Aproape 6.000 de copii abuzaţi sau neglijaţi şi peste 700 părăsiţi în maternităţi, în primele şase luni ale anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe cazuri de neglijare au fost înregistrate pentru copii din categoriile de vârstă 3 - 6 ani  FOTO: Adevărul
Cele mai multe cazuri de neglijare au fost înregistrate pentru copii din categoriile de vârstă 3 - 6 ani  FOTO: Adevărul

Aproape 6.000 de copii au fost neglijaţi, abuzaţi fizic, emoţional sau sexual şi exploataţi în primele şase luni ale anului, cele mai multe cazuri, peste 5.500, fiind înregistrate în familie, rezultă din datele centralizate de Direcţia pentru protecţia copilului din cadrul Ministerului Muncii. De asemenea, peste 700 de copii au fost părăsiţi în maternităţi, secţii de pediatrie şi în alte secţii de spital.

Direcţia pentru protecţia copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a informat, marţi, că 5.956 de copii au fost abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi în perioada ianuarie - iunie, iar cele mai multe cazuri s-au produs în familie.

Potrivit datelor prezentate marţi, 4.164 dintre cazurile raporte vizează neglijarea, dintre care 4.114 au fost în familie, şase în servicii rezidenţiale, patru la asistent maternal profesionist, restul în alte condiţii. De asemenea, neglijarea este mai frecventă în mediul rural.

Cele mai multe cazuri de neglijare au fost înregistrate pentru copii din categoriile de vârstă 3 - 6 ani (975 de cazuri) şi 10 - 13 ani (820 de cazuri).

În aceeaşi perioadă au mai fost înregistrate 719 cazuri de abuz emoţional (678 în familie), 545 de abuz fizic (496 în familie), 347 de abuz sexual (177 în familie), 115 cazuri de exploatare prin muncă, 35 de exploatare pentru comiterea de infracţiuni şi 31 de exploatare sexuală.

Din numărul total de copii neglijaţi, abuzaţi sau exploataţi, 1.058 au fost plasaţi în regim de urgenţă prin dispoziţia directorilor de direcţii generale de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC), 3.454 au beneficiat de consiliere psihologică, 2.783 de consiliere juridică, 212 de servicii medicale, 46 de psihoterapie şi 147 de alte terapii. De asemenea, în 295 de cazuri a fost iniţiată urmărirea penală a agresorului.

Peste 700 de copii părăsiţi în maternităţi şi alte secţii de spital

Peste 700 de copii au fost părăsiţi în maternităţi, secţii de pediatrie şi în alte secţii de spital în primele şase luni ale acestui an, 613 dintre ei fiind externaţi, însă doar 267 s-au reîntors în familia naturală, informează Direcţia pentru protecţia coplilului.

Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului au raportat în primele şase luni ale anului 711 copii care au fost abandonaţi în maternităţi şi alte secţii de spital.

Astfel, 469 dintre copii au fost lăsaţi în maternităţi, 208 au fost părăsiţi în secţii de pediatrie şi 34 în alte secţii de spital.

Dintre cei 711 minori abandonaţi în prima jumătate a anului, 613 au fost externaţi, însă doar 267 dintre ei au ajuns în familiile naturale.

Alţi 249 au fost plasaţi la asistenţi maternali, 33 au ajuns în centre de plasament, 31 au fost plasaţi într-o familie sau la o persoană, 17 au ajuns în centre de primire în regim de urgenţă, şapte au fost preluaţi de familia extinsă şi pentru 13 s-au găsit alte soluţii.

În sistemul de protecţie specială, la 30 iunie, erau înregistraţi 62.955 de copii. Dintre aceştia, 38.709 sunt în servicii de tip familial (la asistenţi maternali, rude de până la gradul IV, în alte familii sau la persoane), 22.532 în servicii de tip rezidenţial (centre de plasament, centre de primire în regim de urgenţă, centre maternale), iar 1.714 sunt în grija unui tutore.

Peste 72.000 de copii cu handicap la nivel naţional

Peste 72.000 de copii cu handicap sunt înregistraţi la nivel naţional şi aproape jumătate dintre ei sunt încadraţi la handicap grav, rezultă din datele comunicate de direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi prezentante, marţi, de Ministerul Muncii.

Potrivit datelor centralizate de Direcţia pentru protecţia copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, la nivel naţional sunt înregistraţi 72.117 de copii cu handicap.

Dintre aceştia, 34.809 sunt încadraţi la handicap grav, 14.396, la handicap accentuat, 20.848, la handicap mediu şi 2.064, la handicap uşor.

Potrivit datelor transmise de Direcţia pentru protecţia copilului, 26.048 de copii cu handicap frecventează învăţământul de masă, 11.714, învăţământul special, 2.646, învăţământul special integrat şi 3.232 sunt într-o altă formă de învăţământ.

De asemenea, 16.162 erau incluşi, la sfârşitul lunii iunie, în sistemul de protecţie specială, în servicii de tip rezidenţial (centre de plasament, centre de primire în regim de urgenţă, centre maternale).


Profesorii care îi jignesc pe elevi, îi dau afară de la oră sau îi pun la colţ riscă amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei

Profesorii nu mai au voie să dea afară elevii din clasă, să-i trimită la colţ, să-i jignească sau să-i oblige să stea în picioare, potrivit recentelor modificări aduse în luna septembrie Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, a explicat George Roman, director de programe la Organizaţia "Salvaţi Copiii", la o conferinţă de presă organizată marţi de Ministerul Muncii.

Amenzi de până la 10 000 lei pentru cei care încalcă drepturile copilului

Sancţiunile contravenţionale vin în completarea legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Legea completată şi modificată va fi publicată în Monitorul Oficial până săptămâna viitoare.

Reguli pentru „căpşunarii” care-şi lasă copiii de capul lor. Ce prevede noua Lege pentru Protecţia Copilului

Camera Deputaţilor a aprobat noua lege pentru protecţia copilului ce va fi publicată în Monitorul Oficial zilele următoare. Aceasta prevede printre altele ca părinţii care  pleacă la muncă în străinătate să anunţe autorităţile cu 40 de zile înainte şi să desemneze un tutore pentru cei mici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite