Producţia Petrom a scăzut cu 4,1% în trimestrul trei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producţia Petrom a scăzut cu 4,1% în trimestrul trei
Producţia Petrom a scăzut cu 4,1% în trimestrul trei

Petrom a produs în trimestrul al treilea o cantitate de hidrocarburi de 185.000 de barili echivalent petrol (boe) pe zi, în scădere cu 4,1% faţă de 193.000 de boe pe zi, cât obţinuse în perioada similară din 2008, potrivit raportului preliminar publicat astăzi de OMV, acţionarul majoritar al companiei din România.

Faţă de trimestrul al doilea din acest an, producţia Petrom a rămas la acelaşi nivel.

La nivelul întregului grup, producţia OMV a fost de 317.000 de boe pe zi în perioada iulie-septembrie 2009, în uşoară creştere faţă de cantitatea de 316.000 de boe aferentă aceloraşi luni din 2008.

Produţia de petrol a Petrom a crescut uşor datorită începerii produţiei în perimetrul off-shore Delta, dar şi datorită rezultatelor obţinute în Kazahstan. Totuşi, această creştere a fost contracarată de scăderea producţiei de gaze, se arată în raportul OMV.

Vânzările de gaze ale Petrom au coborât la 0,99 miliarde de metri cubi, faţă de la 1,05 miliarde de metri cubi în trimestrul al treilea din 2008, şi s-a majorat de la 0,84 miliarde de metri cubi relativ la vânzările din trimestrul al doilea al acestui an.

La nivelul întregului grup, valoarea indicatorului a scăzut de la 2,21 miliarde de metri cubi la 2,16 miliarde de metri cubi.

"Vânzările de gaze ale Petrom au crescut cu 15% faţă de trimestrul al doilea din 2009, dar au scăzut cu 8% faţă de trimestrul al treilea din 2008, în condiţiile în care piaţa din România a arătat un declin mai mare în această perioadă", mai spun oficialii companiei austriece.

Marjele de rafinare se îngustează

Marjele de rafinare ale grupului au scăzut la 1,30 de dolari pe baril de la 1,64 de dolari pe baril în trimestrul al doilea şi de la 6,24 de dolari pe baril în trimestrul al treilea al anului trecut.

Cotaţiile ţiţeiului Brent au avut o medie de 68,08 de dolari pe baril în trimestrul al treilea al anului, în creştere de la 59,13 dolari pe baril în trimestrul doi al anului. În trimestrul trei din 2008, cotaţiile Brent avuseseră o medie de 115 dolari pe baril.

OMV şi subsidiara sa Petrom vor publica rapoartele financiare aferente primelor nouă luni şi trimestrului al treilea din acest an la data de 10 noiembrie 2009.

Petrom poate vinde rafinăria Petrobrazi de la 1 ianuarie 2010

Totodată, astăzi are loc Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Petrom, în cadrul căreia se va discuta 
eliminarea din actul constitutiv a prevederilor din contractul de privatizare care expiră la 31 decembrie 2009, printre care şi obligativitatea de a nu închide sau înstrăina rafinăria Petrobrazi, considerat activ de bază al companiei.

Modificările vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2010.

Astfel, în notele privind ordinea de zi a AGEA, se arată: „Se propune eliminarea următoarelor articole din Actul Constitutiv: (...) Prevederile referitoare la aprobarea de către Consiliul de Supraveghere a schimbării sediului Societăţii, întrăinarea, constituirea sau transmiterea de drepturi reale cu privire la rafinăria Petrobrazi, precum şi orice alt activ a cărui valoare depăşeşte suma de 75 de milioane de euro, sunt propuse spre eliminare“.

Prin contractul de privatizare, grupul austriac OMV, care a preluat 51% din acţiunile Petrom în 2004, s-a angajat să nu schimbe obiectul de activitate al companiei pe o perioadă de cel puţin cinci ani şi să nu iniţieze sau să susţină dizolvarea, lichidarea voluntară sau fuziunea ori divizarea societăţii.

În contractul de privatizare prin care OMV a devenit acţionar majoritar la Petrom se precizează cu grupul austriac se obligă ca timp de cinci ani "să nu înstrăineze în niciun mod şi să nu închidă (cu excepţia cazurilor în care acest lucru este în mod rezonabil necesar pentru efectuarea de lucrări de întreţinere reparaţii sau îmbunătăţiri tehnice) niciun activ de bază".
Cu toate acestea, un activ de bază nu va fi considerat înstrăinat dacă este înlocuit cu un activ similar, cu condiţia să fie localizat tot în România.

Tot pe o perioada de cinci ani, OMV s-a angajat să nu transefere, fără acordul scris al Ministerului Economiei dreptul de proprietate asupra acţiunilor în favoarea unui terţ, cu excepţia transferului către un afiliat al grupului austriac aflat sub controlul exclusiv al OMV. "În cazul în care cesionarul încetează să mai fie afiliat (al OMV-n.r), cumpărătorul (OMV) va redobândi acţiunile în cauză sau va dispune ca acestea să fie achiziţionate de unul sau mai mulţi afiliaţi", se arată în contract.

Totuşi, contractul de privatizare permitea OMV să vândă Arpechim, Doljchim, staţii de distribuţie şi zăcământul Suplacu de Barcău în cadrul programului de restructurare.

Petrom va deveni "OMV Petrom"

De asemenea, denumirea companiei va fi schimbată în OMV Petrom. „Schimbarea numelui societăţii are scopul de a reflecta progresul înregistrat în procesul de integrare a societăţii în grupul OMV, alinierea avansată cu standardele aplicabile în cadrul grupului OMV, precum şi pentru a reflecta faptul că societatea este parte a grupului OMV“, potrivit notei de fundamentare a deciziilor AGEA.

Totodată, vor fi eliminate şi cerinţele prin care deciziile în şedinţele acţionarilor se aprobau cu 75% de voturi, iar cele din Consiliul de Supraveghere, cu opt voturi din nouă.

„Cerinţele de cvorum şi majoritate aplicabile Adunărilor Extraordinare ale Acţionarilor, care au fost condiţionate de praguri minime de participare a statului, au fost menite să se aplice până la 31 decembrie 2009. Datorită ajungerii la termen şi a necesităţii eliminării drepturilor speciale/preferenţiale acordate statului, în vederea conformării cu reglementările europene, se propune eliminarea acestui articol din actul constitutiv”, se mai arată în nota informativă.

În document se precizează şi faptul că "dreptul statului român de a numi doi membri în Consiliul de Supraveghere este propus pentru a fi eliminat, deoarece acordă statului român un drept preferenţia faţă de ceilalţi acţionari".

OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din companie, Fondul Proprietatea are o participaţie de 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare are 2,03% din acţiuni, iar 6,21% din titluri aparţin acţionarilor minoritari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite