Şerveţelele umede de buzunar din magazine conţin chiar şi 4 E-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şerveţelele umede de buzunar care se găsesc pe rafturile magazinelor conţin între zero şi patru E-uri, arată cel mai recent studiu derulat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Strategiilor din România (ANPCPPS).

Acelaşi studiu, făcut pe etichetele produselor, care au fost achiziţionate în mod aleator din supermarketuri, a arătat că doar 79,48% au menţionat pe etichetă dacă sunt testate dermatologic. 

Concret, din cele 39 de produse tip şerveţele de buzunar, achiziţionate în mod aleator, mai mult de jumătate au în compoziţie 2 E-uri. Totodată, 20,51% din produse conţin un E, iar 12,82% conţin zero E-uri, în timp ce 10% din produse au în compoziţie 3 E-uri, iar 5,13% au în compoziţie 4 E-uri. 

Potrivit voluntarilor ANPCPPS, 71% din produsele analizate au menţionate pe etichetă valorile PH-ului, iar pe 7% din pachetele de şerveţele este menţionat faptul că acestea conţin alcool iar pe 12% scrie că sunt produse antibacteriene. 

„Pe lângă cele de mai sus, de pe ambalajele produselor analizate a mai reieşit că doar 35,89% din produse sunt hipoalergenice. De asemenea, doar pentru 59% din produse cunoaştem perioada de valabilitatea, aceasta variind între 2 şi 6 luni după deschidere”, se mai arată în studiul ANPCPPS.

Şerveţelele pentru bebeluşi, adevărate bombe chimice 

Un alt studiu recent a fost făcut de o altă asociaţie arată că şi şerveţelele pentru bebeluşi au un grad ridicat de toxicitate, asta pentru că ele conţin alcool, parabeni,  ftalaţi, glicerină şi coloranţi.

„Dacă luăm în calcul denumirea „parfum” acesta poate avea peste 200 de ingrediente în compoziţia lui. Cele mai multe produse indică doar cuvântul parfum în lista ingredientelor. Câteva dintre problemele pe care le cauzează aceste parfumuri sunt: migrenele, ameţeală, iritaţii ale pielii, hiperpigmentare, tuse violentă, vomă. Acesta este motivul pentru care sfătuim consumatorii să evite produsele destinate bebeluşilor care conţin parfumuri şi facem un apel către instituţiile statului să verifice modul în care producătorii respectă legislaţia în vigoare”, a declarat Costel Stanciu, preşedintele asociaţiei.

De asemenea, 65% dintre produsele analizate conţin acid citric care în unele situaţii pot crea înroşirea pielii şi durere redusă a locului de contact. Totodată, 6% din produsele analizate conţin alcool benzilic, toxic pentru piele şi ochi, fiind asociat cu gasping syndrome la bebeluşi, notează asociaţia. Specialiştii spun că parabenii se găsesc şi ei în şerveţelele umede pentru bebeluşi.

O altă problemă identificată de specialiştii APC România o reprezintă pH-ul şerveţelelor analizate. Specialiştii din domeniul medical au demonstrat prin studii faptul că bebeluşul are un pH de 6,7 până la 7.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite