Cardul de sănătate va fi obligatoriu din 1 august. Ce economii s-au făcut la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cardul de sănătate a adus economii la bugetul Sănătăţii FOTO Adevărul
Cardul de sănătate a adus economii la bugetul Sănătăţii FOTO Adevărul

Cardul de sănătate a adus economii de 90 de milioane de euro la bugetul Sănătăţii. Aşa susţin oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care spun că de la 1 august cardul ar putea fi singurul instrument în baza cărora asiguraţii vor beneficia de servicii medicale.

„Este o estimare. În momentul în care se fac plăţile vom şti exact câţi bani s-au economisit. O imagine reală vom avea însă în şase luni de la intrarea în vigoare a cardului. Cert este că trei sferturi din servicii sunt validate cu cardul de sănătate. În celălalt sfert intră şi copiii, şi neasiguraţii şi cei care nu au avut cardul asupra lor când au primit serviciul”, au declarat, pentru adevarul.ro, oficiali din CNAS. 

Aceştia speră ca de la 1 august cardul să fie unicul instrument de validare al serviciilor de sănătate. 

„Asiguraţii trebui să înţeleagă că este important să nu dea cardul atunci când plătesc un serviciu pentru că riscă ca el să fie plătit de două ori. Odată de pacient din propriul buzunar şi încă o dată de casa de sănătate, prin decontare”, au completat aceiaşi oficiali. 

Doi din trei bolnavi folosesc cardul de sănătate 

Potrivit acestora, doi din trei bolnavi care ajung la medicul de familie, în spital sau în farmacii, folosesc cardul de sănătate. 

„În luna mai, prima în care utilizarea acestui document a devenit obligatorie, doctorii au făcut cu 20% mai puţine cereri de decontare a serviciilor medicale. Iar Casa Naţională de Asigurări a plătit doar pentru 11 din cele 12 milioane de solicitări, după ce a verificat datele din sistemul informatic. A rezultat o economie importantă”, a declarat doctorul Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite