UPDATE Sute de directori de spitale au stat la coadă pentru a intra la Guvern. Managerul Spitalului Pantelimon: „Sperăm să fie găsite soluţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Viorica Dăncilă va sta de vorbă cu managerii de spitale
Premierul Viorica Dăncilă va sta de vorbă cu managerii de spitale

Managerii de spitale au stat zeci de minute la coadă pentru a intra în sediul Guvernului, unde premierul Viorica Dăncilă i-a invitat pentru a discuta pe marginea salariilor din sistem. La întâlnire au luat parte şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

UPDATE Potrivit unui comunicat al Guvernului, managerii au apreciat că „noua legislaţie privind salarizarea în sănătate a determinat majorări salariale consistente, îndeosebi pentru medici. Însă, au semnalat că sunt şi cazuri punctuale în care veniturile unor angajaţi din sistem, aferente lunii martie 2018 au scăzut în raport cu venitul încasat pentru  februarie 2018. De asemenea, au fost semnalate unele diferenţe în ceea ce priveşte veniturile medicilor, ca urmare a aplicării regulamentului de sporuri, în funcţie de ordonatorul principal de credite de care aparţine spitalul în care lucrează, respectiv Ministerul Sănătăţii, consiliul judeţean sau consiliul local”, se arată într-un comunicat al Guvernului, potrivit căruia se va stabili un grup de lucru ce va analiza problemele semnalate de manageri şi va propune soluţii. 

UPDATE Întâlnirea s-a încheiat în jurul orei 17.30. „Au fost câteva sute de oameni, s-a vorbit prin reprezentanţi şi s-au discutat problemele referitoare la salarizare. Concret, nu ştiu dacă s-au identificat soluţii la toate problemele expuse de noi. Oricum, partea de decizie este la Guvern. Poate ne vor ajuta să putem da sporuri mai mari. La noi, pe spital, nivelul de sporuri a fost stabilit la 18%, e un procent foarte mic pentru un spital de urgenţe cum e Spitalul Pantelimon, unde avem şi unitate de primiri-urgenţe mare”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Dragoş Daviţoiu, managerul Spitalului Clinic Pantelimon din Capitală. 

Potrivit acestuia, unitatea sanitară a încheiat deja contract de asigurare de servicii medicale cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), banii pentru majorările salariale venind prin intermediul unui act adiţional încheiat cu instituţia menţionată. „A fost o întâlnire bună pentru că se va da un feedback central”, a completat chirurgul. 

Zeci de manageri au stat la coadă pentru a intra la Guvern

Zeci de manageri de spitale din Bucureşti şi din ţară au stat zeci de minute la coadă pentru a intra în clădirea Guvernului. S-a format coadă la intrare pentru că şefii de spitale au aşteptat să treacă prin mai multe filtre. Directorii se plâng că odată cu majorarea salarială a medicilor nu mai au bani pentru acordarea sporurilor, astfel că restul categoriilor medicale, infirmierele, biologii şi brancardierii, au salarii mai mici chiar şi cu 1.000 de lei, motiv pentru care se poate ajunge la grevă generală în sistem pe 7 mai.

Zilele trecute, premierul le-a solicitat inclusiv ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, dar şi şefului de la Finanţe, Eugen Teodorovici, să vină cu soluţii legate de salarii, în contextul în care sporurile din spitale au fost plafonate. 

Tensiunea din sistemul de sănătate este tot mai mare

„Vom vedea cine a avut dreptate. Noi, care am spus că legea este nedreaptă, greşită şi nu ţine cont de specificul din sistemul sanitar sau guvernanţii, care ne-au vorbit de dublări şi triplări de venituri în sistemul sanitar. În afară de medici, care beneficiază de o creştere, nici ea foarte spectaculoasă, toate celelalte categorii profesionale sunt nedreptăţite de actuala lege a salarizării. În afară de asta, au dezbinat echipa medicală, s-a creat un haos pe care nici nu ştim cum vom reuşi să-l gestionăm în viitorul apropiat. Practic, guvernul a mutat banii dintr-un buzunar într-altul”, a explicat, pentru „Adevărul”, Iulian Pope. 

Potrivit acestuia, tensiunea din sistemul de sănătate este tot mai mare. „Faptul că oamenii ies în curtea spitalelor şi perturbă activitatea din spital ne arată că există o tensiune mare în rândul salariaţilor. Prin urmare, vom convoca consiliul extraordinar al Sanitas vineri. Vom merge cu propunerea de grevă generală, cu strângere de semnături, greve de avertisment şi cu întreruperea activităţii, în funcţie de un calendar pe care-l vom stabili”, a completat sindicalistul, adăugând că la spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii există o dificultate de acordare a sporurilor aşa cum sunt ele prevăzute prin hotărârea de guvern. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite