Bani mai mulţi pentru creşterea copiilor începând de la 1 iulie. Specialişti: „Şi femeile de carieră sunt încurajate să devină mame”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de la 1 iulie, mamele vor beneficia de mai mulţi bani pentru creşterea copiilor. Concret, pragul minim al indemnizaţiei creşte la 85% din salariul minim brut, adică ajunge de la 600 de lei la 1.063 de lei.

O altă modificare adusă de la 1 iulie o reprezintă faptul că indemnizaţia de 85% din veniturile nete se va acorda timp de doi ani şi nu doar un an, aşa cum era până la 1 iulie.

Totodată, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a anunţat că părinţii pot trimite pe e-mail documentele necesare pentru recalcularea indemnizaţiei.

„Oricine are acces la email poate să trimită documentele solicitate prin email nu trebuie să ajungă la ghişeu. Trimite pe adresa pe care o avem la dispoziţie la fiecare agenţie judeţeană.Trimite cererea pe care o poate descărca online, o completează, scanează copia după buletin adaugă documentele justificative, după caz, le trimite prin email. Cineva de la AJPIS, în ţară sau de la Iaşi, trimite numărul de înregistrare şi confirmare că a primit documentele şi din acest moment persoana nu are decât să aştepte prin poştă primirea documentului oficial că este înscris şi că primeşte indemnizaţia recalculată”, a declarat Pîslaru.

Ce spun specialiştii

„Femeile de carieră sunt încurajate să devină mame, dar trebuie ţinut cont de faptul că este un segment mic. Faptul că s-a dat această lege poate influenţa decizia lor însă nu într-un mod decisiv. Indemnizaţia nu este singurul motiv care să determine o femeie modernă, foarte bine plătită, să devină mamă. Nu este suficient să îi dai acei bani, ai nevoie de mai multe măsuri”, a explicat, pentru „Adevărul”, Mihai Copăceanu, psiholog, adăugând că mamele de carieră nu vor sta acasă doi ani, ci mai puţin.

Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame spune însă că un alt element important al legii e faptul că femeile cu salarii mari pot beneficia de 85% din salariul de bază şi dacă optează pentru doi ani de concediu de creştere al copilului. Până acum, dacă îşi doreau să stea acasă cu micuţul timp de doi ani erau nevoite să trăiască cu indemnizaţia minimă, de 600 de lei. Tocmai din acest motiv, cele mai multe proaspete mămici preferau să se întoarcă în câmpul muncii după câteva luni.

„Sperăm să vedem o creştere a natalităţii cu până la 20% în umătorii cinci ani dacă legea se menţine aşa cum a fost semnată de preşedinte. Este foarte important de reţinut că nu doar părinţii cu bani sunt vizaţi de aceste măsuri, ci marea lor majoritate, care au salariul minim pe economie şi care vor primi, odată cu aplicarea legii, nu 600 de lei pe lună, ci 1.000 de lei pe lună”, a declarat, pentru „Adevărul”, Ana Măiţă.

Părinţii cu bani sunt puţini

Potrivit acesteia, în segmentul „părinţi cu bani” întră cel mult 3.000 de persoane. „Partea de fraudare a sistemului vine mai puţin din partea acestor familii care au venituri foarte mari şi care ar putea să-şi modifice baza de calcul cu un an înainte. Adevărul este că în România sunt foarte multe familii din categoriile defavorizate care se folosesc de aducerea unui copil pe lume pentru a-şi asigura subzistenţa. Este un fenomen social. Problema este că acei micuţi trebuie ajutaţi şi îngrijiţi, trebuie să beneficieze de o educaţie corespunzătoare, iar asta nu se întâmplă în acest moment”, a explicat preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite