Ce este şi cum se manifestă virusul Zika

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virusul Zika, noua ameninţare globală, se propagă într-un ritm exploziv, motiv pentru care o reuniune de urgenţă va avea loc pe 1 februarie. Asta pentru că experţii se aşteaptă la 4 milioane de îmbolnăviri în acest an.

Viruzul Zika este considerat responsabil de malformaţiile cu care se nasc unii copii, care au creierul subdezvoltat, ceea ce cauzează probleme de dezvoltare şi, în final, decesul persoanei respective.

Problema, arată experţii, este că în trei sferturi din cazuri, infecţia trece neobservată, din cauză că simptomele sunt asemnănătoare cu ale răcelii, respectiv febră moderată, conjunctivită şi dureri de cap. De altfel, până în aces moment, nu există vaccin pentru eradicarea acestui virus.

În privinţa antidotului, directorul  Institutului american pentru alergii şi boli infecţioase (NIAID), a declarat că un vaccin sigur şi eficient împotriva virusului Zika va putea fi realizat în câţiva ani. Asta pentru că prima fază a studiului clinic pentru determinarea caracterului nevătămător al vaccinului ar putea avea loc abia la sfârşitul anului 2016.

În prezent, există două variante prin care se poate pune la punct un vaccin anti-Zika. Prima, se bazează pe ADN, a doua cale constă în utilizarea unui virus slăbit pentru a provoca o reacţie imunitară.

Cinci cazuri confirmate în Germania

Doar în luna noiembrie 2015 au fost raportate 4.000 de cazuri de infecţie cu Zika, însă virusul a fost depistat şi în ţările europene, printre care şi Germania.

Concret, aici au fost înregistrate cinci cazuri confirmate de infectare în perioada octombrie 2015 - ianuarie 2016. Anunţul a fost făcut vineri de o purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătăţii din Germania.

Cazuri au mai fost depistate în Danemarca, Marea Britanie şi Elveţia. De altfel, recent, directorul adjunct al Centrelor americane de control şi prevenire a bolilor (CDC), a declarat că două cazuri de contaminare cu Zika sugerează o posibilă transmitere pe cale sexuală.

Aceste cazuri „fac să fie plauzibil din punct de vedere biologic o transmitere prin contact sexual, însă ştiinţa este foarte clară deocamdată în această privinţă, în sensul că virusul Zika se transmite în principal prin pişcătura unui ţânţar infectat”, a subliniat dr. Schuchat, citată de presa internaţională.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite