BIAS – cel mai mare show aviatic din România are loc sâmbătă la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BIAS este cel mai mare show aviatic din România FOTO David Muntean
BIAS este cel mai mare show aviatic din România FOTO David Muntean

Aeroportul Băneasa din Bucureşti găzduieşte sâmbătă spectacolul BIAS, cel mai mare show aviatic din România la care participă mai multe aronave din ţară, dar şi din şase ţări. De altfel, vineri şi sâmbătă, este organizată o expoziţie la sol unde vor putea fi admirate mai multe aeronave şi echipamente militare.

Evenimentul de sâmbătă va începe la ora 10.00 când va avea loc o ceremonie, urmând ca de la ora 11.00 să înceapă show-ul efectiv. 

Forţele Aeriene Române, împreună cu instituţii de profil din ţară, vor fi reprezentate de aeronave MiG-21 LanceR în demonstraţii aeriene, de la evoluţii solo unde vor putea fi văzute performanţele piloţilor şi aeronavelor, pană la exerciţii tactice şi de poliţie aeriană care demonstrează pregătirea tactică. 

În acest an la BIAS vor participa, în premieră, militari din forţele aeriene din Bulgaria, Cehia, Grecia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ucraina, atât la expoziţia statică, cât şi la demonstraţiile aeriene. 

Astfel, două aeronave F-15 Eagle din dotarea Gărzii Naţionale a SUA vor fi prezente în expoziţie statică, alături de un avion Su-27 din dotarea Forţelor Aeriene ale Ucrainei.

La show vor mai participa şi aeronavele EF-18M Hornet (Spania), JAS-39C Gripen şi L-159 ALCA 

image

(Cehia).

Expoziţie statică

La expoziţie, România va participa cu MiG-21 LanceR, IAR-99 Şoim, IAR-330 Puma, IAR-316 Alouette, An-30, C-27J Spartan, aeronave şcoală IAK-52, un radar de joasă/medie altitudine TPS-79R şi un sistem de lansare a rachetelor sol-aer HAWK.

Celelelate ţări vor expune două aeronave F-15 Eagle (SUA), avionul Su-27 (Ucrainei), Mirage 2000 (Grecia), Su-25 (Bulgaria) , An-26 (Ucraina) şi C-130 (SUA). Cel mai mare avion din expoziţia statică de anul acesta va fi o aeronavă Boeing E-3A Sentry AWACS aflată sub comanda NATO. 

„Aeronavele AWACS fac parte din sistemul Alianţei de avertizare timpurie şi sunt dotate cu aparatură radar ce face posibilă supravegherea spaţiului aerian pe o suprafaţă de 31.000 de kilometri pătraţi. În Componenta E-3A formată din aeronave AWACS activează personal multinaţional, între care se află şi militari români”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Apărării.

Ediţia din 2016 a BIAS este dedicată împlinirii a 110 ani de la primul zbor al lui Traian Vuia şi a 100 de ani de la înfiinţarea aviaţiei de vânătoare în România.

La sfârşitul evenimentului, începând cu ora 21.30, va avea loc un concert susţinut de Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici & Teo Boar şi Nicu Alifantis.

Avertizare meteo

Meteorologii au anunţat că sâmbătă, în sudul ţării, maximele se vor apropia la amiază de 37 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat şi indicele de temperatură umezeală va atinge pragul critic de 80 de unităţi.

Spectatorii sunt sfătuiţi să poarte pălării de soare, haine lejere, să bea cel puţin doi litri de lichide, însă să nu consume alcool pentru că acesta favorizează deshidratarea. Totdată, este recomandat să evite consumarea de bputir cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare.

         

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite