborare dintre Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi Sistemul Unic 112. În opinia premierului Victor Ponta, cele două sisteme nu reuşesc să se coordoneze.

ISU a ignorat două ore informaţiile primite de pe telefonul medicului Zamfir, privind localizarea avionului prăbuşit. Dosarul, preluat de Parchetul Militar

Dosarul în care este cercetat accidentul din Apuseni a fost preluat de procurorii militari. Aşa a anunţat procurorul şef al Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, care a adăugat că în cazul accidentului există „suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor miniştri”. Ancheta arată că, în ziua tragediei, informaţiile primite de pe telefonul din reţeaua Orange al medicului Zamfir au fost folosite de angajaţii de la ISU abia după două ore.

STS: Dr. Zamfir a transmis, în loc de coordonate, ora de pe telefonul mobil. Sorin Ianceu: Am dat numele localităţilor din apropiere şi pe ce drum să vină la noi 

La două săptămâni de la tragedia aviatică din Apuseni, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a făcut publice "coordonatele" transmise de unul dintre supravieţuitorii accidentului, doctorul Radu Zamfir, susţinând că reprezentau de fapt „ ora afişată pe telefonul mobil”.

Accident aviatic în Munţii Apuseni. Dorin Ungur, şeful ISU Cluj: Romatsa ne-a dat coordonatele greşite 

Raportul Inspectoarutului de Urgenţă Cluj pe 2013 a fost prezentat, joi dimineaţă, de către şeful ISU Cluj, Dorin Ungur. Prezent la conferinţa de presă a fost şi Ioan Rus, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale Cluj.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite