Geniul roboţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu standul electropneumatic inventat de Bogdan se poate verifica toată aparatura electronică
Cu standul electropneumatic inventat de Bogdan se poate verifica toată aparatura electronică

Bogdan Florin Maftei (18 ani), elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza“ din Iaşi, a creat zeci de roboţi şi maşinării cu care şi-a uimit profesorii, dar şi juriile de la diverse competiţii.

Un adolescent din Capitala Moldovei i-a uimit pe profesori cu invenţiile în domeniul electronicii. „Un elev ca Bogdan se naşte o dată la 50 de ani! E as în electronică. Împreună cu el am dotat laboratorul şcolii. Ştie mai multe lucruri decât profesorii", îl caracterizează pe tânăr Ştefan Chichirău, directorul Colegiului Tehnic „Mihail Sturdza" din Iaşi.

Bogdan Florin Maftei este cunoscut de întreaga şcoală ca fiind un expert în electronică, iar dovadă stau zecile de creaţii din atelierul şcolii, competiţiile câştigate cu brio, dar şi faptul că, încă de când a intrat în clasa a IX-a, elevul se întreţine singur.

Talent moştenit

Printre realizările sale se numără un robot-spion, cu cameră video încorporată, un mini- strung, un încrustator de ouă şi o bandă transportoare automatizată.

Bogdan mărturiseşte că a moştenit „microbul" din familie. „Tatăl meu este electronist electrician şi a absolvit un liceu de profil. Străbunicul de pe mamă a avut un atelier cu tâmplărie fină, iar bunicul din partea tatălui a fost tot electrician. Am şi eu contribuţia mea la această pasiune, mai ales că, încă de când aveam 3-4 ani, desfăceam maşinuţele la grădiniţă şi umblam la motoraşe", povesteşte Bogdan.

La vârsta la care unii copii abia învaţă să se încalţe, Bogdan şurubărea la tot felul de maşinării împreună cu tatăl său. „Mai serios am lucrat de pe la şase ani. Atunci desfăceam tot ce prindeam, jocurilor LEGO le puneam tot felul de leduri, roţi şi motoraşe", îşi aminteşte elevul.

Vacanţele, în atelier

Clasele I-VIII le-a urmat la Şcoala „Otilia Cazimir" din Iaşi şi, deşi nu avea în programa şcolară ore de electronică, băiatul a reuşit să-şi facă timp pentru pasiunea sa. Chiar din clasa a VI-a, primul an în care se studiază fizica, au început să apară şi cele mai mari realizări ale sale. „Vacanţele din şcoala generală mi le dedicam electronicii. Profesoara Maria Sorina Largu m-a ajutat foarte mult. Dumneaei a văzut înclinaţia mea spre acest domeniu şi m-a luat la concursurile de creativitate «Ştefan Procopiu», unde am participat cu un emiţător FM. Voiam să demonstrez că poţi emite un semnal cu un număr mic de piese şi cu un consum redus. M-am întors cu premii, dar în a VIII-a nu am avut posibilitatea să merg la Naţională pentru că nu am găsit niciun sponsor", spune Bogdan. 



Laboratorul, a doua casă

Din clasa a X-a, Bogdan a stat şi câte zece ore pe zi la şcoală. Majoritatea orelor le petrecea în laboratorul de electronică al Colegiului „Mihail Sturdza", unde lucra la tot felul de mecanisme şi maşinării pentru dotarea atelierului şcolii.

„Îmi pun bazele în acest elev. Tot ce este în acest laborator s-a făcut cu ajutorul lui, s-a implicat în tot felul de proiecte, a muncit mult. Îmi pare rău că anul acesta termină şi-l pierd. Rar mai găseşti un elev atât de dedicat şi de priceput. Se poate pune cu toţi studenţii şi îi lasă cu gura căscată la câte ştie băiatul acesta", mai spune directorul Ştefan Chichirău.

„Duel" cu un doctorand

Pentru că Bogdan este un elev supradotat în domeniul electronicii, profesorii l-au ajutat să se înscrie la competiţii studenţeşti, unde s-a „duelat" chiar şi cu doctoranzi. „În clasa a X-a am participat la concursul de creativitate «Dimitrie Mangeron», organizat la Facultatea de Construcţii de Maşini din Iaşi, unde am luat locul I. În acelaşi an am mers şi la un concurs de inventivitate la Electrotehnică şi am luat menţiune. Am participat cu un robot mobil cu cameră video încorporată. Locul I a fost acordat unui doctorand care a avut ca lucrare un neurostimulator cerebral", mai povesteşte Bogdan.

Se întreţine singur

Priceperea elevului este productivă şi pentru buzunarul propriu. Deşi nu câştigă sume importante de bani, Bogdan se întreţine singur din clasa a IX-a. „M-am ocupat de partea electrică a maşinilor, de bordul autoturismelor, lumini, cutia de viteze. Mă pricep şi la telefoane, calculatoare. De multe ori primesc lucrări la recomandarea unor persoane cărora le-am reparat câte ceva", spune Bogdan.

Laboratorul, a doua casă
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite