Aproximativ 200 de persoane au participat la un marş împotriva violenţei domestice. Ministrul Muncii: „Societatea noastră trebuie să îşi schimbe atitudinea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, atrage atenţia că agresivitatea domestică nu este firească, iar societatea nu trebuie să rămână indiferentă FOTO Eduard Enea
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, atrage atenţia că agresivitatea domestică nu este firească, iar societatea nu trebuie să rămână indiferentă FOTO Eduard Enea

Aproximativ 200 de oameni au mărşăluit pentru a atrage atenţia asupra violenţei domestice, într-un eveniment care s-a denumit „Împreună pentru siguranţa femeilor”. La marş a participat şi ministrul Muncii Dragoş Pîslaru care a anunţat că, până la sfârşitul anului, vor fi luate mai multe măsuri legislative pentru protecţia femeilor. Totodată, în Senat, au fost depuse mai proiecte legislative care vizează modificarea Codului Penal.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a alăturat marşului pentru a atrage atenţia asupra necesităţii stopării violenţelor împotriva femeilor. Potrivit acestuia sunt trei planurile la care trebuie lucrat, în plan individual, în plan comunitar şi în plan restricţional, arată News.ro.  

„Planul individual, pentru că până la urmă, fiecare dintre noi trebuie să ştie că trebuie să acţioneze când vede un act de violenţă domestică. În acelaşi timp, victimele trebuie să înţeleagă că este un lucru care nu este firesc, să actioneze şi ele, să apeleze la ajutor, pentru că de multe ori, victimele sunt considerate vinovate, ceea ce este anormal. Al doilea plan este cel de comunitate. Rudele, vecinii, prietenii sunt cei la care se apelează de obicei în caz de violenţă domestică şi trebuie să înţeleagă că nu trebuie să rămână indiferenţi. Şi nu în ultimul rând, planul restricţional, Guvernul, în parteneriat cu societatea civilă, încearcă, pe de-o parte să respecte angajamentul internaţional, dar nu doar din această cauza trebuie să acţionăm ca societatea noastră să îşi schimbe atitudinea şi ca legislaţia şi politicile publice să combată acest flagel”, a declarat Dragoş Pîslaru, potrivit sursei citate.

În ceea ce privşete planul restricţional, ministrul a subliniat că se lucrează la crearea unui centru de urgenţe pentru victime, dar şi la ordinul de restricţie.

În parteneriat cu societatea civilă lucrăm la acel ordin de interdicţie care să poată să determine viteză imediată de reacţie când se constată violenţă domestică. Lucrăm, în acelaşi timp, la centrul de urgenţe pentru victime şi la un întreg cadru de legislaţie care să crească, de exemplu, pedepsele în cazul violenţei domestice. Este realizabil, credem că vom putea scoate legislaţia până la sfârşitul acestui an”, mai adăugat ministrul Muncii.

Marşul a durat aproape două ore şi a urmat traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Victoriei. Oamenii prezenţi au strigat mesaje, precum „Cine nu acţionează este complice cu agresorii”, „Vrem politici potrivite, nu în pumni să fim strivite” şi „Cea mai mică lovitură, nu e dragoste, e ură”.

Marşul a avut ca scop condamnarea formelor de violenţă domestică. ONG-urile cer autorităţilor, printre altele, un ordin de protecţie care să poată fi emis în regim de urgenţă de poliţie, imediat după constatarea actului de violenţă. De asemenea, activiştii vor să fie create centre specializate pentru cazurile de viol şi violenţă sexuală.

Pedepse mai mari pentru autorii violenţelor în familie

Un grup de 34 de deputaţi şi senatori liberali, printre care liderul PNL Alina Gorghiu, au depus în Senat o propunere de modificare a articolului 199 din Codul Penal care vizează majorarea pedepselor pentru cei care comit acte de violenţă în familie, infomează Mediafax. 

"Soluţia legislativă pe care o propunem, de modificare a articolului 199 din Codul Penal, vizează sporirea protecţiei penale acordate vieţii familiale prin majorarea cu jumătate a cuantumului pedepselor aplicate pentru săvârşirea de fapte cu violenţă în familie. În concret, se vor majora cu jumătate minimul şi maximul special pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire, vătămare corporală, lovituri cauzatoare de moarte sau omor", explică iniţiatorii.

Totodată, şi deputatul Remus Cernea o propunere legislativă pentru modificarea aceluiaşi articol, solicitând eliminearea prevederii potrivit căreia o împăcare duce la înlăturarea răspunderii penale.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite