Meteo: Până când ţin gerul şi viscolul. Prognoza pe următoarele zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii nu au scăpat de vremea rea, întreaga ţară fiind sub avertizare de ger şi viscol în următoarele zile. Abia începând de joi vremea se va îndrepta, usor, spun meteorologii, care atrag atenţia că până atunci ne vom confrunta cu un nou val de ninsori.

Frig de crapă pietrele în Bucureşti în alte alte 36 de judeţe, aflate sub Cod portocaliu de ger şi temperaturi foarte scăzute. Meteorologii au anunţat că mercurul din termometre va scădea până la minus 29 grade Celsius pe timp de noapte în timp ce maximele nu vor depăşi minus 10 grade Celsius.

Vremea dă semne de îndreptare abia de joi încolo, atrag atenţia specialiştii, care le recomandă şoferilor să aibă mare grijă atunci când conduc pentru că în anumite regiuni vor cădea precipitaţii mixte, motiv pentru care poleiul va fi nelipsit de pe carosabil, dar şi de pe trotuare. Deja camerele de gardă ale spitalelor, sunt supraaglomerate, şi primesc în continuare pacienţi cu luxaţii, entorse şi oase rupte.

Cea mai friguroasă zi de iarnă

Concret, avertizarea Cod portocaliu afectează aproape întreaga ţară, excepţie făcând judeţele Satu-Mare, Bihor, Arad, Timiş şi Caraş-Severin, unde este în vigoare un Cod galben de ger. „E normal să avem viscol în luna ianuarie. Vor mai fi câteva episoade în această iarnă”, a explicat meteorologul de serviciu, arătând că dimineaţa de 10 ianuarie a fost cea mai friguroasă de la începerea sezonului de iarnă.

„Marţi va fi extrem de frig, temperatura pe timpul nopţii în Bucureşti va fi de minus 20 de grade Celsius. Miercuri şi joi vor fi temperaturi scăzute, dar nu vorbim de valori de minus 30 de grade Celsius aşa cum avem luni şi marţi. Dar va fi în continuare ger, mai ales dimineaţa şi noaptea. Începând de joi, temperaturile vor rămâne negative, deosebirea va fi că vom avea ger izolat, pe arii restrânse, iar sâmbătă sunt şanse mari ca mercurul din termometre să atingă valori pozitive în Capitală”, a explicat specialistul ANM.

Şcolile din Capitală, închise toată săptămâna

Până atunci însă, şcolile rămân închise. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, luni seară, că şcolile din Bucureşti vor fi închise toată săptămâna din cauza vremii nefavorabile, cursurile urmând să fie reluate lunea viitoare.

„M-am consultat cu domnul ministru al Educaţiei, cu inspectorul şcolar general, cu domnul prefect, cu primarii de sectoare, cu medici, cu părinţi şi concluzia este una foarte clară. Având în vedere condiţiile meteo vitrege, şcoala ar putea să înceapă vineri în Capitală, ceea ce ar fi neplăcut, pentru că e zi de final de săptămână, aşa că am luat decizia ca toate cursurile să înceapă luni, 16 ianuarie", a anunţat, luni seară, Gabriela Firea.

Temperaturile revin la normal

În noaptea de marţi spre miercuri vor reveni şi ninsorile. Nu în cantităţile care au fost la sfârşitul săptămânii trecute, dar va fi posibilă din nou spulberarea şi troienirea zăpezii, asociate şi cu temperaturile deosebit de scăzute.

„Cu formarea unui nou ciclon, posibil în cursul zilei de marţi spre miercuri să avem din nou fenomen de viscol în partea de sud, sud-est şi est a României”, au explicat specialiştii. Potrivit prognozei emisă de meteorologi, şi săptămâna viitoare temperatura aerului va fi relativ staţionară şi, în medie, maximele se vor încadra—4 şi—2 grade, iar minimele între—11 şi—7 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în perioadele 10-12 ianuarie, 13-15 şi 16-19 ianuarie.

Deţinuţii ajută la deszăpezire

Aproximativ 100 de deţinuţi de la Penitenciarul Jilava vor fi scoşi să ajute la deszăpezire în trei parcări ale Primăriei Capitalei. Persoanele lipsite de libertate care vor ajuta municipalitatea la încărcat zăpada sunt încarcerate în regim deschis şi semideschis, şi vor fi scoase la muncă în regim de voluntariat, au explicat reprezentanţii penitenciarului.

Specialiştii salută decizia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de a-i mobiliza pe deţinuţi, mai ales că aceştia pot obţine şi o serie de avantaje în schimbul muncii prestate: fie li se scade din pedeapsă, fie sunt remuneraţi pentru activitatea întreprinsă.

 „E important să fie instruiţi înainte”

„E rezonabil să iasă la muncă. Majoritatea deţinuţilor îşi doresc să lucreze şi să fie retribuiţi pentru munca prestată. Câştigă ori zile în minus la pedeapsă ori bani pe care îi pot folosi, deci este în interesul lor să se poarte adecvat. În plus, e benefic şi pentru societate ca aceşti oameni privaţi de libertate să presteze anumite munci pe care alţii nu le fac. Mai mult, le este şi lor mai uşor, ulterior, să revină în câmpul muncii, odată ce sunt eliberaţi, dacă au muncit în timpul încarcerării”, a explicat Maria Andreescu, sociolog şi director executiv al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România.

Şi Georgiana Iorgulescu, şefa Centrului de Resurse Juridice (CRJ), afirmă că un lucru de care suferă deţinuţii este faptul că nu pot desfăşura activităţi lucrative în detenţie din motive de spaţiu. „Condiţia este ca ei să fie îmbrăcaţi corespunzător şi să fie luate măsuri de protecţie a muncii inclusiv pentru ei. De asemenea, trebuie instruiţi înainte. Eu cred că le-ar prinde bine, orice ieşire din mediul carceral este binevenită”, a explicat Iorgulescu.

„Ajută la reinserţia lor socială”

La rândul său, specialistul în recrutare Gabriel Chicioreanu arată că beneficii nu există doar din perspectiva reeducării. „Sunt avantaje şi pentru primărie, este o forţă de muncă pe care nu o plătesc”, a arătat Chicioreanu. Şi psihologul Daniel David spune că, înainte de toate, important este ca o asemenea activitate să se regăsească în regulamentul penitenciarului. „Îi poate ajuta, contează mult pentru că este o activitate de reeducare şi pentru reinserţia lor socială”, a conchis profesorul universitar.

Directorul Spitalului Colentina, demis din cauza frigului din saloane

Frigul a mai făcut o victimă: doctorul Bogdan Andreescu, managerul Spitalului Colentina din Capitală a fost demis de primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea, pe motiv că pacienţii au stat duminică în frig în saloane. Revocarea din funcţie a venit la primele ore ale dimineţii, în cadrul comandamentului de iarnă care a avut loc la Primăria Capitalei.

„La fel se va întâmpla cu toţi managerii care nu îşi respectă contractul. Nu pot tolera astfel de atitudini. Mâine, dacă se dovedeşte că şi alt manager nu îţi îndeplineşte obligaţiile faţă de cetăţeni, pleacă acasă, cum a plecat şi directorul RATB”, a spus Gabriela Firea, potrivit căreia nu a existat nicio deficienţă RADET, iar presiunea şi temperatura furnizate de regie au fost normale.

Ce spune conducerea spitalului

De cealaltă parte, directorul medical Dana Gabriela Ionescu, directorul medical al unităţii sanitare, cea care a preluat atribuţiile de conducere până la numirea unui nou manager, a spus că spitalul s-a confruntat, într-adevăr, cu o problemă şi anume cu o avarie aparţinând RADET.

„Au venit echipele pentru a remedia situaţia. Sunt şi acum prezente în curte. Din câte ştiu, s-a remediat în decurs de câteva ore. Avem un punct termic al RADET în curtea spitalului care este comun cu Institutul Matei Balş”, a declarat Ionescu. Nu doar la Spitalul Colentina din Capitală au fost sesizate probleme, ci inclusiv la Spitalul Colţea, aflat, de asemenea, în subordinea Primăriei Capitalei. Aici, însă, situaţia s-a rezolvat rapid, a apreciat Gabriela Firea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite