Cod galben de ploi şi vijelii în 27 de judeţe din ţară. Unde există pericol de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atmosfera va deveni instabilă în mare parte din ţară FOTO Adevărul
Atmosfera va deveni instabilă în mare parte din ţară FOTO Adevărul

Marţi, atmosfera va deveni instabilă în mare parte din ţară. Avertizarea meteorologilor intră în vigoare la prânz şi este valabilă până mâine seară. Se vor semnala ploi torenţiale, instabilitate atmosferică accentuată şi vijelii pentru 27 de judeţe din nordul, estul şi centrul ţării. Potrivit acestei atenţionări, cantităţile de apă vor putea depăşi local 25...30 l/mp şi izolat 50...60 l/mp.

Între orele 11.30 - 12.00 este în vigoare o avertizare Cod galben, vizate fiind localităţile Saraiu, Topolog, Stejaru, Baia, Mihai Viteazu, Cogealac, Pantelimon, Casimcea. Aici se vor semnala frecvente descărcări electrice, grindină de mici şi medii dimensiuni intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie,cantităţi de precipitaţii ce vor atinge 15 - 20 l/mp.

De asemenea, meteorologii au emis un Cod galben valabil între orele 11.20 - 12.30, valabil pentru sud-vestul judeţului Constanţa în special arealul delimitat de localităţile: Ostrov, Galiţa, Lipniţa, Negureni, Cetatea, Dobromir, Tudor Vladimirescu. Se vor semnala frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, cantităţi de precipitaţii ce vor atinge 15 - 20 l/mp.

Cod galben de inundaţii pe mai multe râuri din ţară 

Totodată, până la ora 16.00, este în vigoare Atenţionarea hidrologică cod galben de inundaţii, care vizează scurgeri importante de pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele râuri din bazinele hidrografice ale judeţelor Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj.

În contextul atenţionărilor, viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea a cerut conducerii I.G.S.U. să ia primele măsuri pentru pregătirea de intervenţie a inspectoratelor teritoriale pentru situaţii de urgenţă. Acţiunile acestora vor viza prevenirea şi gestionarea eventualelor situaţii de urgenţă produse de fenomenele hidro-meteo periculoase.

Măsuri împotriva inundaţiilor

Având în vedere că în aceste zile cumularea fenomenelor hidrologice şi meteorologice poate conduce la producerea inundaţiilor, atât ca urmare a viiturilor formate pe cursurile de apă dar şi ca efect al precipitaţiilor abundente, vicepremierul Gabriel Oprea a solicitat autorităţilor judeţene să monitorizeze permanent situaţia din teren şi să intervină în sprijinul populaţiei încă de la apariţia primelor efecte ale fenomenelor meteo periculoase.

Ministerul Afacerilor Interne atenţionează autorităţile locale să dispună din timp măsurile necesare privind limitarea posibilelor accidente sau pagube produse de vântul puternic, cum ar fi riscul prăbuşirii copacilor sau panourilor de afişaj stradal, precum şi afectarea reţelelor electrice.

În ultimele 24 de ore, pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, s-a intervenit în 3 localităţi din judeţele Olt şi Suceava pentru evacuarea apei din gospodăriile oamenilor şi pentru degajarea copacilor căzuţi pe carosabil.


La nivelul judeţelor, coordonarea unitară a structurilor cu responsabilităţi în realizarea intervenţiilor pentru situaţii de urgenţă se realizează de către inspectorii şefi ai Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite