De ce educaţia financiară a românilor începe de la nimic şi se termină cu „Lupul de pe Wall-Street”?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţi dintre români ştiu ce este o acţiune? Dar un dividend, sau un fond mutual? Foarte puţini, mult prea puţini în comparaţie cu ţările din Vest la care ne place mereu să ne raportăm.

De ce atunci cand intrebi un roman obisnuit despre bursa ai mai mari sanse sa iti vorbeasca despre filmul “Lupul de pe Wall-Street”, decat despre Romgaz sau Bursa de Valori Bucuresti? Pe aceasta tema am discutat cu Grigore Chis, directorul Broker Cluj, firma care a lansat recent un program de educatie financiara prin care vrea sa promoveze piata de capital romaneasca.

„Ne-am dat seama ca daca vrei sa se intample ceva trebuie sa te implici in mod direct. Am asteptat ca astfel de programe educationale sa fie demarate de alte institutii din piata de capital, in special de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar acum cand a fost numit noul director general (n.red. Ludwik Sobolewski) i-am abordat in vederea unei colaborari si au fost receptivi. In randul populatiei obisnuite piata de capital romaneasca este perceputa ca un fel de joaca, este cam la acelasi nivel cu jocurile de bingo sau loto. Vrem sa inlaturam aceasta perceptie si sa explicam ce este piata de capital sau un fond de investitii”, spune Grigore Chis.

Wall-Street.ro: Ce sens are sa le vorbesti studentilor despre imprumuturi de actiuni si short-selling cand in Romania acestea practic nu exista?

Grigore Chis: Cred ca intr-un timp relativ scurt, sub un an de zile, vom avea si o piata a derivatelor in adevaratul sens al cuvantului. Spun asta pentru ca din punctul meu de vedere a avea piata de actiuni fara o piata de derivate este ca si cum ai avea o caruta in loc de automobil. Derivatele sunt cele de care ai nevoie pentru a-ti asigura riscul investitiei.

Citeşte continuarea pe wall-street.ro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite