Explozia de cazuri COVID. Jurma: În cel mai optimist scenariu, vârful va fi în jurul a 5.000 de cazuri pe zi în octombrie
0Peste 800 de noi cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în 24 de ore. Directorii de spitale din Bucureşti avertizează că sunt tot mai puţine paturi libere pentru pacienţii cu COVID. În acelaşi timp, cercetătorul Octavian Jurma atrage atenţia că există riscul ca Delta să producă un număr la fel de mare de cazuri ca valul 2, însă într-o perioadă de două ori mai scurtă.
Tot mai multe spitale din ţară şi din Capitală anunţă că nu mai au locuri la Terapie Intensivă. Este şi cazul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu“, dar şi Institutului „Marius Nasta“ din Bucureşti.
La acesta din urmă, ultimul pat la secţia ATI Covid a fost ocupat ieri-dimineaţă. De altfel, ieri a fost înregistrat un număr-record de infectări: 849 în 24 de ore. La Terapie Intensivă erau internaţi 212 pacienţi, Bucureştiul fiind pe primul loc la numărul de infectări cu noul coronavirus cu 154 de noi cazuri, urmat de judeţele Cluj şi Timiş cu câte 49 de noi cazuri. În judeţul Ilfov au fost înregistrate 32 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore.
„Suntem abia la început de evoluţie a valului 4. Varianta Delta e extrem de vicleană, trebuie să înţelegem asta, să recunoaştem simptomele, să ne testăm, să nu stăm acasă foarte mult dacă avem simptome. Este îngrijorător acest trend ascendent, deoarece lângă un pacient cu formă severă la domiciliu sunt şi alte persoane la fel. Mă întreb dacă anchetele epidemiologice se desfăşoară, dacă pacienţii declară că sunt bolnavi. Avem presiune mare pe ATI Covid. Pacienţii care au ajuns la noi în ultimele zile au ajuns cu forme severe după 10 zile de evoluţie la domiciliu“, a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta“ din Bucureşti.
În institut, majoritatea persoanelor internate sunt nevaccinate. Sunt şi doi pacienţi vaccinaţi cu schema completă, dar care au comorbidităţi. „Persoanele cu comorbidităţi au un răspuns al anticorpilor la virus mai scăzut, dar anticorpii pot face diferenţa între o formă severă de boală şi una moderată, practic dintre viaţă şi moarte“, a explicat medicul.
Majoritatea copiilor internaţi sunt cu părinţi nevaccinaţi
Cea mai tristă ştire de azi este că avem cel puţin 5 pacienţi copii la ATI din cei 205, notează pe pagina sa de socializare şi cercetătorul Octavian Jurma. Postarea vine ca urmare a unei declaraţii de marţi a managerului celui mai mare spital de pediatrie din Bucureşti – Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” – potrivit căreia cele 5 paturi ATI COVID sunt ocupate de minori, cei mai mulţi cu vârste între şase luni şi un an. „Majoritatea copiilor care vin cu COVID sunt cu părinţi nevaccinaţi şi, din păcate, mulţi dintre ei nu cred în virus. Simptome grave! A crescut foarte mult numărul pacienţilor cu manifestări grave“, este declaraţia managerului conf. dr. Alexandru Ulici.
„Probabil că la nivel naţional sunt mai mulţi, ceea ce face ca procentul de copii internaţi la ATI să fie nu mai puţin de 2.5%, dar, probabil, peste 5% din cei internaţi la ATI în acest moment. Pentru aceşti copii, cel mai mare factor de risc sunt chiar părinţii lor care au refuzat să se vaccineze”, avertizează Octavian Jurma.
Acesta adaugă că nu vrea să-şi imagineze ce este în sufletul unui părinte care îşi vede copilul intubat pentru că a ascultat sfatul unui negaţionist sau antivaccinist.
„Vârful va fi în jur de 5.000 de cazuri pe zi“
Octavian Jurma avansează un scenariu mai puţin optimist decât cel oficial pentru valul 4 al pandemiei de COVID-19. „Cel mai optimist scenariu realist pe care l-am contemplat până acum este că valul 4 Delta va fi la fel de grav ca valul 3 Alpha. Orice alt scenariu anunţat de politicieni a fost doar «o declaraţie politică», adică newspeak pentru «minciună», fără nicio bază în realitatea obiectivă, doar în imaginaţia colectivă. Era clar încă din iulie că vom atinge în cel mai fericit caz 1.500 de cazuri la deschiderea şcolilor şi la fel de clar că acest nivel nu va fi în niciun caz vârful cum susţin încă autorităţile. În cel mai optimist scenariu încă realist, vârful va fi în jurul a 5.000 de cazuri pe zi în octombrie”, mai spune Jurma.
Pentru ca acest scenariu să se întâmple ar fi fost nevoie ca acceleraţia să scadă în medie cu 10% pe săptămână până la vârf, când acceleraţia devine negativă şi intrăm în pantă descendentă. „Acest lucru s-a şi întâmplat după recordul de acceleraţie epidemică de 66% din săptămâna 19-25 iulie 2021. Din păcate, săptămâna trecută, acceleraţia nu a scăzut de la 46% la 42%, aşa cum prevedea scenariul optimist, ci a urcat la 60%! Această evoluţie era deja anunţată de cuplarea eşecului campaniei de vaccinare cu triumful campaniei de relaxare, dar toţi ne rugăm ca un miracol să ţină pandemia pe şine. Acum suntem obligaţi să contemplăm atât scenariul pesimist-realist în care valul 4 Delta va arăta la fel de rău ca valul 2, cât şi scenariul de coşmar în care valul 4 Delta va produce un număr la fel de mare de cazuri ca valul 2, însă într-o perioadă de două ori mai scurtă”, conchide cercetătorul.
„Cum se va termina valul Delta?“
Potrivit calculelor făcute de cercetător pe baza cifrelor, niciodată de la debutul pandemiei în România nu am avut o creştere atât de accelerată pe o perioada atât de lungă a numărului de infectări, de cazuri grave şi foarte grave. „Ce facem noi în faţa unui val care deja a început să decimeze populaţia vulnerabilă a României? Dăm muzica mai tare şi ţinem şcolile deschise ca să turnăm gaz pe focul pandemiei. În mod cert, prin aceste metode valul 4 Delta se va termina mai repede pentru că nici nu se mai pune problema de aplatizare a valului, cum am mai reuşit, de bine, de rău, să facem în valul 2 care s-a întins real pe 6 luni (iulie-decembrie 2020). Dacă bănuim că valul 4 se va termina mai repede decât valul 2, întrebarea la care nu avem răspuns este cum se va termina valul Delta în aceste condiţii? Nu ştiu cum se va termina pentru România. Ştiu doar că tu poţi ieşi cu bine şi din acest val. Încă te mai poţi proteja individual dacă te vaccinezi acum şi adopţi încă de săptămâna asta comportamentul preventiv normal în val: mască, distanţare fizică, igienă, evitarea situaţiilor sociale non-esenţiale”, invită cercetătorul.
Cât costă vaccinarea la domiciliu
Guvernul României a aprobat pe 25 august ordonanţa care reglementează vaccinarea împotriva COVID-19 de către medicii de familie la domiciliul persoanei, precum şi activitatea de vaccinare în ambulatoriile de specialitate. Astfel, pentru activitatea de administrare a vaccinului împotriva COVID-19 de către medicii de familie la domiciliul persoanei, tariful este de 60 de lei/inoculare şi 40 de lei/inocularea în cazul administrării în ambulatoriu. Tarifele includ şi consultaţia medicală, precum şi raportarea şi monitorizarea reacţiilor adverse postvaccinale. „Este o măsură ce are drept scop stimularea vaccinării şi protecţia cu precădere a persoanelor vârstnice, nedeplasabile sau mai greu deplasabile”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă. Cele două măsuri sunt prevăzute a fi în vigoare până la data de 31 martie 2022.