„Prima baie“. Noul proiect de lege iniţiat de parlamentarul PSD care a interzis fumatul în spaţii publice
0Deputatul Aurelia Cristea a interpelat Guvernul privind instituirea unui program intitulat „Prima baie“, prin care statul să ofere 200 de euro pentru amenjarea de grupuri sanitare.
Iniţiatorea legii antifumat, deputatul PSD Aurelia Cristea, solicită Guvernului sa instiuie un program intitulat „Prima baie“, prin care statul sa ofere cate 200 de euro românilor pentru a-şi amenaja grupuri sanitare în locuinţe. „Va îmbunătăţi statisticile privind igiena personala, de la igiena corporală, la spălat pe dinţi“, motivează Aurelia Cristea, în interpelarea făcută Guvernului Cioloş.
Parlamentarul de Cluj a adresat o interpelare catre prim-ministrul Dacian Ciolos referitoare la „posibilitatea susţinerii de către Guvernul României a unui program naţional de tip Prima Baie, cu prioritate pentru mediul rural“, se arată într-un comunicat de presa al Camerei Deputaţilor.
Interpelarea semnată de Aurelia Cristea:
Am primit cu interes informaţia potrivit căreia Guvernul pe care îl conduceţi dezvoltă un întreg set de măsuri incluse în Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei şi care include o componentă pe care o consider esenţială legată de îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi a locuinţelor persoanelor supuse riscului accentuat de sărăcie.
În acest context, vă supun atenţiei şi analizei o propunere iniţiată în urmă cu ceva vreme de către societatea civilă, ai cărei reprezentanţi mi s-au adresat cu solicitarea susţinerii şi promovării acesteia la nivelul factorilor decizionali.
Iniţiativa urmăreşte susţinerea de către Guvernul României a unui program naţional de dotare minimală cu obiectele necesare igienei a celor peste 3.4 milioane de gospodării care, conform ultimului recensământ, nu beneficiază de o baie funcţională. Aceste gospodării sunt situate în special în mediul rural şi supuse unor riscuri uriaşe derivate din lipsa de igienă cauzată de lipsa unei băi funcţionale în interiorul locuinţei.
Datele colectate în susţinerea acestei propuneri arată cifre îngrijorătoare:
- în doar 45% din gospodăriile din România există apă curentă în locuinţă
- în 28% din gospodarii există un grup sanitar în interiorul locuinţei
Beneficiarii principali ai unei astfel de măsuri sunt gospodăriile unde există apă curentă şi mai trebuie doar convertită o încăpere în baie. Este vorba de aproximativ 17% din gospodării, acest procent înseamnând aproximativ 186.000 de români, la o medie de 2,8 persoane/gospodărie.
O estimare a costurilor minime de achiziţie pentru obiectele sanitare şi de igienă intimă necesare echipării unei băi funcţionale se situează între 190 şi 215 Euro.
Ca atare, un program de tipul Prima Baie prin care să fie acordată o subvenţie de 200 Euro pentru astfel de achiziţii ar fi o abordare oportună şi cu rezultate concrete. Suma menţionată a luat în considerare bunurile care asigură funcţionalitatea unei băi, respectiv satisfacerea necesităţilor fiziologice şi a curăţeniei corporale în condiţii igienice.
Ca şi modalităţi de implementare specifice sugerate de către iniţiatori, menţionez:
-emiterea de vouchere, valabile în magazinele care vor să se acrediteze, strict pentru o listă de produse;
-înscrierea doritorilor la primăriile din localităţile de reşedinţă, cu depunere de documente privind criteriile de eligibilitate şi o declaraţie pe propria răspundere că vor amenaja o baie funcţională într-un an de la primirea voucherelor;
-eliberarea voucherelor, cu valabilitate de un an şi posibilitatea de a returna voucherul dacă n-a fost folosit, şi cu redepunerea cererii în anul următor.
Există, cu certitudine, o serie de avantaje sociale ale unui astfel de program guvernamental:
-O baie creşte confortul casnic, gradul de sănătate al familiei, indicatorii de satisfacţie privind nivelul de trai şi asigură o creştere corespunzătoare a copiiilor.
-Subvenţionarea amenajării de băi va îmbunătăţi statisticile privind igiena personală, de la igienă corporală, la spălat pe dinţi.
-Pe termen lung, vor scădea cheltuielile medicale ale statului cu combaterea bolilor produse de lipsa de igienă.
De asemenea, avantajele materiale derivate pot fi semnificative:
-O baie creşte valoarea de piaţă a proprietăţii imobiliare în care a fost amenajată.
-Subvenţionarea amenajării de băi va duce la creşterea vânzărilor de: materiale de amenajări interioare, produse de igienă personală şi de curăţenie, precum: săpun, şampon, pastă şi periuţe de dinţi, hârtie igienică, detergenţi, lavete, perii, soluţii de curăţare, halate, prosoape, papuci.
-toate bunurile din program se produc deja în România, deci nu va fi afectată balanţa de plăţi a României, oricât de mare ar fi amploarea programului
Un astfel de program ar fi primul la scară naţională dedicat creşterii calităţii vieţii în locuinţe şi ar putea fi sincronizat cu programe conexe, de tipul Casa Verde, sau Prima Casă.
Similar cu modelul de democraţie participativă aplicat în cazul adoptării legislaţiei de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise, vă pot asigura că există deschidere şi interes major din partea societăţii civile pentru o astfel de iniţiativă, alături de un interes semnificativ al sectorului privat.
Cu speranţa că propunerea va fi inclusă în pachetul de strategii şi măsuri pe care le aveţi în vedere, vă stau la dispoziţie pentru orice detaliu suplimentar.
Solicit răspuns scris la problema ridicată.