Pacienţii care au dat statul în judecată pentru tratamente gratuite au primit medicamentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei şapte pacienţi care au dat statul român în judecată pentru a beneficia de tratament gratuit de ultimă generaţie au primit medicamentele necesare la scurt timp după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a pus în aplicare sentinţa dată de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Luând exemplul celor şapte pacienţi care şi-au câştigat drepturile în instanţă, alţi 150 de bolnavi care suferă de diferite afecţiuni grave pentru care statul român nu decontează medicamentele intenţionează să acţioneze în judecată CNAS şi Ministerul Sănătăţii.

„Cei care ne-au contactat până acum sunt în jur de 150 de pacienţi. Şi cu siguranţă nu o sa-i refuzăm pentru că noi îi reprezentăm şi noi trebui să îi susţinem”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, potrivit digi24.ro.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a arătat că a întreprins demersurile necesare pentru punerea în executare a sentinţei civile pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul privind acordarea unor tratamente compensate integral şi care nu sunt cuprinse în lista de medicamente compensate şi gratuite aprobată prin hotărare de Guvern.

În acest sens, la solicitarea CNAS, Curtea de Apel Bucureşti a emis un certificat de grefă în baza căruia se pune în aplicare această sentinţă, a precizat sursa citată.

Medicamentele nu sunt decontate

Potrivit conducerii CNAS, medicamentele necesare pentru tratamentele celor şapte bolnavi de cancer nu se află în lista care cuprinde denumirile internaţionale (DCI) corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie socială, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, aprobată prin Hotărîre de Guvern şi nu există decontare stabilită de Ministerul Sănătăţii pentru aceste medicamente.

„De aceea, CNAS a solicitat în scris avocatului care i-a reprezentat în instanţă pe cei şapte asiguraţi să menţioneze, pentru fiecare reclamant în parte, casa de asigurări de care aparţin, farmacia aleasă în mod liber de către asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale care prescriu tratamentele. În momentul cand vom intra în posesia datelor solicitate domnului avocat, CNAS va emite Ordine de preşedinte prin care va mandata casele de asigurări de sănătate indicate să încheie contracte cu farmaciile alese în mod liber de către asiguraţi,în vederea eliberării medicamentelor acordate în urma deciziei instanţei, pe baza prescripţiilor medicale”, a precizat sursa citată.

Decizia câştigătoare, pe 18 iunie

Şapte bolnavi de cancer, care au dat în judecată Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi CNAS, au câştigat în instanţă, pe 18 iunie, dreptul de a primi medicamente compensate în proporţie de 100%, decizia fiind pusă de îndată în executare.

Cele trei instituţii ale statului - Guvernul României, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) - sunt obligate, printr-o decizie luată miercuri de Curtea de Apel Bucureşti, să asigure reclamanţilor medicamente pentru tratarea cancerului, fără ca aceştia să aducă vreo contribuţie financiară personală.

"Obligă pârâţii să asigure reclamanţilor următoarele medicamente, pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală): Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamanta Popescu Alma Iuliana, Ipilimumab (denumire comercială Yervoy) şi Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamantul Onofrei Mircea Gabriel, Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamanta Mitrache Elena Aura, Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamanta Drăgan Viorica, Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamantul Groper Alexandru, Tocilizumabum (denumire comercială Roacterma) pentru reclamantul Imets Joszef-Aba, Crizotinibum (denumire comercială Xalkori) pentru reclamantul Ursache Robert Sebastian", se arată în decizia Curţii de Apel.

CNAS a contestat decizia magistraţilor

Hotărârea, chiar dacă este executorie şi se aplică de îndată, nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă de Guvern, Ministerul Sănătăţii şi CNAS.

CNAS a anunţat că că va pune în executare sentinţa potrivit căreia şapte pacienţi au câştigat în instanţă dreptul de a primi medicamente compensate 100%, dar o va contesta, pentru că medicamentele solicitate de reclamanţi nu se află pe lista de compensate şi gratuite.

Avocatul Alianţei Pacienţilor Cronici, Dan Cimpoeru, a depus luni, la Ministerul Sănătăţii, CNAS şi Guvern, o cerere de punere în executare a deciziei instanţei prin care cei şapte bolnavi de cancer trebuie să primească medicamente compensate. „În cerere am solicitat celor trei instituţii ca până miercuri să ne dea un răspuns scris unde anume se vor adresa pacienţii pentru a primi medicamentele, având în vedere că mulţi dintre ei au domiciliul în ţară, şi totodată care va fi data, momentul în care vor putea să intre efectiv în posesia acestor medicamente", a spus avocatul.

Dan Cimpoeru a mai spus că Alianţa Pacienţilor Cronici din România a primit deja cereri similare de la mai mulţi pacienţi şi urmează ca fiecare dosar în parte să fie analizat, pentru a se formula o altă cerere de ordonanţă preşedinţială pentru următorul grup de reclamanţi.

Pe aceeaşi temă:

CNAS: Avocatul să anunţe casele de sănătate de care aparţin cei şapte pacienţi şi farmaciile alese

CNAS a solicitat în scris avocatului care i-a reprezentat în instanţă pe cei şapte bolnavi de cancer să menţioneze pentru fiecare în parte casa de asigurări de care aparţin, farmaciile alese de aceştia pentru a-şi lua medicamentele şi furnizorii de servicii medicale care prescriu tratamentele.

Pacienţii cu forme rare ale unor boli precum cancerul şi epilepsia pot primi medicamente noi

Pacienţii care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, leucemia şi bolile neurologice degenerative pot primi din luna iulie tratamente noi, după ce pe lista de medicamente compensate şi gratuite au fost introduse 17 medicamente pentru care nu exista alternativă terapeutică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite