Două paciente cu gripă sezonieră, în stare gravă la Spitalul Elias. O alta a decedat la începutul lunii martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două paciente cu gripă, internate la Spitalul Elias FOTO Adevărul
Două paciente cu gripă, internate la Spitalul Elias FOTO Adevărul

Două paciente cu gripă sezonieră sunt internate în clinica de terapie intensivă a Spitalului Elias din Capitală, în stare gravă, iar o alta a decedat pe 7 martie, toate suferind şi de alte boli, precum obezitate şi diabet, a declarat directorul medical al unităţii, Dana Safta.

„O pacientă în vârstă de 31 de ani a fost internată pe 20 februarie. Suferea de obezitate, a fost intubată şi a primit tratament de specialitate, însă, pofida tratamentelor, a decedat, în 7 martie. În prezent, avem internate alte două femei la care a fost confirmată gripa sezonieră”, a mai spus dr. Dana Safta, citată de Mediafax. 

Prima dintre pacientele cu gripă aflate în stare gravă are 65 ani şi a fost internată pe 8 martie. „Este intubată. Suferă şi de diabet şi obezitate. La ea a fost identificată gripa sezonieră - AH3”, a precizat directorul medical al Spitalului Elias.

A doua pacientă are 42 de ani şi a fost internată pe 13 martie. „Are diabet şi hipoacuzie. Şi aceasta este internată la terapie intensivă şi este intubată”, a mai spus dr. Safta.

Prognosticul medicului este rezervat 

Directorul medical de la Elias a adăugat, referitor la cele două paciente, că prognosticul este rezervat.

„Din păcate, oamenii ajung foarte târziu la spital, cu insuficienţă respiratorie. Evoluţia este absolut dramatică, pot spune, se ajunge la bronhopneumonie hemoragică", a mai spus dr. Safta.

Virusul gripal la cele două paciente în stare gravă şi la cea decedată pe 7 martie a fost confirmat de Institutul Cantacuzino. Pe de altă parte, dr. Dana Safta spune că, în general, personalul medico-sanitar a refuzat imunizarea contra gripei, după scandalul vaccinului gripal legat de achiziţionarea, în regim de urgenţă, a unui lot de doze destinat populaţiei din China. 

„Văzând gravitatea formelor de gripă internate la noi în spital, am vaccinat urgent personalul din terapie intensivă. O altă problemă este aceea a tratamentului pentru cazurile de gripă, respectiv medicamentul Tamiflu, pe care spitalul nu îl are, acesta fiind destinat spitalelor de boli infecţioase. Noi am achiziţionat în regim de urgenţă şi acest produs. Cred că oamenii trebuie să înţeleagă că gripa este o boală gravă, din cauza căreia îşi pot pierde viaţa, de aceea trebuie să mergă la medic, mai ales dacă suferă şi de alte boli”, a mai spus directorul medical al Spitalului Elias.

11 persoane au murit în afara sezonului de gripă

În afara pacientei decedate la Elias, în sezonul rece 2013-2014, în România au murit, până la 11 martie, alte 11 persoane infectate cu virusul gripal A/H1 pdm09, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

La aceste cazuri se adaugă cel al unui bărbat de 60 de ani din judeţul Suceava, care a fost diagnosticat cu virusul gripal AH3 şi care a decedat pe 13 martie. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, acesta nu fusese vaccinat antigripal. 

Pe aceeaşi temă: 

Serviciul Român de Informaţii, pe urma vaccinului toxic

Institutul Cantacuzino a intrat în atenţia tuturor organelor de verificare şi control ale statului, după ce întreaga producţie de vaccin antigripal românesc a fost contaminată cu o bacterie periculoasă care poate provoca, în condiţii extreme, şoc anafilactic.

Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu

Toată nebunia cu vaccinul antigripal se reduce la o singură întrebare: „Cine a ordonat producerea în serie a unui vaccin pentru care nu se obţinuseră autorizaţiile necesare din partea Agenţiei Medicamentului?”

Replica Ministerului Sănătăţii la blogul „Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu” al medicului Sorin Paveliu

Ca urmare a postării de blog „Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu”, semnat de expertul Societăţii Academice Române, medicul Sorin Paveliu, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu face o serie de precizări.

Ministrul Nicolăescu a sesizat SRI în cazul posibilei contaminări intenţionate a vaccinului antigripal

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, răspunzând unei întrebări privind o posibilă contaminare intenţionată a vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino, că a primit astfel de informaţii şi sesizat SRI.

Institutul Cantacuzino, luat „la puricat” de Corpul de control al premierului Ponta. Vina pentru dozele de vaccin interzise pe piaţă, pasată între oficiali

Directoarea Institutului Cantacuzino, Aurelia Drăghici, a fost demisă, prin ordin al ministrului Sănătăţii, în locul acesteia revenind Radu Iordăchel, după ce ordinul prin care a fost demis de Eugen Nicolăescu, în iulie 2013, pentru deficienţe manageriale a fost suspendat de instanţă. Iordăchel susţine că va analiza situaţia de la institut, unde în depozite stau nu mai puţin de 400.000 de doze neconforme, care nu vor ajunge totuşi la populaţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite