Inspectoratul de Stat în Construcţii vrea executarea silită a lui Adrian Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectoratul de Stat în Construcţii vrea executarea silită a lui Adrian Năstase FOTO Adevărul
Inspectoratul de Stat în Construcţii vrea executarea silită a lui Adrian Năstase FOTO Adevărul

Judecătoria Sectorului 1 a înregistrat o cerere a Inspectoratului de Stat în Construcţii de încuviinţare a executării silite a lui Adrian Năstase pentru prejudiciul din dosarul „Trofeul Calităţii" - aproape 1,5 milioane de euro, ce ar trebui plătiţi în solidar de fostul premier şi ceilalţi cinci inculpaţi.

Solicitarea Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) a fost înregistrată miercuri şi va fi judecată vineri, potrivit Mediafax.

Pe 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Instanţa a decis în acel moment şi să menţină dispoziţiile sentinţei date de prima instanţă prin care Adrian Năstase, Jianu Irina Paula, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian, Diana Gasparovici, SC A Rond SRL (societate a soţilor Popovici), SC Eurografica SRL (firmă lui Vasile Cristian Mihai) sunt obligaţi să plătească despăgubiri civile totalizând 6.481.383 lei (1.451.435 euro).

Avocaţii lui Adrian Năstase au declarat că este vorba despre o procedură destul de complexă şi că cererea de încuviinţare a executării silite nu înseamnă că automat bunurile fostului premier vor fi executate silit pentru recuperarea pagubelor.

Tot la Judecătoria Sector 1 a fost înregistrată o cerere de încuviinţare a executării silite pe numele Dianei Gasparovici, condamnată şi ea în dosarul "Trofeul Calităţii".

Gasparovici, care a primit cinci ani de închisoare cu executare, este singurul condamnat din dosar care nu se află în închisoare, ea nefiind găsită de Poliţie.

În data de 8 mai 2012, cu prilejul primei şedinţe de guvern condusă de Victor Ponta după demiterea cabinetului Ungureanu, Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost trecut din subordinea Ministerului Dezvoltării în cea a Guvernului, inspectorul general urmând să fie numit şi demis de premier. Victor Ponta afirma că această structură a fost trecută anterior la minister "mai mult pe criterii personale", decât funcţionale. Trei zile mai târziu, şeful Guvernului a dispus revocarea din funcţie a Ruxandrei Carmen Berszan din funcţia de inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

O săptămână mai târziu, pe 18 mai 2012, premierul Ponta l-a numit pe Constantin Grăjdan în funcţia de inspector general al Inspectoratului. Decizia este publicata in aceeasi zi.

Pe 22 mai, în a doua zi de serviciu, Inspectoratul de Stat în Construcţii înştiinţează instanţa care judeca recursul în dosarul "Trofeul calităţii" că nu se constituie parte civilă pentru că nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil. Documentul este semnat de şeful instituţiei, Constantin Grăjdan, deşi în rechizitoriu, procurorii DNA mentionează că Inspectoratul a suferit un prejudiciu de aproximativ 65 de miliarde de lei vechi, adică 6.500.000 de lei noi sau echivalentul a circa 1,5 milioane de euro.

Grăjdan şi-a explicat gestul printr-o declaraţie halucinantă: "Motivul pentru care…sa zic... constiinta m-a obligat sa fac acest lucru este pentru ca se implinesc 150 de ani de cand Alexandru Ioan Cuza a infiintat aceasta structura care a contribuit de-a lungul anilor la pastrarea cladirilor si monumentelor istorice care sunt in Romania la ora asta".

Două zile mai târziu, pe 24 mai 2012, Victor Ponta l-a demis pe Constantin Grajdan de la conducerea Inspectoratului de Stat pentru Constructii. "Decizia a fost luată din cauza comportamentului şefului ISC, care a luat decizii fără să-l informeze pe primul-ministru, deşi instituţia pe care o conduce se află în subordinea primului-ministru", se arăta într-un comunicat al Guvernului.

Constantin Grajdan este audiat de procurorii DNA, care au decis sa inceapa urmarirea penala impotriva lui, pentru favorizarea infractorului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite