Contractele pentru vaccinurile hexavalent şi tetravalent, semnate în această săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, susţine că în această săptămână vor fi semnate contractele pentru vaccinurile hexavalent şi tetravalent, urmând ca acestea să intre pe piaţă. România se confruntă cu o criză fără precedent a serurilor din schema naţională de vaccinare.

Ministrul a explicat că primul vaccin care va ajunge în cabinetele medicilor de familie va fi vaccinul tetravalent, pentru care se aşteaptă ultimele avize. 

„În ceea ce priveşte vaccinul hexavalent, trebuie să vă dau o veste extrem de proastă. Procedura a fost făcută anul trecut, nu a fost semnat contractul de către fosta conducere a ministerului şi nu am primit aviz CFP, (...) ceea ce înseamnă că am două soluţii: fie îmi asum răspunderea şi semnez contractul fără control financiar preventiv, ceea ce poate să se soldeze cu o acuzaţie de abuz în serviciu, fie anulez contractul. Dacă anulez contractul fără să găsesc o altă soluţie, în continuare nu vom avea vaccin hexavalent. (...) Programul de vaccinare s-a schimbat, (...) s-au introdus mai multe vaccinări cu hexavalent pentru a suplini lipsa altor vaccinuri, motiv pentru care am decis şi am demarat de urgenţă o procedură scurtă de achiziţionare a vaccinului şi săptămâna viitoare voi semna contractul şi acest vaccin va intra pe piaţă”, a declarat Florian Bodog, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, situaţia în privinţa vaccinului împotriva hepatitei C este ceva mai complicată. 

„La hepatită este problemă cu producătorul. Producătorul coreean nu are toate actele în regulă, noi am identificat un producător european care va avea disponibilitate pentru acest vaccin undeva la sfârşitul lunii martie, va intra pe linia de producţie şi încercăm să găsim o soluţie pentru a ajunge cât mai repede la copii”, a completat ministrul Sănătăţii. 

Totodată, oficialul şi-a exprimat dorinţa de a introduce şi vaccinul pneumococic în programul naţional de vaccinare. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite