Ministerul Sănătăţii vrea fonduri structurale pentru dezvoltarea Programului naţional de control al tuberculozei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii vrea să stabilească un parteneriat pentru implementarea Strategiei Naţionale de Sănătate
Ministerul Sănătăţii vrea să stabilească un parteneriat pentru implementarea Strategiei Naţionale de Sănătate

Ministerul Sănătăţii (MS) vrea să atragă fonduri structurale pentru dezvoltarea Programului naţional de control al tuberculozei, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), şi totodată să stabilească un parteneriat cu OMS pentru implementarea Strategiei Naţionale de Sănătate 2014 - 2020.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a avut joi o întâlnire cu directorul Direcţiei de asistenţă medicală şi sănătate publică din OMS - Biroul Regional Europa, Hans Kluge. Cei doi oficiali au discutat despre un posibil parteneriat dintre Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru implementarea Strategiei Naţională de Sănătate 2014-2020, document fiind în curs de finalizare.

Totodată, ministrul Bănicioiu a spus că este interesat de experienţa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru atragerea fondurilor structurale europene pentru dezvoltarea Programului naţional de control al tuberculozei.

Kluge a apreciat progresele pe care România le-a înregistrat în combaterea tuberculozei şi a exprimat disponibilitatea experţilor OMS pentru susţinerea programului de combatere a tuberculozei multidrogrezistentă (MDR).

De asemenea, cei doi oficiali au convenit să colaboreze şi în alte domenii de interes, ca de exemplu politica privind medicamentele, asistenţă medicală şi sănătate publică.

Proiectul privind Strategia Naţională de Sănătate 2014 - 2020 a fost lansată în dezbatere publică în 27 decembrie 2013, documentul fiind esenţial în obţinerea de fonduri UE, ceea ce constituie o premieră în sistemul sanitar.

"Elaborarea acestei strategii este esenţială în obţinerea de fonduri structurale pentru sănătate, ceea ce constituie o premieră, având în vedere faptul că sănătatea nu a beneficiat în exerciţiul financiar în curs de posibilitatea accesării de fonduri europene. Obiectivul principal al strategiei este îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, iar aceasta trebuie să se reflecte în creşterea speranţei de viaţă, prevenirea şi reducerea îmbolnăvirilor şi, implicit, în creşterea calităţii vieţii", spune fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în decembrie, la lansarea proiectului.

Documentul urmăreşe trei arii strategice mari, respectiv: sănătatea publică - maniera în care se răspunde principalelor probleme de sănătate publică; serviciile de sănătate - modalitatea în care se asigură accesul la servicii şi optimizarea ofertei de servicii pe niveluri de acordare a acestora; măsurile transversale - care presupun abordări intersectoriale, cu impact asupra sistemului sanitar, incluzând aici capacitatea instituţională la toate nivelurile şi nevoile de investiţii, cum ar fi cele în sistemele informaţionale şi în infrastructură.

Componente ale obiectivelor strategice sunt regrupate în cinci planuri multianuale ale Ministerului Sănătăţii: Planul naţional de prevenţie, Planul naţional de control al bolilor oncologice, Planul naţional de control al diabetului, Planul naţional de control al bolilor cardiovasculare şi Planul naţional de boli rare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite