Aproape 10.000 de pacienţi cu hepatită C ar putea beneficia de tratamentul fără interferon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii cu hepatită C stadiile 2 şi 3 ar putea beneficia de tratamentele fără interferon
Pacienţii cu hepatită C stadiile 2 şi 3 ar putea beneficia de tratamentele fără interferon

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat luni că aproximativ 10.000 de pacienţi cu hepatită C stadiile 2 şi 3 ar putea beneficia de tratamentele fără interferon pe care le-au primit până acum numai bolnavii în stadiul 4, după ce vor fi încheiate negocierile pentru achiziţia medicamentelor necesare.

”De astăzi încep negocierile privind extinderea tratamentului fără interferon şi la alte categorii de bolnavi, respectiv cei cu hepatită cronică virală C fibroză 3 şi 2 . Vorbim de 10.000 de bolnavi în aceasta fază a bolii. Până acum au primit tratament 5.860 de bolnavi cu fibroză în stadiul 4, cu rezultate 99 la sută vindecare”, a explicat, pentru News.ro, preşedintele CNAS, Radu Ţibichi.

Termenul maxim de negociere este de 90 de zile. Pentru alţi 2.000 de bolnavi cu ciroză decompensată, CNAS a început negocierile de aproximativ o săptămână.

Pentru că achiziţia medicamentelor se face în sistemul cost-volum-rezultat, CNAS plăteşte tratamentul numai la sfârşitul administrării şi dacă bolnavii s-au vindecat.

”CNAS are de plată din 2017 pentru tratamentul a 5.000 de pacienţi trataţi, peste 1,1 miliarde de lei, pentru 860 de bolnavi firma a suportat costurile tratamentului. Rata de vindecare a fost de 99 la sută” a mai spus Ţibichi.

Potrivit CNAS, categoriile de pacienţi cu infecţie cu hepatită cronică virală C (VHC) eligibili sunt următoarele:

I. Pacienţi cu fibroză F2 asociată cu manifestări extrahepatice de tip autoimun determinate de infecţia cu virus C (crioglobulinemie mixtă, boală renală asociată infecţiei cu virus C);

II. Pacienţi cu fibroză F2 asociată cu limfom cu celule B non-Hodkin sau hepatocarcinom care implică evoluţia bolii hepatice la care poate fi sau a fost efectuat tratament curativ, fără semne de recurenţă;

III. Pacienţi cu fibroză F3, naivi sau experimentaţi la tratamentul cu interferon;

V. Pacienţi cu fibroză F4 - ciroză compensată (Child - Pugh A), naivi sau experimentaţi la tratamentul cu interferon;

V. Pacienţi cu insuficienţă renală cronică aflaţi în dializă, cu fibroză F2-F4 (ciroză compensată);

VI. Pacienţi post-transplant hepatic sau post-transplant de organe solide indiferent de gradul de fibroză;

VII. Personal medical, indiferent de stadiul fibrozei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite