Omicron se transmite într-un ritm fenomenal. Când pune stăpânire pe România
0
Autorităţile din Marea Britanie anunţă că varianta Omicron se răspândeşte într-un „ritm fenomenal" şi a ajuns deja să reprezinte 40% din totalul cazurilor Covid din Londra. Având în vedere că numărul de cazuri se dublează la fiecare 3.5 zile, şi că vaccinurile bazate pe ARNm au o eficacitate de aproximativ 35% pentru cei vaccinaţi cu două doze, experţii atrag atenţia că noua tulpină va ajunge dominantă curând şi în România.
Concret, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, medicul Marius Geantă, este de părere că varianta Omicron a SARS-CoV-2 trebuie să ne îngrijoreze cu adevărat. Specialistul aduce în discuţie rezultatele mai multor studii care fac referire la nivelul de protecţie pe care îl oferă vaccinurile actuale.
„Datele din Marea Britanie, referitoare la protecţia oferită de actualele vaccinuri faţă de infecţia simptomatică cu varianta Omicron, arată îngrijorător cu adevărat”, spune expertul după ce studiile au arătat că serurile bazate pe ARNm au o eficacitate de aproximativ 35% pentru cei vaccinaţi cu două doze şi de 75% pentru cei care au primit trei doze. Mai grav, spune specialistul, protecţia este aproape 0 pentru cei care au primit vaccinul AstraZeneca, iar trecerea prin boală nu protejează faţă de reinfectarea cu Omicron, scrie doctorul Marius Geantă. „Este de aşteptat ca protecţia oferită de vaccinuri faţă de apariţia formelor grave de boală cu varianta Omicron să fie mai mare, vom afla acest lucru în câteva săptămâni. Dar şi aşa ne aflăm într-unul dintre cele mai complicate momente. Şi asta pentru că este utopic să ne imaginăm că oamenii se vor vaccina cu 3 doze în număr mai mare decât au făcut-o cu două doze şi, în plus, este prea devreme să ne gândim la versiuni 2.0 ale vaccinurilor (acestea ar putea fi disponibile, urmând traseul normal de dezvoltare, cel mai devreme în trimestrul al doilea din 2022)”, susţine medicul.
Se ajunge rapid la transmitere comunitară
La rândul lui, cercetătorul Octavian Jurma crede că, după modul în care evoluează în România, tulpina Omicron va avea circulaţie comunitară la sfârşitul lunii decembrie.
„Omicron este deja în circulaţie comunitară în Marea Britanie. Înainte de finalul lunii decembrie, cel mai probabil chiar la finalul săptămânii viitoare, Omicron va deveni dominant în Marea Britanie după ce a fost confirmat pentru prima dată la finalul lunii noiembrie. Aceasta înseamnă că Omicron are nevoie de mai puţin de o lună pentru a ajunge dominantă. România începe să se încadreze în profilul curbei Omicron în care numărul de cazuri se dublează la fiecare 3,5 zile, deci creşte de 4 ori pe săptămână şi va fi în circulaţie comunitară în Romania până la finalul lunii decembrie. Exact la timp pentru ca petrecerile de final de an şi bisericile să asigure o răspândire intens comunitară”, susţine cercetătorul.
Lipsa de reacţie a autorităţilor
Octavian Jurma mai crede că, după modul în care reacţionează, autorităţile române par să nu fie conştiente că un nou val COVID vine peste noi cu o rapiditate ieşită din comun. „Cum ne pregătim pentru această nouă ameninţare? (...) La finalul lunii septembrie 2021, România făcea 86.000 de teste RT-PCR în programul naţional (plătite de stat). Două luni mai târziu, acest număr coborâse deja la 33.000. În medie, asta înseamnă sub 5.000 de teste pe zi. E penibil să constatăm că în vârful valului 4-Delta, la peste 15.000 de cazuri pe zi, am făcut cu 15% mai puţine teste RT-PCR în programul naţional decât în vârful valului 3-Alpha, la 6.000 de cazuri pe zi.
Ne pregătim pentru venirea unui nou val cu o nouă variantă scăzând la minimul istoric măsurile de supraveghere epidemiologică şi genomică. Octavian Jurma Cercetător
Este probabil că majoritatea testelor se fac acum în contextul internărilor în spitale şi al cererilor celor simptomatici, deci valoarea de supraveghere epidemiologică a testelor este aproape zero şi subestimarea cazurilor este enormă. La fel de prost stăm cu supravegherea genomică. În total, România a făcut de la începutul pandemiei 7.500 de secvenţieri în programul naţional, cam cât face Marea Britanie într-o zi. Putem face mult mai multe, dar nu vrem, deşi ar fi şi o cale de a investi în cercetarea din universităţile de medicină, unde există laboratoare care stau degeaba. De la aproape 500 secvenţieri pe săptămână în septembrie, am coborât la sub 200 în decembrie. În medie, asta înseamnă că acum România face sub 30 de secvenţieri pe zi. Aşadar, ne pregătim pentru venirea unui nou val cu o nouă variantă scăzând la minimul istoric măsurile de supraveghere epidemiologică şi genomică, care şi aşa se află pe ultimele locuri din Europa”, a subliniat Octavian Jurma.
Britanicii administrează în regim de urgenţă doza booster
Spre deosebire de autorităţile de la Bucureşti, cele britanice par să fi înţeles pericolul adus de noua tulpină care, potrivit ministrului britanic al Sănătăţii, se transmite într-un ritm fenomenal. De altfel, ieri, a fost anunţat şi un prim deces al unui pacient din Marea Britanie, infectat cu noua variantă de coronavirus. Premierul Boris Johnson a confirmat informaţia. Marea Britanie se confruntă cu o situaţie alarmantă pe fondul ameninţării Omicron. Infectările cu această tulpină se dublează la 2-3 zile, spune premierul Boris Johnson, de aceea trebuie acţionat rapid.
Acesta a anunţat că lansează „Misiunea Naţională Booster de Urgenţă Omicron”, pentru a-i încuraja pe toţi cei eligibili să se vaccineze cu a treia doză acum.
Astfel, s-a anunţat accelerarea programului, la toate persoanele de peste 18 ani care au avut a doua doză acum cel puţin trei luni (în loc de şase luni ca până acum) şi ţinta de vaccinare a întregii populaţii adulte este adusă acum la sfârşitul lunii decembrie, în loc de sfârşitul lunii ianuarie. În acest scop, echipele de planificare militară vor fi implicate pentru a sprijini site-uri suplimentare de vaccinare şi unităţi mobile, în timp ce clinicile îşi vor extinde programul de funcţionare, astfel încât să fie deschise şapte zile pe săptămână, cu mai multe sesiuni dimineaţa devreme, seara şi în weekend. Alte mii de voluntari vor fi, de asemenea, instruiţi ca parte a efortului. „Nimeni nu ar trebui să aibă vreo îndoială: urmează un mare val de Omicron şi mă tem că acum este clar că două doze de vaccin pur şi simplu nu sunt suficiente pentru a oferi nivelul de protecţie de care avem nevoie cu toţii. Dar vestea bună este că oamenii noştri de ştiinţă sunt încrezători că, cu o a treia doză – o doză booster –, ne putem reface cu toţii nivelul de protecţie” a spus Boris Johnson.
Fauci: Trei doze de vaccin Pfizer/BioNTech sau Moderna pentru COVID-19 reprezintă „o îngrijire optimă”
Administrarea a trei doze de vaccin împotriva COVID-19 reprezintă „o îngrijire optimă”, dar două doze de vaccin al Pfizer/BioNTech or Moderna sau o doză de la Johnson & Johnson rămân definiţia oficială a guvernului pentru vaccinarea completă, a declarat expertul american în boli infecţioase Anthony Fauci, transmite Reuters.
Oficialii din domeniul Sănătăţii vor continua să evalueze ceea ce ar trebui să constituie desemnarea oficială, a declarat Fauci, care este directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase şi consilierul medical-şef al preşedintelui Joe Biden, la emisiunea ABC „This Week with George Stephanopoulos”.
Va dura luni întregi pentru a spune dacă sunt necesare doze anuale de rapel de vaccin, a spus Fauci, adăugând că speră, din punct de vedere imunologic, că o doză de rapel va fi suficientă pentru a oferi o protecţie mai mare decât doar cele şase luni oferite de vaccinul iniţial.