Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vrea să desfiinţeze lista de aşteptare pentru bolnavii de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii bolnavi de cancer ar putea primi tratamentele de care au nevoie fără să se mai afle pe lista de aşteptare, susţine preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Această măsură depinde însă de posibilităţile financiare, astfel că nu poate fi precizat un orizont de timp pentru adoptarea acestei măsuri.

Desfiinţarea listei de aşteptare pentru bolnavii de cancer, susţine Cristian Buşoi, este una dintre problemele pentru care aş vrea să găsesc rezolvare cât mai curând.

„Această problemă ţine însă de constrângerea bugetară. Trebuie să găsim soluţii să eficientizăm cheltuirea banului public, să începem câteva acţiuni pentru a stopa cheltuirea incorectă sau ilegală a banului public. Vor trebui întărite zonele de control şi antifraudă din interiorul sistemului de sănătate şi va trebui să avem o cooperare mult mai bună şi mult mai strânsă cu instituţiile care prin lege sunt abilitate să pedepsească toate cazurile de fraudare a sistemului de asigurări de sănătate din România”, a afirmat Cristian Buşoi, citat de Mediafax.

Dosarul pacienţilor bolnavi de cancer este analizat de o comisie de oncologie

În acest moment, în România sunt trataţi de cancer prin fondurile Casei de afecţiuni oncologice aproximativ 100.000 de români, dintre care 5.200 sunt în acest moment trataţi prin aprobarea Casei Naţionale. „Pacienţii cu afecţiuni oncologice primesc tratament de două feluri. Există un tratament care poate fi prescris direct şi cele foarte scumpe care necesită aprobarea Casei Naţionale de Asigurări”, a explicat Buşoi.

Pentru a primi tratamentul, dosarul pacienţilor este analizat de o comisie de oncologie care se întruneşte lunar. Aceşti specialişti aprobă dosar cu dosar tratamentele. „În acest moment avem cam 1.200 de oameni pe lista de aşteptare, care aşteaptă aprobare. Comisia este obligată să răspundă cererii în maxim trei luni”, susţine Cristian Buşoi.

Există însă şi pacienţi bolnavi de cancer cărora le este refuzată cererea de tratament. „Există şi anumite dosare, 5% estimez eu, din ce am discutat cu colegii, al căror tratement nu se justifică. Nu e vorba de erori medicale, dar sunt situaţii în care pacientul nu are nevoie să primească acel tratament foarte scump. Asta nu o decidem noi. O decid cei mai buni medici oncologi, care fac parte din această comisie. Ei hotărăsc dacă un pacient trebuie să primească un tratament mai scump, mai ieftin sau dacă nu se poate face un tratament în acel caz”, a mai spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.


Începe tipărirea cardurilor de sănătate: 200 de mii de exemplare până la sfârşitul lunii

Până la sfârşitul lunii iulie, cel puţin 200 de mii de carduri urmează să fie distribuite către casele judeţene de sănătate, a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Românii ar putea avea card electronic de sănătate şi un dosar electronic al istoriei medicale până la sfârşitul anului

Cardul electronic de sănătate şi dosarul elecronic al pacientului sunt proiecte care au prioritate pentru sistemul de sănătate, susţine Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Reprezentanţii CNAS întâmpină însă dificultăţi cu sistemul de mentenanţă, care este depăşit. Cu toate acestea, până la sfârşitul anului, proiectele ar trebui să fie terminate.

Eugen Nicolăescu: Cristian Buşoi va consolida relaţia dintre Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări

Relaţia dintre Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va fi în sfârşit consolidată, în favoarea pacientului, odată cu instalarea în funcţie a noului preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite