Cum vor aborda autorităţile problema copiiilor nevaccinaţi, începând din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi iniţial se spunea că micuţii nevaccinaţi nu vor putea fi înscrişi în grădiniţe şi în şcoli începând din toamnă, se pare că autorităţile s-au răzgândit şi  vor permite accesul la învăţământul de masă al micuţilor neimunizaţi chiar dacă părinţii refuză informarea şi vaccinarea copiilor.

Alba-neagra cu accesul la educaţie al copiilor nevaccinaţi. Dacă până de curând se vehicula ideea că micuţii neimunizaţi nu vor fi acceptaţi în învăţământul de masă, modificări aduse proiectului legii vaccinării arată că vor avea acces în colectivităţi inclusiv copiii nevaccinaţi. În schimb, părinţii pot ajunge în faţa instanţei sau chiar să plătească amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei dacă refuză să-şi vaccineze copiii fără un motiv medical, spune medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF). 

La rândul lor, specialiştii arată că mai sunt doar câteva săptămâni până la începerea anului şcolar, astfel că este nevoie de o decizie în contextul în care epidemia de rujeolă nu doar că nu a fost stopată, ci a mai făcut o victimă, a 33-a la nivel naţional. 

„E clar că nu se poate îngrădi dreptul la învăţământ al unui copil pentru că el are dreptul la educaţie şi în perioada în care este bolnav. Dar asta nu înseamnă că dacă un copil reprezintă un pericol pentru ceilalţi situaţia trebuie să rămână aşa. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei trebuie să găsească soluţii, cert este că nu putem pune stea în frunte copiilor nevaccinaţi. Nu pot fi ei pedepsiţi pentru decizia părinţilor. Din acest motiv, este nevoie de informare”, este de părere Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

Concret, ultima versiune a legii vaccinării chiar asta prevede: informarea în etape a părinţilor de către medici şi alte autorităţi, pentru ca persoanele care ezită sau care se opun imunizării să fie determinaţi, prin argumente ştiinţifice, să îşi vaccineze copiii. „Nu putem să încălcăm un drept printr-o măsură fără să luăm în considerare nuanţele. Este dreptul unui părinte să se informeze cu privire la procentul de vaccinare al copiilor dintr-o clasă şi să îl înscrie într-o altă şcoală. Acest procent chiar influenţează decizia părinţilor”, a completat Vasile Barbu. 

„Un copil mort sau bolnav nu se bucură de educaţie”

La rândul său, Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame, spune că deşi mai este puţin timp până la începerea anului şcolar, informaţiile legate de vaccinare sunt prea puţine. „Pe copil în sine nu-l poţi pedepsi pentru decizia părinţilor. Pe de altă parte, nu poţi să-i pui în pericol pe ceilalţi copii acceptând copii nevaccinaţi în colectivitate. Cred că trebuie să prioritizăm dreptul la educaţie şi dreptul la sănătate. Iar, din punctul meu de vedere, un copil mort sau un copil bolnav nu se poate bucura de educaţie. Totuşi, nu ne dorim să se ajungă la abuzuri. Eu consider că părinţii care refuză trebuie să fie responsabilizaţi”, a declarat Măiţă pentru „Adevărul”. 

În ceea ce priveşte intrarea în colectivitate, ea presupune trei tipuri de adeverinţe pentru tot atâtea situaţii distincte: o adeverinţă de la medicul de familie din care să rezulte că respectivul copil este vaccinat conform vârstei; să prezinte o adeverinţă care să ateste că are contraindicaţie la vaccinare emisă de către comisia judeţenă şi în acest context trebuie protejat de ceilalţi copii din jur, şi a treia variantă, să se prezinte la comisia judeţeană de unde să primească un calendar de recuperare la vaccinare, fiind obligat legal să termine imunizarea în termen de un an.

„Legea vaccinării are un principiu corect aici, nu copilul este vinovat de decia părinţilor. Copiii ies din şcoală doar într-un singur caz, când este epidemie, pentru că ei, nefiind vaccinaţi, sunt  în pericol. Copilul care nu poate fi vaccinat din cauza unor probleme de sănătate trebuie protejat de comunitate”, a explicat medicul de familie Gindrovel Dumitra. 

Înscrierea în colectivităţile din Italia depinde de vaccinare

Situaţia este complet diferită în Italia, a doua ţară europeană lovită de epidemia de rujeolă, după România. Oficialii italieni au decis să condiţioneze intrarea în şcoli şi grădiniţe de imunizare. Concret, decretatul dat de statul italian prevede că micuţii între zero şi şase ani pot fi înscrişi în colectivitate doar dacă părinţii prezintă carnetul de vaccinări şi certificatele medicale cerute de instituţie. 

Totodată, decretul prevede şi sancţiuni financiare pentru părinţii care refuză să-şi imunizeze copiii. Mai exact, oficialii italieni afirmă că dacă în prezent, sancţiunile sunt de câteva sute de euro pentru fiecare vaccin nefăcut, sumele din decret vor fi de 10 sau chiar 30 de ori mai mari, în funcţie de importanţa vaccinului. 

Cum e în străinătate

Dacă dezbaterile privind Legea vaccinării nu sunt foarte avansate în România, alte state europene care s-au confruntat cu epidemii au decis rapid să instituie reguli dure. În Franţa, pe 20 martie 2015 s-a stabilit că obligaţia de a vaccina copiii nu încalcă Legea Fundamentală. Astfel, părinţii francezi sunt obligaţi să meargă la vaccinurile obligatorii cu copiii, în caz contrar fiind amendaţi sau chiar pasibili de închisoare de până la doi ani. 

Şi în Australia, începând cu 2016, părinţii care se opun vaccinării nu mai beneficiază de ajutoare de la stat, ajutoare care valoarează 11.000 de dolari pe an. În schimb, în Spania vaccinările nu sunt obligatorii, părinţii fiind cei care îşi dau consimţământul pentru realizarea acestora. Însă, pentru integrarea în comunităţile de copii, este obligatorie vaccinarea.

Informaţii în etape despre vaccinuri şi efectele adeverse

Potrivit ultimei variante a proiectului Legii vaccinării, o mamă însărcinată va primi primele informaţii de la medicul de familie în ceea ce priveşte vaccinurile ce vor fi administrate în maternitate.

La o lună va primi informaţii referitoare la calendarul de vaccinare şi datele în care trebuie să se prezinte cu micuţul la vaccin, precum şi date referitoare la vaccinul ce urmează să fie administrat şi posibilele reacţii adverse ale acestuia. 

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite