FOTO Codul portocaliu de inundaţii, prelungit până duminică după-amiază în Teleorman, Giurgiu şi în judeţul Ilfov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avertizarea cod portocaliu de inundaţii emisă de hidrologi a fost prelungită până duminică la ora 16.00 în judeţele Teleorman, Giurgiu şi Ilfov.

Codul portocaliu vizează râurile Călmăţui şi afluentul său Urlui - cursuri mijlocii şi inferioare (judeţul Teleorman), Neajlov - sector aval Vadu Lat (judeţul Giurgiu), Glavacioc (afluent al Neajlovului - judeţul Giurgiu) şi Sabar curs inferior (judeţele Giurgiu şi Ilfov), potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

În Teleorman, până sâmbătă la ora 12.00, este valabil şi un cod galben de inundaţii, care vizează râul Vedea, pe sectorul aval confluenţă Teleorman, şi cursul inferior al râului Teleorman.

38 de localităţi din Teleorman se luptă, în plină iarnă, cu inundaţiile. În cele mai multe dintre comunele în care apa a dat năvală în curţi şi case coşmarul inundaţiilor este unul care se repetă. La Beuca, localitate în care 45 de persoane sunt izolate din cauza apelor, localnicii aşteaptă un o lucrare de apărare de mai bine de un deceniu.

Cu toate acestea, digul construit de Guvernul Ponta la Beiu a făcut faţă ultimului val de inundaţii venit peste Teleorman. Satul a fost însă la un pas de inundare, după ce o vană a digului s-a deschis şi apa râului a invadat terenurile de la marginea satului. Incidentul este privit diferit. Autorităţile susţin că a fost mâna unui sătean. Unii localnici cred că „vina“ e din construcţie şi vana a cedat singură. Cazul a fost preluat de poliţie pentru cercetări.

Bilanţul inundaţiilor din ultimele zile

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, în cursul zilei de joi, bilanţul de la inundaţii arăta că 150 de localităţi din 18 judeţe ajuns sub ape, 168 de locuinţe fiind inundate, cele mai multe, respectiv 105, fiind din Teleorman – în localităţile Beuca, Orbeasca, Peretu şi Plosca.

În toate cele 18 judeţe au fost inundate 1.966 de anexe gospodăreşti şi 77 de beciuri şi subsoluri. Cinci drumuri judeţene au fost inundate, iar pe alte 15 drumuri judeţene circulaţia a fost restricţionată.

De asemenea, 46 de persoane se alfă în continuare cazate în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţi, care le-au asigurat acestora alimente, apă şi bunuri de strictă necesitate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, joi dimineaţă au fost evacuate 76 de persoane, dar între timp 30 dintre acestea s-au putut întoarce la casele lor. Mai mult, în Teleorman, judeţul cel mai afectat de inundaţii, trei subofiţeri au salvat o persoană de 43 de ani care fusese luată de apă.

Pe aceeaşi temă:

METEO În următoarele două săptămâni temperaturile vor fi scăzute, dar încă nu vine gerul

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni prognoza meteo valabilă pentru perioada 8 – 21 decembrie, potrivit căreia, valorile termice se vor situa sub valorile normale ale perioadei. De asemenea, după data de 10 decembrie, şansele de precipitaţii vor scădea.

Prognoza meteo pentru această iarnă. Unde va ninge cel mai mult

În această iarnă vom avea parte de un regim termic apropiat de cel normal în această perioadă, cu precipitaţii mai scăzute în cea mai mare parte a ţării, potrivit prognozei pentru următoarele trei luni, publicată miercuri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite