Nomofobia sau frica de a trăi fără telefonul mobil. La ce riscuri ne expune dependenţa secolului XXI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii tratează o nouă dependenţă: cea de telefonul mobil care a devenit indispensabil pentru utilizatori. „Sunt persoane care verifică şi de câte 200 de ori pe zi chiar dacă nu a scos niciun sunet”, explică psihologul Mihai Copăceanu.

Nomofobia este noua dependenţă psihologică a secolului XXI, avertizează cercetătorii. Telefonul mobil a devenit indispensabil, la nivel mondial fiind înregistraţi anul acesta aproximativ trei miliarde de utilizatori de mobil. „Telefonul are un grad ridicat de a da dependenţă deoarece răspunde nevoii noastre de a cunoaşte, de a fi cunoscut, de a fi informat, de a comunica cât mai mult. În plus, ne păstrează vie curiozitatea, este uşor de folosit şi accesibil la orice oră şi de oriunde. A devenit o trebuinţă primară”, explică dependenţa psihologul Mihai Copăceanu.

Concret, „nomofobia” (no mobile phone phobia-n.r.) desemnează frica sau îngrijorarea de a nu avea acces oriunde şi oricând la telefonul mobil. Mai mult, nomofobia face referire la starea de anxietate resimţită atunci când bateria mobilului este descărcată sau când telefonul nu are semnal. Cercetările recente arată că din ce în ce mai multe persoane sunt afectate de nomofobie, cei mai vulnerabili fiind copiii şi adolescenţii. Spre exemplu, 66% din americani spun că sunt dependenţi de telefonul mobil, în timp ce 54% din britanici nu ar putea trăi fără acest dispozitiv. „În sensul larg, suntem cu toţii dependenţi de telefonul mobil deoarece îl folosim zilnic. În sensul clinic al cuvântului însă, dezvoltăm dependenţă de telefon şi de tehnologie aşa cum dezvoltăm orice alt tip de dependenţă. Sunt aceleaşi criterii de diagnostic: timp îndelungat petrecut, o dorinţă puternică de a-l folosi, neglijarea altor aspecte ale vieţii. Ce este grav este atunci când neglijăm alte aspecte ale vieţii noastre familiale, profesionale sau sociale în favoarea telefonului sau cum vedem cazuri tragice când este folosit la volan rezultând în accidente cu victime”, mai punctează Copăceanu.

Mai mult, cercetătorii de la o universitate din Hong Kong arată că legătura pe care o avem cu telefonul mobil este atât de importantă încât percepem dispozitivul ca fiind parte din noi, ajungând la o dependenţă psihologică, spun specialiştii. „Joburile noastre ne impun şi ne propun telefoane mobile de serviciu. Deci, astăzi orice persoană activă şi implicată social este dependentă de telefon. Acesta devine nu doar un accesoriu obligatoriu, un instrument, ci o componentă esenţială a funcţionării noastre, parte din viaţa nostră de zi şi inclusiv în timpul somnului. Primul lucru făcut înainte de culcare şi la treziere este de a-l verifica. Sunt persoane care verifică şi de câte 200 de ori pe zi chiar dacă nu a scos niciun sunet”, explică Copăceanu care arată, conform unui studiu pe care l-a condus cu peste 10.000 de adolescenţi români, că aceştia sunt extrem de afectaţi de nomofobie: 53,4% din aceştia simt că sunt dependenţi de tehnologie şi peste 28,1% dintre respondenţi au recunoscut că petrec peste şase ore şi chiar opt ore pe internet zilnic.

La ce ne expunem

Persoanele afectate de nomofobie suferă de stres ridicat, iritabilitate, tulburări de somn, dificultăţi de concentrare, probleme de vedere. Psihologii consideră că trebuie stabilite reguli de utilizare a telefonului şi metode de deconectare. „Să stabilim şi să respectăm reguli, când folosim şi când nu folosim, să reducem timpul petrecut pe el. De exemplu, să nu-l folosim niciodată la masă sau când suntem cu prietenii în oraş. E important să nu-l lăsăm în dormitor, să închidem notificările de la aplicaţiile des folosite şi să avem momente din zi când este închis”, conchide Copăceanu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite