Ping-pong cu spitalele. 11 unităţi medicale au trecut înapoi în subordinea Ministerului Transporturilor
0
La loc comanda. Un număr de 11 spitale au fost trecute din subordinea Ministerului Sănătăţii în subordinea Ministerului Transporturilor, prin ordonanţă de urgenţă aprobată ieri de Guvern. Asta în condiţiile în care anul trecut 13 spitale din subordinea Ministerului Transporturilor erau trecute la Sănătate.
Astfel, Ministerul Transporturilor a preluat nu doar patrimoniul unităţilor sanitare ci şi personalul medical, iar sumele alocate acestora vor fi transferate la bugetul de la Transporturi.
Concret, de acum spitalele Căi Ferate Oradea, Căi Ferate Timişoara, Căi Ferate Constanţa, Căi Ferate Cluj-Napoca, Căi Ferate Craiova, Căi Ferate Iaşi, Căi Ferate Braşov, Căi Ferate Galaţi, Căi Ferate Ploieşti, Căi Ferate Sibiu şi Căi Ferate Drobeta Turnu-Severin aparţin de acum Ministerului Transporturilor.
Transferul a fost argumentat prin faptul că lipsirea personalului cu atribuţii în domeniul siguranţei transporturilor de posibilitatea efecutării la termen a examinărilor medicale şi psihologice ar duce la un blocaj al activităţii în acest domeniu.
Fondurile pentru cele 11 spitale, în bugetul Transporturilor
Până acum, reţeaua sanitară a Ministerului Transporturilor (MT) număra 4 unităţi sanitare cu paturi, acestea fiind finanţate din venituri proprii, prin sistemul de asigurări sociale de sănătate şi din transferuri de la bugetul de stat. Spitalele MT erau împărţite în două categorii: spitale clinice şi spitale generale.
„În prezent, asistenţa medicală a personalului din transporturi cu atribuţii în siguranţa transporturilor se asigură, exclusiv prin cele patru unităţi sanitare care s-au dovedit a fi insuficiente pentru nevoile actuale, iar asistenţa psihologică a personalului din transporturi cu atribuţii în siguranţa transporturilor se asigură prin laboratoarele psihologice din reţeaua sanitară proprie, care, de asemenea, s-au dovedit a fi insuficiente”, se arată în nota de fundamentare.
Pe aceeaşi temă:
Ministerul Sănătăţii ia în calcul posibilitatea de a redeschide spitalele
O parte din spitalele închise de fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, ar putea fi redeschise. Anunţul a fost făcut de actualul şef de la Sănătate, Nicolae Bănicioiu, care susţine însă că unităţile medicale vor fi redeschise doar după o analiză făcută cu multă atenţie.
Parcările de bloc pot fi amenajate la o distanţă de cel puţin cinci metri de ferestrele imobilului, iar în parcare sunt interzise activităţi de reparaţii şi întreţinere auto. Aşa prevede un ordin emis de Ministerul Sănătăţii în mandatul lui Eugen Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii: Numărul de internări în spitale a scăzut în urma controalelor
Internările au scăzut după o săptămână de la declanşarea controalelor în spitale de către echipe mixte ale Ministerului Sănătăţii şi CNAS, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. El a mai spus că o formă de motivare a medicilor ar putea fi coplata la externare.