Uite cine vorbeşte – Crin Antonescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Crin Antonescu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Principiile din viaţa de zi cu zi reprezintă o linie directoare foarte bună pentru a păstra echilibrul social şi buna înţelegere. Dar, de multe ori când principiile sunt invocate de către politicieni, acestea se golesc de valoare şi devin simple instrumente de promovare a unor demagogii.

Putem observa exemple numeroase în viaţa de zi cu zi şi cam de fiecare dată când membrii de partid organizează o conferinţă de presă. Există o explicaţie interesantă pentru acest fenomen.

Cultura politică românească are la bază mai multe modele de lideri – preşedintele jucător, tătucul, personajul mesianic, ş.a. De obicei, la nivelul opiniei publice se creează un profil standard al liderului potrivit perioadei. Dacă după ce a apus vremea împăciuitorului Ion Iliescu a urmat combatantul Traian Băsescu, astăzi asistăm la o nouă orientare a opiniei publice spre liderul moralist – sau cel puţin aşa crede Crin Antonescu.

Vineri, preşedintele PNL şi-a atacat foarte dur colegul de alianţă, Victor Ponta, pentru declaraţiile făcute despre procurorul Lucian Papici. Crin Antonescu a subliniat că este inacceptabil ca şeful executivului să facă afirmaţii privind gradul de partizanat politic al procurorilor. În acelaşi timp, preşedintele Senatului l-a pus la zid şi pe Traian Băsescu pentru faptul că l-a sunat pe procurorul general Tiberiu Niţu şi i-a spus că nu este de acord cu acţiunile sale.

Reacţia ar fi una absolut normală şi criticele îndreptăţite dacă nu ar exista o mică problemă: atacurile constante pe care Crin Antonescu le-a lansat la rândul său împotriva procurorilor DNA şi acuzele privind anchetarea selectivă a liberalilor. Este foarte bine că politicienii noştri vor să-şi susţină principiile în faţa presei, dar ipocrizia i se iartă extrem de greu unui om care vrea să ajungă preşedintele României. Iată o serie de exemple relevante de declaraţii ale lui Crin Antonescu care ar putea fi „confundate” cu atacuri asupra justiţiei şi intervenţii în procesul juridic:

·         “Cer procurorului general sa ofere explicatii publice in legatura cu natura, mijloacele si scopurile acestor anchete.” (Crin Antonescu, august 2012)
·         “Parchetul, DNA s-au transformat în partide sau comandouri politice. Justiţia nu este independentă pentru că şefii acestor instituţii sunt oameni de casă ai domnului Băsescu şi doamna Macovei şi au acţionat la vedere în felul acesta.” (Crin Antonescu, septembrie 2012)
·         “Partidul Naţional Liberal constată cu îngrijorare că solicitarea DNA către Parchetul General privind începerea urmăririi penale împotriva colegului nostru, Ovidiu Silaghi, vicepreşedinte al partidului, a venit cu doar câteva zile înainte de termenul limită la care preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să se pronunţe cu privire la propunerea USL pentru portofoliul Transporturilor.” (Crin Antonescu, august 2013)
·         “DNA protejează oamenii apropiaţi lui Traian Băsescu. Eu nu am solicitat DNA-ului să nu mai cerceteze liberali, ci să cerceteze pe toţi cei care sunt de cercetat.” (Crin Antonescu, august 2013)

Este foarte frumos că domnul Crin Antonescu vrea să fie principial şi să sară în apărarea justiţiei atunci când discursul acesta îi convine. Dar cum rămâne cu toate atacurile pe care preşedintele PNL le-a lansat în ultimul an la adresa procurorilor şi a DNA? Nu sunt şi acestea la fel de „inacceptabile”?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite