UPDATE Cod galben de furtuni emis pentru 11 judeţe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii au emis o informare de vreme rea, valabilă până luni seara FOTO Adevărul
Specialiştii au emis o informare de vreme rea, valabilă până luni seara FOTO Adevărul

Mai multe judeţe se află, de luni dimineaţă şi până marţi dimineaţă, sub Cod galben de ploi însemnate cantitativ. Specialiştii au anunţat cantităţi de apă ce pot depăşi, izolat, 40-50 de litri pe metru pătrat.

UPDATE Potrivit avertizării de Cod galben, în cursul zilei de luni, 22 septembrie şi în noaptea de luni spre marţi, în sudul Banatului, zona Carpaţilor Occidentali, Maramureş şi nordul Moldovei va ploua şi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 40-50 de litri pe metru pătrat.

Potrivit unei informări de ploi emise sâmbătă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), luni sunt aşteptate ploi cu caracter temporar pe arii extinse în vestul şi sud-vestul ţării (inclusiv în judeţele Caraş Severin şi Mehedinţi), precum şi în regiunile nordice şi centrale. 

Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 35-40 de litri pe metru pătrat.

Specialiştii au precizat că ploile vor fi astăzi mai frecvente şi mai intense.

Cod galben de inundaţii, prelungit de hidrologi

De asemenea, până în această dimineaţă la ora 9.00, mai multe râuri din judeţul Satu Mare s-au aflat sub Cod galben de inundaţii. 

Tot luni, hidrologii au prelungit codul galben de inundaţii pe râuri din judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Alba, Cluj, Suceava şi Neamţ, unde până marţi se pot produce inundaţii locale, din cauza scurgerilor pe versanţi şi a viiturilor rapide.

Potrivit noii avertizări transmise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), de luni, ora 13.00, până marţi, la ora 14.00, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie, pe unele râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Lăpuş, Someşul Mare - în judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, afluenţii mici ai Someşului - în judeţele Sălaj şi Maramureş, Crasna (bazin superior) - în judeţul Sălaj, bazinele superioare ale râurilor Bega şi Timiş - în judeţele Caraş-Severin şi Timiş, Bârzava, Caraş, Nera - în judeţele Caraş-Severin şi Timiş.

„Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai ridicată pe unele râuri mici din judeţele Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud”, a precizat INHGA.

De asemenea, de luni, ora 16.00, până marţi, ora 06.00, vor fi sub avertizare cod galben unele râuri mici din judeţele Hunedoara, Alba, Cluj, Suceava şi Neamţ.

Cum va fi vremea marţi


Marţi
 vremea se va răci în toată ţara, dar mai accentuat în sudul şi în estul teritoriului, astfel că valorile termice diurne se vor situa sub cele normale pentru această perioadă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 12 grade în depresiuni şi 19 grade în Oltenia şi în Muntenia, iar minimele se vor încadra între 3 grade în estul Transilvaniei şi 12 grade pe litoral. 

Vor fi înnorări şi ploi în cea mai mare parte a ţării, mai ales în timpul zilei, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate în sud-est şi la munte. Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze mai mari în zona montană, dar şi în regiunile sudice şi în cele estice.

Toamnă caldă până la finele lui octombrie

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că în această toamnă vom avea parte de temperaturi ridicate în luna septembrie, dar şi în prima jumătate a lunii octombrie, însă apoi valorile termice se vor încadra în jurul celor normale ale perioadei.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

METEO Urmează două zile cu ploi abundente în aproape toată ţara

Ploile abundente vor cuprinde aproape toată ţara, de duminică dimineaţă până luni noapte, informează Administraţia Naţională de Meteorologie. Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat.

Cod galben de inundaţii în judeţele Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Satu Mare

Hidrologii au prelungit până luni, la ora 2.00, codul galben de inundaţii emis duminică pentru râuri din judeţele Maramureş, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud.

METEO Toamna îşi intră în drepturi. Cum va fi vremea până pe 28 septembrie

Specialiştii au emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni (15-28 septembrie) potrivit căreia temperaturile vor începe să scadă, iar după data de 20 septembrie sunt aşteptate ploi în aproape toată ţara.

Prognoza meteo pentru această toamnă. Cum va fi vremea până în luna noiembrie

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că în această toamnă vom avea parte de temperaturi ridicate în luna septembrie, dar şi în prima jumătate a lunii octombrie, însă apoi valorile termice se vor încadra în jurul celor normale ale perioadei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite