OMS: Peste 20.000 de oameni s-ar putea infecta cu virusul Ebola

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virusul Ebola ar putea îmbolnăvi până la 20.000 de oameni la nivel mondial. Aşa au declarat experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care susţin că în următoarele şase luni sunt necesare fonduri de 500 de milioane de dolari pentru lupta împotriva maladiei.

Potrivit specialiştilor de la OMS, 1.500 de oameni au murit din cauza bolii, în timp ce alte 3.000 de cazuri au fost confirmate de medici, majoritatea în Guineea, Liberia şi Sierra Leone, arată un document publicat joi de organismul internaţional.

Aproximativ 40% din cazurile depistate de specialişti au fost raportate în ultimele trei săptămâni, subliniază OMS. „Banii vor fi acordaţi cu prioritate pentru tratamente şi centrelor de management al cazurilor de îmbolnăvire”, se arată într-un comunicat de presă. Datele puse la dispoziţie de experţi au arătat că epidemia evoluează rapid.

120 de morţi în rândul personalului medical

Epidemia de Ebola a ucis până în prezent 120 de membri ai personalului medical, în timp ce în cele trei ţări cele mai afectate de acest virus mortal - Liberia, Guineea şi Sierra Leone - nu există decât unul sau doi medici la 100.000 de locuitori.

Până în prezent, „peste 240 de membri ai personalului medical au dezvoltat boala în Guineea, Nigeria şi Sierra Leone, şi peste 120 au murit”, a precizat OMS într-un comunicat.

Factorii care stau la baza numărului mare de personal infectat, potrivit OMS, care menţionează lipsa de echipament de protecţie individual (măşti şi mănuşi) şi utilizarea lor greşită, numărul insuficient de medici care din cauza suprasolicitării riscă să comită greşeli. „Epidemia actuală este diferită”, a insistat OMS, care explică faptul că medicii şi locuitorii din ţările afectate nu sunt „familiari cu această boală”, care face să domnească „frica în sate şi oraşe întregi”.

Cum debutează şi cum se transmite virusul

Debutul simptomelor EVD (Ebola virus disease) este brusc şi include simptome asemănătoare gripei, cum ar fi: febră, dureri musculare, mialgii, asteie fizică, cefalee, dureri de gât.

Ulterior, pot apărea simptome clinice cum ar fi cele gastrointestinale (vomă, diaree, anorexie şi dureri abdominal), neurologice (dureri de cap, confuzie, prostraţie), vasculare (hiperemie conjunctivală sau faringiană), cunanate (erupţii) şi respiratorii (tuse, dureri toracice, dificultăţi de respiraţie).

Mai târziu, în faza de stare a bolii, apar manifestările hemoragice şi disfuncţia organică, în special cea hepatică şi renală. Unele cazuri pot prezenta sângerare profuză internă ca urmare a coagulării intravasculare disseminate. Perioada de incubaţie este 4-10 zile, dar poate varia de la 2 la 21 de zile.

Virusul Ebola se transmite cu mare uşurinţă direct prin contact cu sângele infectat, secreţii, ţesuturi şi organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Ceremoniile funerare sunt cunoscute că au rol în transmitere prin manipularea cadavrelor. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc până la şapte săptămâni după recuperarea clinică.

Pe aceeaşi temă:

Românul suspect de Ebola, în continuare în stare gravă. Pacientul ar putea avea malarie. Medicii aşteaptă confirmarea

Bărbatul de 51 de ani din Ploieşti, care a pus pe jar autorităţile după ce a fost transportat de urgenţă la Institutul „Matei Balş” din Capitală, fiind suspectat de infecţie cu virusul Ebola, este în continuare în stare gravă. Inginerul ploieştean este, însă, conştient, şi este ţinut izolat, doctorii aşteptând confirmarea unui diagnostic în cursul acestei zile.

Specialişti: „Sunt slabe şanse ca virusul Ebola să apară pe teritoriul României. Autorităţile sunt, însă, pregătite să acţioneze în caz de urgenţă”

După ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decretat stare de urgenţă pe nivelul întregului mapamond în ceea ce priveşte epidemia cu Ebola, care deja a făcut peste 1.000 de victime, autorităţile s-au întâlnit pentru a lua măsuri împotriva răspândirii virusului. Specialiştii susţin că românii nu sunt în pericol dar că au toate pârghiile necesare pentru a ţine sub control virusul, dacă este necesar.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite