Medicii de familie, aprovizionaţi cu vaccin hexavalent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micuţii vor fi vaccinaţi cu ser cumpărat de MS
Micuţii vor fi vaccinaţi cu ser cumpărat de MS

Peste 240.000 de doze de vaccin hexavalent vor ajunge în cabinetele medicilor de familie astfel încât aceştia să îi imunizeze pe copiii sub doi ani, cărora li se administrează serul.

Până acum, părinţii au făcut eforturi disperate pentru a găsi vaccinul şi au scos bani din buzunar pentru a-l achiziţiona. 

Potrivit Ministerului Sănătăţii, cele 240.000 de doze acoperă necesarul de hexavalent pentru următoarele cinci luni, în timp ce dozele vor ajunge în toate judeţele ţării, conform calendarului, afirmă ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. Oficialul a explicat că au fost demarate toate procedurile de achiziţie pentru ca în următorii ani să fie prevenite discontinuităţile în aprovizionarea cu vaccin. 

Cei mai nemulţumiţi de aceste sincope sunt părinţii. „Aceste crize se adâncesc în special varra. E foarte grav ca statul nu-şi face minima datorie de a aproviziona Direcţiile de Sănătate Publică cu serul necesare. Este inacceptabil ca măcar părinţii care vor să îşi imunizeze copiii să nu găsească serul la medicii de familie şi nici măcar în farmacii”, a precizat şi Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

Ce copii sunt imunizaţi cu prioritate

„Prioritatea o reprezintă restanţierii. În funcţie de câte doze voi primi, îi voi chema la cabinet. Începem cu cei mai vechi şi o luăm treptat. În cazul în care sunt copii care suferă de diverse afecţiuni şi au nevoie de vaccin, ei sunt primii pe listă”, a precizat medicul de familie Gabriel Munteanu, din Bistriţa.

De cealaltă parte, specialiştii explică faptul că lipsa vaccinului a contribuit şi ea la scăderea acoperirii vaccinale. „Acesta e principalul motiv pentru care rata vaccinării nu a scăzut. Ar trebui ca părinţilor să li se asigure o alternativă, atunci când Ministerul Sănătăţii nu le pune la dispoziţie vaccinul. Problema apare în momentul în care unii părinţi îl procură din străinătate, nu ai nicio garanţie că se asigură lanţul de frig”, au explicat doctorii. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite