Viktor Orban: Bunul simţ indică fapul că trebuie să ne reîntoarcem la o relaţie eficientă româno-maghiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ungar Viktor Orbán spune că relaţia româno-ungară s-a deteriorat începând din 2012 şi că statul maghiar nu a fost „vreodată în istoria“ sa mai jignit de politicienii români, susţinând însă că bunul simţ indică fapul că cele două state trebuie să reîntoarcă la o relaţie „eficientă“.

Viktor Orbán a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară „Tusványos“ de la Băile Tuşnad, că înainte de anul 2012 relaţia dintre România şi Ungaria se baza pe „principii pragmatice şi de încredere“ şi că nimeni nu înţelege motivele acestei schimbări, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Până în 2012 şi chiar şi în 2012, eu cred că relaţia dintre România şi Ungaria s-a bazat pe nişte principii foarte bune, pragmatice şi de încredere. Din păcate, în 2012 s-a schimbat situaţia. Eu nu îmi aduc aminte ca politicienii să fi jignit Ungaria de atâtea ori vreodată în istorie de câte ori s-a întâmplat acest lucru după 2012. Noi nu nu ne-am revanşat şi nici nu ne revanşăm, pentru că suntem interesaţi de o relaţie bună, eficientă cu România, dar problema este că nimeni nu înţelege ce se întâmplă. Adică, de ce nu se întâmplă absout nimic?“, a spus Viktor Orbán.

Premierul Ungariei s-a declarat înţelegător cu schimbările politice care s-au petrecut în România în ultimii trei ani şi şi-a exprimat speranţa ca, după „rearanjarea peisajului politic din România“, relaţia dintre cele două ţări să nu mai fie „încărcată“ cu lucrurile care au marcat-o după 2012.

„Aveţi un nou preşedinte, am înţeles acest lucru, şi că se întâmplă tot felul de lucruri, că se transformă peisajul politic în România, cu tunete şi fulgere. Am înţeles acest lucru, dar sperăm că, după aceste schimbări politice, după rearanjarea peisajului politic din România, n-o să mai fie încărcată relaţia dintre Ungaria şi România cu acele lucruri care au încărcat-o după 2012“, a afirmat Orbán.

El şi-a exprimat, totodată, dorinţa „reîntoarcerii“ la o relaţie „normală“, întrucât aceasta este importantă atât pentru români, cât şi pentru maghiari.

„Nu ştiu dacă se va întâmpla acest lucru, dacă există, totuşi, o dorinţă foarte clară de partea română, de partea celor care fac politica externă a României, să se revină la relaţia normală, eficientă care a existat până în 2012. Noi nu ştim dacă politicenii români, dacă cei responsabili pentru a face această politică externă vor să reluăm relaţia. Pentru că noi, Ungaria, spunem că această relaţie nu ar fi trebuit să se strice după 2012, pentru că această relaţie este importantă pentru Romania, pentru Ungaria deopotrivă, pentru comunitatea maghiarilor din România, pentru maghiarii din Ungaria şi pentru români. Deci, eu cred că trebuie, bunul simţ indică fapul că trebuie să ne reîntoarcem la o relaţie eficientă între România şi Ungaria“, a spus premierul ungar.

La dezbaterea la care a participat premierul ungar Viktor Orbán, împreună cu europarlamentarul FIDESZ Tokes László, şi care a fost moderată de Németh Zsolt, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la Budapesta, au participat aproximativ 1.500 de prsoane.

Universitatea de Vară „Tusványos“ este organizată de Fundaţia Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány din Budapesta şi de Consiliul Tineretului Maghiar din România, în parteneriat cu organizaţii şi fundaţii din cele două ţări.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite