UPDATE Parlamentarii dezbat bugetul în şedinţă comună. Vasile Blaga: „Nu vom vota bugetul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul României Foto Adevărul
Parlamentul României Foto Adevărul

Senatorii şi deputaţii s-au reunit la această oră în şedinţă comună, pentru a dezbate şi adopta Proiectul Legii bugetului de stat şi Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013.

UPDATE Parlamentarii au adoptat Legea cadru privind bugetul de stat pe anul 2013 pe articole. De astăzi şi până vineri se vor dezbate anexele care cuprind bugetele instituţilor publice.

UPDATE Începând cu ora 14, parlamentarii au început dezbaterea amendamentele aduse bugetului de stat şi celui al asigurărilor sociale pe anul 2013. Şedinţa este prezidată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea

UPDATE Declaraţia premierului în încheierea dezbaterilor generale pe buget.

"Vom susţine acelea amendamente care pot fi introduse chiar dacă vin de la opoziţie. Legea bugetului este o lege specială în care trebuie să se spună de unde se iau acei bani. În rest, vreau să vă spun că dezbatere de acest tip există şi la nivel european. Sper şi îmi doresc ca în Consiliul European să se adopte bugetul unde se va stabili pentru România care va fi suma totală pe care ţara noastră o va primi. Să nu o luaţi în nume de rău: constat că marii apărători ai dreptei sunt oameni care au lucrat întotdeauna la stat şi acum sigur că doresc să-i apere pe privaţi, probabil cum îi apărau când erau la Vamă sau la vreun serviciu de informaţii", a conchis Ponta. 

 UPDATE Declaraţia deputatului UDMR Erdei istvan

Putem să ne întrebam ce se va întâmpla cu programul de administraţie sau cu învăţământul?

Ştiu că nu poate asigura creştere economiei, dar sumele prevăzute pentru plata persoanelor cu handicap ajung doar pentru trei trimestre. Sigur, se poate da la rectificare, dar simplu fapt că nu au fost prevăzute îi ingrijorează pe cei vizaţi.

Prioritizarea investiţiilor nu a fost făcuta riguros: în Satu Mare avem un proiect finalizat in proporţie de 83% care nu a primit niciun ban în 2013.

Amendamentele noastre,sub 100, toate pragmatice, nu au fost luate în seamă.

UDMR nu susţine acest buget.

UPDATE Senatorul PPDD Haralambie Voichiţoiu i s-a adresat premierului Victor Ponta cu un citat din Petre Ţuţea: "Dacă până la 40 de ani nu esti de stânga înseamnă că nu ai inimă. Dacă şi după 40 de ani rămâi de stânga înseamnă că nu ai minte". Voichiţoiu i-a mai transmis premierului că PPDD nu poate vota un buget în condiţiile în care nu a fost acceptat niciun amandament al parlamentarilor PPDD. 

UPDATE Principalele declaraţii ale liderului PDL Vasile Blaga.

-Proiectul de buget al Guvernului Ponta este de o claritate remarcabilă. El arată fără ocolişuri distrugerea sistemului privat. Acest sector care ţine Romania pe linia de plutire. Este un buget bazat pe creştere de taxe şi impozite, exact ceea ce aţi spus că nu veţi face cât eraţi in campanie

-E bugetul care va ingropa circa 150.000 de firme.

-Guvernul nu ştie sau nu are curaj să ia decizii şi care alege soluţia cea mai simplă: mutarea poverii pe umerii sectorului privat.

-80% din cheltuielile din Buget sunt cu funcţionarea instituţiilor publice!

-Este un buget al şomajului şi nu aţi prevăzut bani pentru crearea de locuri de muncă.

-Impozitul de 3% pe veniturile de pana la 65.000 de euro va falimenta firmele mici.

-Nu am auzit ăn aceste 10 luni de guvernare despre atragerea de investiţii. 80 % din investiţii spuneti că le veţi face din fonduri UE. Dar de unde aceşti bani în condiţii de creştere cu zero la suta a fondurilor şi a blocării unor bani?

-În ţară se trăieşte mai prost ca acum un an. Sunteţi la guvernare de 10 luni, totuşi!

-Mărirea impozitelor este rodul viziunii de stânga a dl. Ponta, generator de finanţe gratuite pentru Stat.

-Aveţi zero rezultate în combaterea evaziunii.

-Singurele locuri de munca  pe care le-aţi făcut sunt cele oferite prietenilor în Guvern.

La ce folosiţi majoritatea de 70% dacă românii trăiesc mai prost ca acum un an. Puteţi face reforme sau să luaţi decizii care să ducă la creştere economică.

Nu îmi imaginam că veţi da dovadă de atâta iresponsabilitate încât să condamnaţi România la stagnare.

PDL va vota împotriva Legii Bugetului. 

UPDATE Premierul Victor Ponta prezintă ideile principale ale proiectului de buget.

„Am intenţionat şi ne dorim să reuşim să facem câteva schimbări fundamentale în privinţa prezentării Bugetului. Schimbările sunt de fond şi de forma, la fel de importante.”

„În primul rand, am ţinut să prezentăm situaţia reală din punct de vedere bugetar a României, a banului public, a principalelor datorii pe care statul le are de plătit. Este un exerciţiu de comunicare pe care fiecare Guvern trebuie să-l facă.”

„În al doilea rând, am propus o prezentare a proiectului către toate grupurile parlamentare. Orice majoritate are datoria să trateze cu respect Opoziţia. Este un mod de lucru care îmi doresc să rămână ca o regulă între Putere şi Opoziţie.”

„În actualul buget, câteva dintre lucrurile fundamentale pe care USL le-a susţinut încă din Opoziţie, se regăsesc în acest text: o stabilitate fiscala-cota unică de 16%. Fiind social-democrat, cred în impozitarea diferenţiată, însă promisiunea făcută de a păstra cota unică se regăsesc în acest buget. Am promis revenirea salariilor în zona bugetară la ceea ce în 2010 a fost tăiat. În actualul proiect aceste sume sunt prevăzute şi am să vă rog să le votaţi. La fel, indexarea pensiilor, a fost o promisiune neonorată în 2011 şi 2012. Veţi regăsi în buget o sumă superioară alocată investiţiilor, dar cu o altă filosofie: cu finanţări nu neaparăt de la Buget, ci orientarea către investiţii finanţate din bani europeni şi fonduri nerambursabile.”

„Vom plăti datoriile Statului, bani angajaţi şi cheltuiţi în 2009-2011. Proiectul de buget este discutat, negociat şi agreat cu partenerii internaţionali. 2012 este primul an în care România s-a integrat într-un deficit de sub 3%, iar 2013 va consolida acest fapt. 2013 este anul în care putem să ne consolidăm statutul de ţară stabilă în care pieţele au încredere.”


„În principal, bugetul are trei constrângeri majore: prima constă în achitarea în anul 2013 a ratelor la creditele făcute în perioada 2009-2011 către FMI şi BM, rate care ajung la scadenţă în 2013 şi 2014, a doua mare constrângere constă în diminuarea deficitului bugetar de la 2,7 la 2,1 pentru acest an şi a treia mare constrângere, cea mai importantă, faptul că băncile comerciale şi-au redus la jumătate liniile de creditare pentru economia reală pentru 2013”, a declarat deputatul PNL Dan Radu Ruşanu, vineri seara, după aprobare bugetului în comisiile reunite buget-finanţe.

 Deşi şeful statului a solicitat Parlamentului reexmaninarea legii care îi protejează pe parlamentarii incompatibili, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a declarat ieri că programul stabilit pentru dezbaterea în plen a proiectului de buget pe 2013 nu va suferi modificări.

„Bugetul merge în continuare. Noi suntem obligaţi să alocăm alte resurse financiare în acest moment, nu ştiu de unde o să găsească Traian Băsescu bani să cumpărăm 78 de maşini pentru parlamentari“, a adăugat Zgonea.

Practic, prin retrimiterea acestei legi în Parlament, se împiedică intrarea în vigoare a reducerilor cheltuielilor parlamentare, prevăzută în Statutul deputaţilor şi senatorilor.

„Bugetul se adoptă pe baza unor acte normative în vigoare, or, preşedintele, retrimiţând statutul parlamentarilor, practic nu a acceptat nici reducerea bugetelor Camerei Deputaţilor şi Senatului, şi atunci avem o problemă serioasă“, a comentat premierul Victor Ponta. Această idee este susţinută şi de Valeriu Zgonea. El a spus că, în aceste condiţii, Camera Deputaţilor va fi obligată să aibă alte alocări bugetare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite