Victor Ponta înţelege greu şi uită repede

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Reuters
Premierul Victor Ponta FOTO Reuters

Victor Ponta se poartă în politică precum un copil mic şi prost crescut. Uită repede ce papară a mâncat de la UE şi americani astă vară şi repetă aceleaşi tâmpenii cu o perseverenţă demnă de o cauză mai bună.

Poţi fi prim-ministru, dar dacă n-ai bani să dai mâncare la popor, cum te-ai lăudat, dacă nu eşti în stare să asiguri repornirea economiei şi trebuie să te împrumuţi de la unii care-ţi condiţionează creditul de respectarea statului de drept,  pe care nu dai doi bani, e preferabil să pleci, să te laşi păgubaş.

Bilanţul lui Ponta e făcut doar din rateuri: Oltchim, Roşia Montana, CFR Marfă, evaziunea fiscală, regionalizarea, scăderea încasărilor bugetare, revizuirea Constituţiei, Codul Insolvenţei, eşecul sistemelor de educaţie şi formare profesională, de sănătate, reducerea drastică a investiţiilor, creşterea şomajului, etc.

Nu prea există zone sau domenii în care să fi înregistrat progres, deşi se laudă tot timpul cu succese care nu se văd în viaţa oamenilor.

Cel mai grav este că a pornit la drum cu o lovitură de stat, din fericire eşuată, a creat o falie uriaşă în societatea românească, şi-a înstrăinat elitele intelectuale şi presa cinstită, a speriat vestul, care a pus instant România alături de Belarus.

Dar Victor Ponta uită repede. Lovitură dată recent justiţiei, prin atacul isteric şi indecent la adresa procurorului Lucian Papici, vinovat că i-a făcut dosar lui Dragnea, a declanşat imediat starea de alertă la Bruxelles şi Washington. Iar MCV-ul si Schengen-ul se amână iarăşi la Sf. Aşteaptă.

Cererea de ultima oră a ministrului german de interne, Hans-Peter Friedrich, ca UE să ia măsuri impotriva Romaniei, pentru că nu este în stare să absoarbă fondurile europene, să integreze romii şi să reducă  emigraţia, ar trebui să producă insomnii lui Victor Ponta.

In loc de insomnii, ne vom trezi, probabil, cu acuzaţii la adresa Monicăi Macovei şi a altor „băsişti”, că bagă strâmbe la nemţi şi UE impotriva României. Atâta poate, atâta spune!

Aşa cum bine explica la un moment dat Ponta, la un club select nu te poţi duce în blugi şi tenişi, că nu te primesc. Care blugi şi tenişi, după cum se comportă pare a se prezenta  în slip şi şlapi.

Cum vizita în America este la sfârşitul lui octombrie, ministrul justiţiei şi Procurorul General NUPU au dat imediat înapoi şi au anulat numirile de la DNA, făcute fără acordul dnei Kovesi. Scurt pe doi. Cu coada între picioare, la doar câteva zile de la delegările anterioare.

Dar o demisie, ceva, a celor doi care au comis-o, NUPU si Cazanciuc, nu s-ar cuveni? Aşa, de onoare, de respect pentru cetăţeni, dacă există sentimentul ăsta la actualii guvernanţi.

Şi pactul de coabitare cu preşedintele Băsescu stă să cadă. Se menţine în două pioneze. Probabil pe canale neoficiale i s-a transmis dlui Ponta ca fără acest pact e mai bine să stea acasă, şi să-şi numere banii din portofel cu mai multă grijă.

Aici suntem, dar Ponta nu poate înţelege.

România nu mai este singură pe lume. Cei care au împins-o în UE şi NATO n-au anticipat că vor trebui să respecte reguli de bună purtare stricte. Că nu pot face ce le trece prin cap la adăpostul votului popular dar pe banii altora.

Trebuie să repete acest adevăr de zeci de ori pe zi, să le intre în cap.

Ori avem o economie performanta, care să asigure romanilor traiul zilnic şi atunci fac ce vor ori,  dacă stăm cu mâna întinsă, ca milogii, la mila altora, facem ce spun ei.

Ce-o fi aşa de greu de înţeles?

Victor Ponta a avut o şansă uriaşă să facă ce trebuie României, prin majoritatea obţinută.

A făcut exact pe dos. A atacat statul de drept, a împărţit în două societate românească, economia abia respiră, miniştrii săi nu ştiu de unde să mai scoată bani pentru funcţionarea statului. Urmează a doua rectificare bugetară negativă.

Aşa că în istorie va rămâne ca premierul care pricepe greu şi uită repede.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite