Victoraş, tu nici nu ştii/Ce singur începi să fii!
0Cred că Victor Ponta este deja un lider singuratic, inclusiv în propriul său partid. Îmbrobodit de liderii PSD şi ai sateliţilor acestuia, Victoraş e folosit chiar de ai săi, în special de cei ascunşi în umbra sa. În loc să urmeze principiile care l-au adus în parteneriatul cu liberalii, cu Antonescu în special, Ponta renunţă fix la ceea ce a făcut PSD-ul frecventabil: dialogul cu partenerii liberali şi propria reformare.
Guvernare cu obiective impuse
Poate că cineva ar trebui să-i amintească lui Victor Ponta că votul covârşitor în favoarea USL nu a venit în urma vreunei campanii elaborate. Şi nici măcar pentru vreo strategie politico-economică propusă ca alternativă la golăneala pedelistă. Nu! A venit pe fondul unor puternice resentimente. Iar votul negativ are aşteptări mult mai mari decât cel de aprobare, dat unei contrapropuneri la o guvernare.În primul rând fiindcă obiectivele nu le propui tu, ca opoziţie, şi-ţi sunt acceptate de alegători prin vot. Ci tocmai votanţii, mulţi dintre ei foşti demonstranţi contra unei guvernări iresponsabile, ţi-au pus în faţă problemele la care aşteaptă soluţionare.
Construcţia USL-ului şi aderenţa acestuia în rândul cetăţenilor nu sunt rodul vreunei viziuni savante. A fost doar cel mai simplu şi consistent răspuns la o situaţie dincolo de orice suportabilitate: să vină ceilalţi la putere în locul celor sub care nu se mai putea trăi. Punct. De aceea, ce uită Victor Ponta ţine de o minimă logică şi un bun-simţ aşişderea.
Ca unui coleg de generaţie, îndrăznesc să-i spun lui Victor Ponta ceea ce poate mulţi se feresc să-i spună direct, intimidaţi de poziţia, vremelnică dealtfel, pe care o ocupă.
Decontul PSD
Uiţi, Victore, că nu PNL-ul le stătea în gât celor care mai aveau reţineri în a vota USL-ul, deşi mureau să scape de PDL şi acoliţii lor. Uiţi că nu cu Daniel Constantin sau Gabriel Oprea veneai tu de mână la mitingurile acelea de mii de oameni. Şi mai uiţi că nu pentru cei de care te înconjori astăzi îşi arătau susţinerea oameni credibili, precum regretatul Emil Hossu.
Mai uiţi, Victore, că, din ce cereau demonstranţii, ulterior doar PNL-ul a mai rezolvat câte ceva. Spune tu, Victore, cine a reîntregit pensiile ciuntite de contribuţia ticălos calculată pentru Sănătate? Cine a deblocat posturile din sistemul medical? Cine a vrut scăderea CAS? Şi cine a vrut neimpozitarea profitului reinvestit? Şi cine s-a împotrivit?
Dar cine a pus piedici reformelor sau chiar au continuat ticăloşiile începute de portocalii? Cine a perpetuat taxa auto, sub formă de timbru? Şi mult hulita lege a amnistiei cine s-a trezit? Dar cu iertarea de datorii a Rompetrolului deţinut de KazMunaiGaz, firmă cu profituri de miliarde de dolari? Iar peste toate s-au adăugat şi caraghioslâcurile tale, eşecul de la Oltchim sau propunerea în băşcălie a creşterii gradului de alcoolemie.
Să-ţi mai amintesc, Victore, de pactul de coabitare, de Codruţa reloaded, de Mona Pivniceru voided, Gabriel Oprea re-evaluated şi dezimunizarea lui Cosma avoided? Sau de cine o tot scaldă acum cu Roşia Montană şi gazele de şist?
La vremuri noi, tot ei?
Ce nu înţelege Victor Ponta e însuşi modul în care PSD-ul a devenit mai frecventabil. Tocmai persoana unui lider tânăr, ca el, a indus ideea că partidul poate fi reformat şi adus mai aproape de dezideratele alegătorilor.
Tu chiar crezi, Victore, că vei mai avea aceeaşi susţinere populară alături de Liviu Dragnea, Daniel Constantin şi Gabriel Oprea? Nu uita că Dragnea a mai stat în spatele unui candidat care s-a culcat preşedinte şi s-a trezit doar senator de Dăbuleni...
Sau poate speri să te ajute Daniel Constantin şi iluştrii săi membri de partid, cercetaţii penal Bogdan Ciucă şi Eugen Durbacă-comunistoidul. Sau poate biata doamnă învăţătoare Anghel...
Cât despre UNPR, cu Gabi Oprea şi Micky Ş., n-avea dreptate Crin Antonescu, Victore, când vorbea despre cârpeli? De pe ce gard ai luat UNPR-ul la guvernare, Victore, şi cine se ştersese la majoritate ultima oară cu el? ...
Cât despre propriul tău partid, nici nu ştiu ce e mai de blamat: că a trădat în 2008 şi s-a aliat (cât le-a mers...) cu PDL-ul şi Băsescu? Sau că aceiaşi oameni fac legea în PSD şi astăzi, în ciuda aparenţelor? De fapt, judecând prin prisma „detaşaţilor” de la UNPR, voi, pesediştii, aţi avut mereu pe câte cineva la guvernare... Chiar şi când nu-i vedeam, ei tot erau acolo...
Victore, las-o jos...
..că-i hands, se vede de la o poştă! Voi, PSD-ul, vreţi să guvernaţi exclusivist, dând impresia unei reprezentativităţi alături de docilii Constantin şi Oprea. Motivul refuzului lui Johannis ca vicepremier e simplu: avea Dragnea un adversar redutabil la toate potlogăriile care i-ar fi trecut prin cap. Mai ales că vin două rânduri de alegeri...
Degeaba încerci să mimezi degringolada în... PNL. Mai bine ia zi drept, de cine ţi-e mai frică, Victoraş? De tata Sîrbu, de nea Hrebe, de don' Dragnea sau de baronii fără de care nu suflă „fiefurile electorale ale PSD”, respectiv zonele rurale? Te întreb fiindcă la Antonescu în partid, când e vorba de-o decizie, am văzut că nici Tăriceanu nu mai suflă, darămite musca... Iar modul în care însuşi Băsescu încearcă să-i momească dovedeşte că, dacă se teme cu adevărat de cineva, de penelişti marinarul se teme!
Una peste alta, Victore, fii atent că vei rămâne singur! Singur cu ai tăi! Iar mulţi dintre ei nu sunt prizaţi de cei pe spatele nemulţumirii cărora v-aţi urcat acolo sus. La PNL, cum s-a clătinat vreunul, fie el Becali, Roşca-Stănescu, dar şi Fenechiu sau Vosganian, au avut grijă să-l scoată din cadru. La tine, când s-o ajunge la „scapă cine poate”, cred că cel scăpat vei fi tu. Din braţe.
Mai ştii? Pe vremea noastră, era o vorbă între băieţi: „nu mai tăvăli gogoaşa prin zahăr!” Fiindcă e goală pe dinăuntru, Victore - nici promisiunile n-au mai rămas dintr-însa.