Afaceri prospere: Topul clinicilor private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Analiştii KeysFin spun că afacerile din sectorul clinicilor şi spitalelor private au crescut în 2017 (ultimul an pentru care sunt raportate datele financiare la Ministerul Finanţelor) cu 21,3% faţă de 2016, respectiv cu 472% faţă de 2007.

Pe primul loc în topul clinicilor şi spitalelor private din România, din punct de vedere al cifrei de afaceri, se situează Centrul Medical Unirea, care administrează reţeaua Regina Maria, cu afaceri de 381 milioane de lei (3,9% din totalul pieţei), urmată de MedLife cu 379 milioane de lei.

Pe locul III s-a situat SANADOR SRL, companie cu capital 100% românesc, care a raportat o cifră de afaceri de 289,6 milioane de lei, adică 3% din total.

Sanador este urmată de Frenesius Nephrocare Romania SRL, Diaverum Romania SRL, Synevo Romania SRL, Delta Health Care SRL, Centrul Medical Policlinico Di Monza SRL, Avitum SRL şi GRAL Medical SRL.

De ce aleg pacienţii sistemul privat

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), Vasile Barbu, românii au o serie de motive pentru care au ales să se trateze în clinicile private în ultimii ani. 

„Calitatea serviciilor medicale, tehnologiile moderne, numărul mai mare de metode de diagnostic sunt doar câteva motive care atrag un pacient spre sistemul privat. Să nu uităm că şi medicii din sistemul privat sunt mult mai amabili şi le explică, de regulă, pacienţilor, procedurile prin care trec atunci când au nevoie de servicii medicale. Iar asta rareori se întâmplă în sistemul public”, a explicat Barbu. 

Un alt motiv pentru care românii optează pentru operatorii privaţi de sănătate îl reprezintă şi epidemia de gripă din această perioadă. 

„Mulţi preferă să facă testările în privat”, completează reprezentantul pacienţilor. Un pericol, spune el, e migrarea medicilor dinspre sistemul public către cel privat, fenomen care ia amploare în ultima perioadă în ciuda salariilor de la unităţile sanitare publice. „Statul nu are nicio strategie prin care să le interzică medicilor să lucreze şi în public şi în privat şi atunci o parte dintre medici aleg să rămână în clinicile private. E de înţeles. În primul rând, acolo sunt mai bine plătiţi, au aparatură mai performantă la dispoziţie şi au şi o garanţie că se pot dezvolta”, a completat Vasile Barbu. 

Per ansamblu, cele mai mari 10 companii au generat peste 23% din cifra de afaceri totală. De menţionat este că Delta Health Care SRL este controlată tot de liderul topului, CMU, companie care astfel îşi consolidează poziţia în top 10. În acest an, susţin economiştii, profitul clinicilor private va duce la o continuare a consolidării pieţei, achiziţiile şi fuziunile urmând să fie în prim-plan. 

Costul mediu cu forţa de muncă a crescut în 2017 cu 22% faţă de 2016 la aproape 39.000 de lei per angajat, în timp ce productivitatea muncii a avansat ceva mai lent, cu 19%, la peste 147.000 de lei per angajat în 2017.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite