Interviu Cum afli cu cât se plăteşte în mod real o meserie, în funcţie de fiecare regiune a ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un comparator salarial lansat de o platformă de recrutare online îi poate ajuta pe români să verifice dacă leafa pe care o iau se încadrează în media pieţei, dar şi ce aşteptări salariale pot avea de la o companie atunci când intenţionează să-şi schimbe jobul.

Noutate pe piaţa muncii: salariaţii pot verifica dacă salariul pe care îl primesc este în concordanţă cu media pieţei. Asta după ce una dintre cele mai mari platforme de recrutare, eJobs, a lansat un comparator de salarii, care încorporează diverse salarii pe care le primesc angajaţii români, în funcţie de domeniu şi de localitatea în care se află. În plus, comparatorul îi poate ajuta şi pe candidaţii care se prezintă la un interviu de angajare să ştie ce salariu ar trebui să-i ceară potenţialului angajator.

Platforma Paylab.ro, cum se numeşte comparatorul de salarii, conţine peste 150.000 de salarii, şi le permite utilizatorilor să vadă şi care sunt fluctuaţiile din piaţa muncii. 

„Salariile au reprezentat dintotdeauna unul dintre cele mai fierbinţi subiecte, atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori. Cu atât mai fierbinţi cu cât vizează unul dintre cele mai mari tabu-uri organizaţionale – cât câştigăm comparativ cu colegii sau cu alţi specialişti din industrie”, spune Bogdan Badea, şeful eJobs România. 

Cum funcţionează platforma

Potrivit acestuia, mulţi candidaţi se prezintă la ora actuală la interviurile de angajare fără a şti cât să ceară, dacă o astfel de întrebare este adresată de specialistul în recrutare. Platforma, care ia în calcul criterii precum salariul net lunar, funcţia, industria, nivelul de experienţă a candidatului, studiile, vârsta, sexul, oraşul de reşedinţă, pachetul de beneficii non-financiare primit, dimensiunea companiei sau tipul de acţionariat. Printre joburile care se regăsesc în platforma lansată de eJobs se numără şi poziţii de vânzători.

De pildă, o simulare făcută de reprezentanţii companiei de recrutare arată că un vânzător cu experienţă de 3-5 ani şi cu un salariu de bază de 1.700 de lei, la un nivel de studii liceale, are o leafă mai mică decât media pieţei, care este de 1.918 lei pentru o asemenea poziţie.

Studenţii cer salarii prea mari

Paylab.ro va veni şi în sprijinul tinerilor aflaţi la început de drum, care au aşteptări salariale nerealiste imediat după finalizarea studiilor. 

„Elevii şi studenţii întotdeauna vor vrea venituri salariale cât mai mari. De la bun început. Însă până nu ajung să fie angrenaţi efectiv în câmpul muncii, vor visa la salarii similare cu cele din Europa de Vest. Sunt foarte mulţi angajatori care le vor oferi salariul minim pe economie sau cât mai aproape de acesta pentru că, în momentul în care iei un tânăr, ai nevoie să îl creşti, să îl înveţi ce trebuie făcut la locul respectiv de muncă, proces care durează între o lună sau cinci luni. Abia atunci tânărul devine eficient 100%”, a explicat, pentru „Adevărul”, Gabriel Chicioreanu, consultant în carieră. 

Iar faptul că românii devin tot mai interesaţi de locurile de muncă oferite de companiile din străinătate, fiind dispuşi să se mute din ţară, i-a determinat pe dezvoltatorii platformei să includă şi o serie de date comparative pentru ţările din regiune. Prin urmare, cei care completează chestionarul, îşi pot face o imagine despre cât ar putea câştiga dacă ar lucra în altă ţară. 

„Spre exemplu, sunt absolvenţi de facultate care cred că la 22 de ani vor primi oferte de angajare de 2.000 - 3.000 de euro şi chiar se aşteaptă să primească astfel de sume de la bun început. Mulţi rămân dezamăgiţi când află care este oferta salarială”, completează Gabriel Chicioreanu. 

Cum poate fi influenţat interviul de angajare

Însă, odată ajuns faţă în faţă cu potenţialul angajator, contează ca între el şi candidat să fie o chimie, arată specialistul. Totodată, este esenţial profilul candidatului, care trebuie să fie similar cu al celorlalţi oameni din firmă, nu doar pretenţiile sale financiare, care pot fi influenţate de noua platformă. 

„Sunt şi chestionare psihologice prin care specialiştii în recrutare le aplică, pentru că vor să vadă ce fel de comportament are un candidat. Un student în schimb poate avea şanse mari să fie selectat de acele companii care caută studenţi de anul I. Dacă aplică la un loc de muncă destinat celor de anul III, nu are mari şanse”, spune consultantul în carieră.

În prezent, Paylab.ro oferă informaţii pentru aproape 800 de funcţii şi poziţii, din toate sectoarele private, precum şi din instituţiile de stat. Totodată, platforma include articole şi recomandări pe subiecte precum negocierea salariului, statistici salariale, informaţii despre cel mai bine plătite abilităţi ale candidaţilor sau cum să afli ce salariu poţi cere, înainte de a merge la un interviu de angajare.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite