USR propune un proiect de lege privind îmbunătăţirea şi extinderea procedurii de vot prin corespondenţă
0Uniunea Salvaţi România a depus, miercuri, la Senat o propunere legislativă de îmbunătăţire şi extindere a procedurii de vot prin corespondenţă., în condiţiile în care în 2019 sunt două rânduri de alegeri, europarlamentare şi prezidenţiale.
Potrivit iniţiativei USR, vor putea vota prin utilizarea serviciilor poştale toţi românii cu drept de vot aflaţi în străinătate, indiferent dacă locuiesc cu forme legale sau nu, precum şi alegătorii din ţară care ştiu că nu se vor putea prezenta la urne în ziua votului. De exemplu, studenţii sau angajaţii fără vize de flotant în alte oraşe îşi vor putea exercita acest drept în circumscripţia corespunzătoare adresei de domiciliu sau reşedinţă.
„Considerăm că este important ca alegătorul să îşi poată exprima opţiunea de vot, indiferent de locul în care se află în perioada alegerilor. Pentru românii care trăiesc temporar în străinătate votul reprezintă legătura lor cu comunitatea din care au plecat. De aceea, propunem ca la alegerile parlamentare, românii cu reşedinţa în străinătate să poată vota fie pentru candidaţii din circumscripţia Diaspora, fie pentru circumscripţia electorală corespunzătoare adresei de domiciliu din România”, a explicat deputatul USR Matei Dobrovie, iniţiatorul propunerii legislative, potrivit unui comunciat de presă.
USR îşi doreşte ca votul prin corespondenţă să constituie o alternativă sigură la votul clasic, să corespundă nevoilor alegătorilor români şi să încurajeze participarea la vot. În acest sens, iniţiativa propune extinderea votului prin corespondenţă şi la alegerile prezidenţiale, astfel încât să nu mai existe cozi uriaşe la secţiile de votare şi restrângeri ale dreptului de vot, cum s-a întâmplat în 2014.
USR a solicitat dezbaterea iniţiativei în procedură de urgenţă astfel încât la alegerile din 2019 să poată fi aplicate noile reglementări.
Iniţiativa USR mai propune: clarificarea unor termene şi a atribuţiilor avute de Poşta Română, stabilirea unor reguli cu privire la documentaţia aferentă turului al doilea de scrutin pentru alegerile prezidenţiale, delimitarea dintre adresa de corespondenţă şi adresa de domiciliu/reşedinţă, facilitarea votului pentru persoanele cu dizabilităţi sau actualizarea informaţiilor ce urmează a fi incluse în cererile transmise de către alegători, în listele electorale, precum şi în procesele-verbale încheiate de birourile electorale, clarificarea condiţiilor în care birourile electorale înregistrează, sortează şi păstrează documentele primite de la alegători, definirea situaţiilor în care buletinele de vot sunt considerate nule.
Grupul de lucru care a lucrat la această iniţiativă a fost format din parlamentarii USR Matei Dobrovie, Radu Mihail, Tudor Benga şi Florina Presadă, care au organizat mai multe întâlniri şi consultări cu experţi din domeniu, reprezentanţi ai societăţii civile şi instituţii competente în materie. „Una dintre promisiunile noastre din campanie a fost reforma electorală, iar acest proiect de lege este un nou pas în această direcţie. În noiembrie am introdus patru proiecte de lege care vizau scăderea pragurilor electorale şi reducerea cu peste 75% a numărului de semnături necesare pentru candidaturi. Prin proiectul introdus azi extindem exponenţial accesul la vot, atât al cetăţenilor din străinătate, cât şi din ţară. Este de departe cel mai amplu proiect de liberalizare a pieţei politice din România şi vom continua şi cu alte iniţiative legislative în acest sens pentru că nu putem reforma politica românească altfel decât deschizând larg accesul cetăţenilor la candidatură şi la vot”, a declarat deputatul USR Tudor Benga.