A plouat cu amenzi în pieţe şi în magazine înainte de Paşte. Tone de carne şi ouă au fost retrase de pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele au fost controlate la sânge FOTO Adevărul
Produsele au fost controlate la sânge FOTO Adevărul

Inspectorii sanitari au dat năvală în această săptămână în pieţe şi în magazine, inclusiv în hipermarketuri, controlând la sânge marfa care va ajunge pe masa românilor de Sărbătorile de Paşte. Inspectorii, împreună cu reprezentanţii Poliţiei, au descoperit numeroase încălcări ale legii şi au retras de la comercializare cantităţi impresionante de ouă, carne, paste făinoase şi băuturi răcoritoare.

Concret, aceştia au verificat în ultimele zile peste 4.500 de unităţi înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Comercianţii care nu se supuneau normelor alimentare şi care vindeau produse expirate sau neconforme, ce ar fi pus în pericol sănătatea cumpărătorilor, au fost aspru sancţionaţi. Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au dat amenzi, a căror valoare totală a fost de peste 1 milion de lei.

Pe lângă amenzi, au fost acordate şi avertismente. Mai mult, unui număr de 22 de unităţi unde au fost depistate nereguli grave li s-a suspendat activitatea, în timp ce alte 29 de firme au primit ordonanţe de interzicere a activităţii.

Cantităţi impresionante de carne, retrase

ANSVSA arată că au fost retrase de pe piaţă aproape 150.000 de ouă şi peste 95.000 de kilograme de produse alimentare de origine animală, respectiv produse de peşte, carne de porc, lapte, produse lactate şi carne de miel. Nutriţionistul Lygia Alexandrescu atrage atenţia că produsele din carne trebuie procurate doar din măcelării, magazine special amenajate în pieţe sau direct din gospodării şi depozitate imediat la temperaturi de 0 — 5 grade C.

„Carnea este greu de digerat, mai ales după o perioadă de şapte săptămâni de post. Atât carnea de miel, cât şi cea de ied sunt foarte perisabile şi o posibilă toxiinfecţie alimentară poate avea forme de manifestare severe. La cumpărare, carnea trebuie să aibă o culoare roz deschis, o textură elastică, fermă, mirosul să fie plăcut, proaspăt, grăsimea să aibă culoarea albă, nu galbenă, lipicioasă“, a explicat nutriţionistul.

Câţi miei au fost sacrificaţi deja

Nu mai puţin de 67.000 de miei fuseseră sacrificaţi până în Joia Mare, după cum au anunţat autorităţile. „Sunt miei sacrificaţi atât în locuri amenajate temporar, cât şi în unităţile de abatorizare autorizate sanitar-veterinar, în care se asigură supravegherea sanitar-veterinară“, au notat inspectorii.
Aceştia au precizat şi care au fost principalele nereguli constatate în urma amplului control demarat la nivel naţional dintr-o dispoziţie a Ministerului de Interne.

„Am depistat, între altele, depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă, sau în spaţii neînregistrate sanitar-veterinar, nerespectarea programului de autocontrol, manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, produse expuse la comercializare cu termen de valabilitate depăşit, personal fără echipament de protecţie etc.“, au conchis inspectorii.

Sfaturi pentru cumpărături sigure

Cu ocazia Sărbătorilor de Paşte, Poliţia Română a formulat o serie de recomandări, în speranţa că acestea vor fi luate în calcul în aceste zile libere când românii fac cumpărături. Astfel, oamenii legii vă sfătuiesc să evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar. Când achitaţi cumpărăturile, nu scoateţi toţi banii, ci doar cât este necesar.

 Atunci când efectuaţi plata cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de cei din jur.

 Furturile din buzunare şi genţi se comit în special în locurile aglomerate. Dacă sunteţi împins „din greşeală” în astfel de locuri, verificaţi-vă imediat buzunarul unde ţineţi banii sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima tertipului unui hoţ!

 De asemenea, pentru a preveni furturile din autoturisme, atunci când le parcaţi în locurile special amenajate din zona supermarketurilor, asiguraţi portierele!

 Nu lăsaţi în autoturism obiecte personale şi nici actele autoturismului, pentru că acestea pot fi sustrase şi folosite, ulterior, de infractori!

 Nu lăsaţi la vedere, în interiorul autoturismului, obiecte de valoare care atrag interesul hoţilor, cum ar fi genţi de voiaj, poşete, borsete, genţi tip „Diplomat“, aparatură electronică.

7,5 milioane de cozonaci, pe rafturile magazinelor pentru Paşte

Cozonacii tradiţionali româneşti sunt apreciaţi atât în ţară, cât şi peste hotare, astfel că patiserii vor livra pentru sărbătoarea de Paşte aproximativ 7,5 milioane de bucăţi, 10% din ei ajungând în toate colţurile lumii – din Spania, Italia, Anglia şi Germania până în Canada şi Statele Unite ale Americii.

Preţul unui kilogram de cozonac variază între 5 lei şi 40-50 de lei, astfel că încasările producătorilor din sectorul de panificaţie şi patiserie s-ar putea ridica la aproximativ 15 milioane de euro, potrivit estimărilor lui Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN).

„Se menţine şi anul acesta ritmul de producţie şi consum ca şi în 2015. Ieşim în această perioadă cu aproximativ 7-7,5 milioane de cozonaci de toate tipurile şi de toate gramajele, astfel încât orice persoană să îşi poată permite să cumpere în această perioadă. Preţurile sunt neschimbate faţă de anul trecut, încep de la 5 lei pentru cozonacul simplu şi ajung până la 40-50 de lei pe kilogram“, a declarat Popescu, potrivit Agerpres.

Patiserii români afirmă că nu se tem de concurenţa cozonacilor din afară, deoarece aceştia reprezintă doar 5% din consum. „Importurile nu ne fac concurenţă, sunt doar la nivel de protocol. Eu consider că mai mult de 80% din români vor cozonaci româneşti pentru că preferă gustul şi aroma produselor tradiţionale“, a adăugat Popescu.

Un alt produs tradiţional consumat mai ales în această perioadă este pasca, însă patiserii au adaptat-o gusturilor tot mai sofisticate ale românilor, ieşind pe piaţă nu doar cu tradiţionala pască cu brânză şi stafide, ci şi cu pasca umplută cu cremă de ciocolată sau de portocale.

Mielul, mai ieftin cu 20-30%

Pe de altă parte, mielul nu mai este la mare căutare. Ciobanii susţin că au ajuns să vândă mieii la preţuri mai mici cu 20-30% faţă de anul trecut din cauza cererii scăzute. „În unele zone, mieii nu se caută, nu se vând, iar preţul este mult mai jos decât anul trecut, cu circa 20-30%, mult sub aşteptările fermierilor. În acest an şi consumul este diferit. Practic, nu a mers piaţa nici la sărbătorile catolice şi nici acum“, a declarat Nicolae Cioranu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine - ROMOVIS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite