Proiectul Legii vaccinării, pus luni în dezbatere publică. Documentul nu prevede sancţiuni pentru părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii FOTO Adevărul
Ministerul Sănătăţii FOTO Adevărul

În ciuda faptului că proiectul Legii vaccinării urma să conţină sancţiuni pentru părinţii care refuzau să-şi imunizeze copiii, acestea nu vor fi cuprinse în forma ce va fi pusă luni în dezbatere publică.

Pe de altă parte, documentul va da posibilitatea Ministerului Sănătăţii să comande stocuri cu trei sau patru ani înainte, pentru a preîntâmăina sincopele cu care se confruntă acum România. 

„Legea vaccinării va apărea pe site luni, ea stabileşte cadrul legal de vaccinare, cadrul de achiziţionare a vaccinurilor, inclusiv faptul că aceste contracte de achiziţionare a vaccinurilor vor fi multianuale, nu a prevăzut sancţiuni deosebite pentru că, oricum, legea va fi citită în Guvern şi va fi trimisă la Parlament.(...) Nu dorim să impunem un anume tip sau pachet de sancţiuni pentru că noi dorim ca această lege să fie foarte bine primită. Într-una dintre formele legii, au existat sancţiuni care mergeau chiar până la neacceptarea la şcoală a copiilor care nu sunt vaccinaţi, dar, aşa cum ştim, dreptul la educaţie este garantat, deci eu cred că era o chestiune excesivă”, a explicat ministrul, potrivit Mediafax. 

Potrivit medicului de familie Gindrovel Dumitra, reprezentant al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), proiectul de lege, aşa cum a plecat spre avizare în departamentele Ministerului Sănătăţii, „e o formulă ideală”.

„Obligativitatea comportă mai multe nuanţe, din această obligativitate rezultă şi doza sancţiunii. Legea nu va aduce mari noutăţi ci ca statua nişte principii, vor exista reponsabili de la nivel de ministru până la părinte. În prezent, de exemplu, nu se ştie cine e responsabil de aducerea vaccinurilor, de aici şi sincopele cu care ne confruntăm. Noi am predat o formulă a proiectului de act normativ Ministerului Sănătăţii, decizia nu va mai fi apoi la noi”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Gindrovel Dumitra. 

Specialistul a explicat că acoperirea vaccinală de doar 60% cu vaccinul hexavalent este „marcă evidentă a lipsei de ser”.

Criză acută de vaccinuri în România

Pentru 43.000 de doze de vaccin hexavalent a început repartizarea, urmând ca până la sfârşitul lunii aprilie să fie disponibile alte 70.000 de doze, iar pentru imunizarea copiilor contra hepatitei B au fost achiziţionate 5.000 de doze.

pentru imunizarea copiilor contra hepatitei B au fost achiziţionate 5.000 de doze, statul norvegian urmând să transfere României încă 10.000 de doze.

Ministrul Sănătăţii a precizat că vor fi achiziţionate 115.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei şi a adăugat că vor fi luate măsuri pentru a preveni o altă criză a vaccinurilor în România.

„Începând din acest moment, pentru toate vaccinurile care sunt puse pe piaţă în România şi pentru care nu trebuie să fac altă procedură decât contract de achiziţie, voi implementa acord-cadru pe patru ani, pentru a avea predictibilitate”, a spus Bodog.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite