Patriarhul Daniel şi Lady Gaga

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o lună în urmă, CCSB dădea publicităţii un sondaj din care reieşea că încrederea în Biserică a scăzut sub 70 la sută, cel mai scăzut nivel din 1990 încoace. Atunci, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române ne transmitea să stăm ”liniştiţi la locurili noastre”, că sondajul nu e relevant, că oamenii încă se duc buluc la biserică.

Ieri, Adevărul a publicat un sondaj, realizat de INSCOP la comanda sa, din care reiese exact acelaşi lucru: încrederea în biserică este la 67 la sută.

După sondajul CCSB, am scris un editorial intitulat ”De ce biserica se duce în jos”, în care am spus că motivele scăderii de popularitate a bisericii sunt aroganţa unor înalţi prelaţi, slaba implicare socială şi lipsa de transparenţă în problema banilor. Au fost atunci multe comentarii la articol, dar ne-au reţinut atenţia cele care ne explicau că e absurd să pretindem bisericii să se implice social concret, atâta timp cât rolul ei este eminamente unul spiritual. Adică biserica ne dă sfaturi, nu şcoli şi spitale. Însă noi credem cu încăpăţânare că toate acestea sunt legate. Nu poţi să-i aduci pe oameni pe calea cea bună dacă nu le dai exemple. Dacă vrei să-i convingi să-şi ajute aproapele, fă-o întâi tu, biserica. Nu e suficient să le-o predici la slujba de duminică, unde, conform purtătorului de cuvânt al BOR, este audienţă maximă.

Mai intervine apoi şi o altă problemă, mult mai gravă, accentuată de exemplul recent al episcopului Paisie Lugojanul. Al doilea om din ierarhia Mitropoliei Banatului este acuzat de DNA că a dijmuit salariile unor angajaţi, punându-i să cotizeze pentru biserică. Numai simpla asociere a unui om al bisericii cu un act de corupţie şi ni se pare strigătoare la cer. Nu spunem noi că episcopul Paisie e vinovat, e treaba justiţiei asta. Dar cum poţi tu, slujitor al lui Dumnezeu, să laşi să planeze asupra ta suspiciunea că ai făcut ceva necurat ? Iar după tot acest scandal BOR tace. Cazul Paisie e doar cel mai scandalos dintre cazurile care fac asocierea între preoţi şi bani. Banii sunt ceva al dracului de material şi nu au ce căuta în activitatea cuiva care se ocupă cu spiritul. Sigur că preoţii au nevoie de bani ca să trăiască, dar parcă nu e bine să-i primească în schimbul hranei spirituale. Ar putea să fie remuneraţi în schimbul unor activităţi sociale pământene.

Noi recunoaştem rolul BOR în istoria României şi ţinem la această instituţie. Tocmai de aceea am sesizat pericolul ce o paşte. Din păcate, aroganţa şi lipsa de transparenţă a unora dintre reprezentanţii ei actuali persistă. Recent, i-am solicitat oficial şi cuviincios un interviu Înalt Preasfinţiei Sale, Patriarhului Daniel. Ne-am dorit din tot sufletul ca Prea Fericitul Părinte Patriarh să le transmită un mesaj credincioşilor ortodocşi, un mesaj care să le redea încrederea ce începe să se piardă. Din păcate, ne-am lovit de refuzul preotului Constantin Stoica, eternul purtător de cuvânt al BOR. Ne-a spus că Patriarhul nu dă interviuri din cauza agendei încărcate. O clipă am avut senzaţia că i-am cerut interviu unei cântăreţe fiţoase, ca Lady Gaga, care nu dialoghează cu fanii ca să pară inaccesibilă. Pentru Dumnezeu, Prea Fericite Părinte, nu suntem nişte fani agasanţi, suntem noi, enoriaşii ortodocşi din ţara asta. Vorbiţi cu noi, băgaţi-ne în seamă !

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite