USR depune o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Salvaţi România iniţiază moţiune simplă împotriva Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi invită toate formaţiunile de opoziţie să i se alăture. USR precizează că a demarat deja discuţii cu colegii din celelalte partide.

„Sperăm să se alăture cu toţii acestui demers, este un instrument democratic pe care îl avem la îndemână ca partide parlamentare. Nu e momentul niciunui orgoliu politic, e una din cauzele care ar trebui să ne unească pe toţi, în baza mandatului primit de la oamenii care ne-au votat să le apărăm interesele, nu să protejăm infractori”, a declarat Dan Barna, preşedintele USR, citat într-un comunicat.

USR consideră că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a încălcat toate principiile democratice şi ale statului de drept prin declaraţia publică de aseară, 22.02.2018, când a anunţat că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, fără să ofere motive juridice bine fundamentate, în acord cu Legea 303/2004, cea care reglementează motivele şi condiţiile în care se poate cere revocarea unui procuror şef al DNA.

„Motivele pentru care vom depune moţiune împotriva ministrului Toader sunt, printre altele:

- S-a substituit autorităţii CSM, ceea ce este neconstituţional. S-a referit la anchetarea OUG 13 de anul trecut, când CSM a decis că procurorii au acţionat corect

- A făcut aprecieri la dosarul Belina, care este un dosar în curs. Este un fapt grav ca ministrul Justiţiei să facă aprecieri pe un dosar în curs de soluţionare. 

- Toader a spus că Laura Codruţa Kovesi a contestat autoritatea CCR, pentru că a invocat fapte care nu mai pot fi investigate, pentru că CCR a dezincriminat o parte a abuzului in serviciu. Aceasta este un fapt, nu o contestare din partea şefei DNA. 

- Doamna Kovesi a dat interviuri la BBC şi Euronews şi a stricat imaginea României pe plan extern. Aşadar avem o acuză pentru delict de opinie. Dar minciunile transmise de Dragnea şi Tăriceanu către reprezentanţii CE sau ale europarlamentarilor trimişi la Bruxelles de PSD-ALDE nu au stricat imaginea ţării? Dar sutele de mii de oameni în stradă timp de 1 an de zile, care protestează neîncetat faţă de abuzurile de putere ale grupării Dragnea-Tăriceanu nu transmt acelaşi mesaj? 

- Tudorel Toader a vorbit şi despre arestări ilegale. Nu ştim ce probe are în acest sens şi cum a ajuns la această concluzie foarte gravă. Dar ministrul se substituie aici unei instanţe judecătoreşti, deoarece judecătorii sunt cei care dispun măsura arestului, nu procurorii. Astfel că nu vedem niciun motiv pentru care acestea să i se impute şefei DNA”, se arată în comunicatul USR.

USR consideră că este vorba despre un act de forţă din partea Guvernului României, prin intermediul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu scopul intimidării procurorilor şi magistraţilor din toată ţara, ba chiar a CSM.

”E avertismentul că oricine, oricând, indiferent de competenţe şi/sau performanţe profesionale, poate fi dat jos din funcţie după bunul plac al guvernanţilor. În ultimă instanţă, o ameninţare la adresa tuturor oamenilor cinstiţi din ţara asta, care nu mai sunt astfel protejaţi de nimeni”, se arată în comunicat.

„Ce avem acum este un atac la adresa instituţiilor statului, aruncarea la coş a principiului separaţiei puterilor în stat şi anularea democraţiei, prin exercitarea puterii executive în mod discreţionar”, a spus preşedintele USR, Dan Barna. 

„Uniunea Salvaţi România recurge la instrumentul pe care democraţia parlamentară il are la îndemână: depune moţiune împotriva acestui ministru, devotat infractorilor şi nu cetăţenilor. Tudorel Toader trebuie să plece!“, se mai arată în comunicat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite